Невеселі підсумки тижня для херсонців

Тиждень, що минув, був насичений як ніколи «надзвичайними» та підчас «кумедними» подіями.Правда від тієї «кумедності» та «надзвичайності» хотілося іноді плакати.

ФІНАНСИ

Традиційно вночі Верховна Рада прийняла державний бюджет на 2018 рік. Доходи: 913,61 млрд грн.. Витрати: 988,63 млрд грн. Дефіцит: 75,02 млрд грн. З 1 січня прожитковий мінімум підвищено до 1700 грн, мінімальна зарплата – до 3 723 грн. У перспективі сподіваються підняти зарплатню до 4 100 грн. Собі депутати підвищили зарплати майже у 3 рази, це без врахування надбавок, доплат та одноразових виплат. Від тепер «гола ставка» буде від 16 до 20 тис грн. (було 6 100 грн).

Міжнародні резерви України збільшилися до $18,91 млрд. Але це зовсім не означає, що всі ці гроші будуть витрачати на людей. Наступного року Україна має погасити зовнішніх боргів на загальну суму понад $20 млрд., звідки будуть брати те, що недостає? Знову позичати.

Порадував Держстат, за їх даними цін на споживчому ринку затримали подальше зростання і навіть є невеличке сповільнення до 0,9% з 1,2% як було у жовтні і 2% у вересні. При цьому ціни на промислову групу продовжували зростати, і у порівняні із жовтнем зросли на 1,8%, тоді як зростання у жовтні становило 2,3%.

ВЛАДА

Верховна Рада «віддала» на відкуп Порошенко Нацкомісію по тарифам. Таким чином, президент може самостійно призначити 5 членів Нацкомісії терміном на 3 місяці.

Минулого тижня Порошенко підписав закон «Про житлово-комунальні послуги». Відтепер будуть введені нові формати платежів за комунальні послуги. У т.ч. за тепло. Ті, у кого центральне опалення, будуть платити навіть тоді, коли ці послуги надаватися не будуть – влітку.

Верховна Рада начебто продовжила мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до кінця 2018 року. Але, як стверджують депутати від БПП, Закон прийнято із порушенням Регламенту і вони вимагатимуть повторне голосування.

Тих, хто мають дітей і не платять аліменти (понад 6 місяців): буде тимчасово обмежено у праві управління транспортними засобом, у виїзді за кордон і користуванні зброєю.

Мінфін і Верховна Рада вирішили зупинити роботу системи ризиків з податку на додану вартість (ПДВ) на два місяці (під блокування потрапляють представники реального бізнесу).

ВРУ схвалила створення Єдиної бази даних оцінки нерухомості, що спрямована на боротьбу з «чорними» ріелторами, які занижують вартість майна.

ПОДАТКИ

ВРУ обмежила безмитне ввезення товарів в ручному або супроводжуваному багажі, а також при пересиланні. Так, без сплати мит можна буде ввести товари на суму до 500 євро (в аеропортах – до 1000) і вагою до 50 кг тільки тим громадянам, хто був відсутній в Україні більше 24 годин і в'їжджає в країну не частіше одного разу протягом 72 годин.

Обмежено безподаткові пересилання товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях: тепер їх може бути максимум три протягом одного календарного місяця сумарною фактурною вартістю до 150 євро.

Знову будуть дорожчати сигарети – акцизи виростуть на 29,7%. За рахунок чого сподіваються «зібрати» додатково 11,7 млрд грн. А от підняття вартості акцизу на алкоголь податковий комітет ВРУ заблокував.

Тимчасово скасовано податок НДС та акциз на ввезення в Україну електромобілів. Те, що планували зробити на 5 років врешті-решт проголосували тільки на 1 рік. У Мінінфраструктури планують, що таким чином ціна на автомобілі повинна впасти на 17%, тоді як фахівці стверджують, що знижку «з'їдять» ділки, які будуть накручувати ціну і вона може стати навіть більшою ніж з урахуванням податків.

Знову преференції отримали ті, хто видобуває природний газ. Ставки ренти зменшено: для нових свердловин до 2023 року на рівні 12 – 6% (залежно від глибини). Було 14 – 29%. Експерти переконують, що ціна на газ від цього не стане більш низькою.

З 1 січня 2018 року ВРУ ввела розстрочку на 24 місяці щодо сплати податку на додану вартість на імпорт в Україну обладнання, крім російського.

КМУ знизив норму відрахування чистого прибутку до державного бюджету держпідприємством «Адміністрація морських портів України» до 50% з 75%. Мається на увазі, що це б повинно було знизити ставки зборів в українських портах на 20%, ан ділі проекти угод на наступний рік змін не зазнали, говорять фахівці..

ЕНЕРГЕТИКА

ВРУ схвалила приєднання України до Міжнародного агентства IRENA, це дасть право подавати заявки до фонду АDFD на отримання пільгових кредитів.

КМУ прийняв рішення про створення «Національної вугільної компанії», яка об'єднає всі державні вугледобувні шахти.

Державна служба геології та надр на підставі рішення суду анулювала 3 спеціальні дозволи НАК «Нафтогаз України» на розробку нафтогазоносних площ в Полтавській області. Це єдині ліцензії компанії на контрольованій України території.

КОРПОРАТИВНІ ВІДНОСИНИ

Підконтрольна Тігіпко компанія Devisal Limited стала власником 100% «Білдінг Інвест Груп», яка будує ТРЦ у Києві на Подолі.

Народний депутат, власник групи «Фінанси і Кредит» Костянтин Жеваго планує покупку телеканалу «Еспрессо». Нинішні власники телеканалу «Еспрессо» - колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, дружина глави МВС Інна Авакова і дружина Княжицького – Лариса.

Найбільший виробник мікропроцесорів, американська компанія Intel, закрила український офіс.

Енергохолдинг «ДТЕК» Ріната Ахметова вирішив виплатити відсотки за євробондами на суму $1,3 млрд у першому кварталі 2018 року.

Генпрокурор Юрій Луценко розраховує на спецконфіскацію медіхолдінга УМХ Сергія Курченко до нового року. У 2013 році Курченко викупив його у колишнього глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон