Як у Херсоні розподіляють землю для учасників АТО

Гарантовану законом землю для учасників АТО в Херсоні розподіляють, як раніше дефіцитний товар у магазинах.

Пішов у відставку, а ділянки так і не дочекався

Старший прапорщик Олег Ляшевський - один із тих бійців, хто першим став проти навали російських загарбників на сході України. У складі херсонського батальйону Нацгвардії воював під Іловайськом, потрапив до сумнозвісного "котла", а згодом - у полон.

Зрештою, батька чотирьох дітей обміняли. А коли оклигав після знущань бандитів - знову пішов на службу. Ще 2015-го Олег Ляшевський подав до міськради Херсона заяву про надання гарантованої йому законом ділянки під будівництво власного дому. Та вже два роки минуло й настав час виходити у відставку, а ділянки так і немає.

- Наша родина успадкувала від бабусь дві маленькі квартири. Продали їх і грошей заледве вистачило на купівлю старої чотирикімнатної хати. У ній тулимося з трьома дочками-школярками, а старша донька вже доросла й живе окремо. Діти, звичайно, мріють про нову оселю, та коли їхня мрія здійсниться - невідомо. Адже в міськраді чиновники пояснюють: вільної землі немає. Коли буде -- хтозна. І в такому положенні опинився не я один, а й десятки моїх побратимів, - каже Олег Ляшевський.

Слова підлеглого підтвердив і командир херсонського батальйону Національної гвардії Вадим Матвєєв.

"В батальйоні зо три сотні солдатів і офіцерів є учасниками АТО. З них майже сотня очікує на гарантовані їм державою земельні ділянки під індивідуальне житлове будівництво, - доповнює полковник Матвєєв. - Та хлопців просять почекати: мовляв, землі в межах міста немає, тож треба міняти генплан, "прирізати" землю сільськогосподарського призначення на околицях, потім змінювати її статус, і лише після цього надавати ділянки. Коли всі ці процедури завершаться, годі й гадати. Адже ми - люди військові, і знаємо свій обов'язок. А від міської влади чекаємо, щоб вона якнайшвидше виконала свій".

Хочеш шість соток? Ставай у чергу!

ФАКТ. Для учасників АТО на Херсонщині зарезервували 4,1 тисячі гектарів землі, з них 900 га - у межах населених пунктів. Вони вже отримали 1615 ділянок різного цільового призначення, з них у обласному центрі – 272 (дані ГУ Держгеокадастру в області).

У Херсоні під будинки для АТОвців виділили цілий мікрорайон на Таврійському житловому масиві, навіть мережі до нього прокласти коштом громади зобов'язалися. Та є ще понад вісімсот заяв від військовослужбовців та демобілізованих з різних частин, які також претендують на власний клаптик у шість соток.

Після корегування генплану їм обіцяють надати землю на околиці: між селищем Текстильників та селом Зеленівкою. Клин там чималий: понад вісімдесят гектарів. Та коли його передача відбудеться, і чи відбудеться взагалі, ніхто не знає - усе від оперативності фахівців того само Держгеокадастру, депутатів та апаратників міськвиконкому залежить.

А поки що деінде віднайдені вільні сотки ділять, як найбільший дефіцит у застійні часи. Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко розповів, що представники дислокованих у місті та біля нього військових частин створили комісію, яка й вирішує, кому в першу чергу надавати ділянки.

Пріоритет - за родинами загиблих у АТО, пораненими бійцями, кавалерами бойових орденів. Виходить, захищати рідну землю мало, треба ще й пролити кров, щоб потім її швидше отримати. Звучить дуже благородно й пафосно, та чомусь від цього благородства сумно...

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон