Новий головний біль для батьків херсонських випускників

«Все для людей, все за ради людей», – під таким гаслом працює наш Уряд? В усякому разі вони заваляють, що саме так повинно бути. На ділі? Слова повністю розходяться зі справами.

Не інакше як «турботою» про людину можна назвати новий «перл»: наступного року молоді люди, які будуть вступити на навчання у відповідні навчальні заклади (І – ІІ рівня акредитації, а простіше профільні училища та коледжі), і будуть вступати на навчання на молодшого спеціаліста (після 9 класу), повинні разом із документами подати ID-картку.

Де логіка? Де здоровий глузд? Для чого? Для того, аби породити ще більший ажіотаж і створити привід для корупційних дій? І так відомо, що сьогодні друкарня категорично не справляється із замовленням! І так відомо, що черги у відділи стоять «кілометрові»! І так відомо, що наявність технічних можливостей поліграфкомбінату «Україна» можуть задовольнити не більш ніж 50% від того, що вимагає ринок.

Відомо: попит – породжує пропозиції. Відсутність можливостей їх задовольнити – корупцію. Там де черга – там привід на ній заробити! Офіційно відомо, що сьогодні «Україна» може виготовити не більше як 10 тисяч примірників бланків, тоді як потреба складає від 20 до 27 тисяч. А кінець черги – не видно.

Ті, хто збираються на відпочинок (і чекають на «біометричний паспорт») ще якось та можуть «почекати», «перестояти», у крайньому випадку відкрити візу в звичайному закордонному паспорті, одним словом – «знайти вихід».

А що робити випускниками 9-х класі, яких «чекати» ніхто не буде? Чим викликано те, що учням, які планують вступати у 2018 році на навчання саме на молодшого спеціаліста (на базі 9-ти класів), потрібно мати паспорт у формі ID-карти?

Про це днями «нагадав» (як заявили у прес-службі Міносвіти) директор Департаменту вищої освіти Олег Шаров. Цікава форма: «нагадав». Він поставив перед фактом: відповідно до «Умов прийому» ті, хто будуть подавати документи для навчання на молодшого спеціаліста на базі 9-ти класів при подачі заяви на вступ повинні пред'являти оригінал документа, що посвідчує особу та подати його копію:

«Таким документом є паспорт у вигляді ID-карти, який видається громадянам України з 14-річного віку. Тому потрібно для вступу на основі 9-ти класів подавати саме таку ID-карту. І ми дуже просимо заздалегідь подбати про її замовленні та отримання, адже вступати за свідоцтвом про народження зможуть тільки ті абітурієнти, яким 14 років виповнилося після 1 травня 2018 р.».

Переконаний, що більшість громадян навіть не чули про одну з вимог «наших друзів з ЄС», що паспорт який раніше отримували у 16, починаючи з 1 жовтня є обов'язковим як для дорослих (у разі переоформлення) так і для 14-річних дітей – і тільки нового зразку.

Чи багато тих, хто чув і знає, що відтепер паспорт видають не у 16 років? Тут є ще одна проблема: не слід забувати, що на «молодшого» спеціаліста, як правило,здебільшого, вступають діти які живуть у селищах та селах.

І саме вони повинні надтерміново зайнятися питанням: як отримати відповідний документ вчасно! Скільки разів їм тепер доведеться поїздити у районний центр, де є відповідний відділ, скільки вистояти у чергах, скільки витратити нервових клітин?

А як бути тим, хто народився у квітні – травні – червні? Адже вони можуть елементарно не встигнути отримати картку через те, що у відділах стоять довжелезні черги на кілька місяців наперед. Наприклад, сьогодні у чергу записуються вже на середину весни наступного року. Хтось про це подумав?

Про те чому саме у 14 років дитина повинна отримувати паспорт – тема окремої розмови. А от чому б для дітей не зробити виняток на рік – два, поки вщухне ажіотаж, і не дати їм можливість вступати за «Свідоцтвом про народження»? Невже така велика проблема? Чи від цього стосунки з ЄС погіршаться. (Вони й так не кращі).

Батька і майбутнім абітурієнтам слід пам'ятати: прийом заяв на навчання на молодшого спеціаліста для тих, хто вступатиме на базі 9-ти класів наступного року розпочнеться з 2 липня і триватиме тільки до 14!

Ці абітурієнти подаватимуть заяви у паперовій формі – особисто, за місцем знаходження навчального закладу. Ті ж, хто буде вступати на навчання на базі 11-ти класів будуть подавати документи виключно у електронній формі. Минулого року саме із цим були суцільні проблеми.

Нагадаю, що пластикова ID-картка – це новий внутрішній «паспорт» громадянина України, на які слід перейти, як вже було сказано, на вимогу ЄС. На чіп паспорта будуть записані в цифровому вигляді відбитки плаців (для отримання внутрішнього – за бажанням, для закордонного – обов'язково).

Скільки коштує і де отримати ID-карту? Як завжди найголовніше питання «скільки це коштує?» Для тих, хто отримує паспорт вперше, тобто 14-ти річні діти ID-карту оформляють безкоштовно у термін 10 і 30 днів. Послуги по зміні прізвища, імені та по батькові, а також усунення будь-яких помилок на картці відбувається без оплати держмита. У разі втрати, пошкодження, крадіжки за новий паспорт потрібно буде заплатити близько 50 грн. (залежно від ситуації).

Пластикову ID-карту видає Державна Міграційна служба за місцем реєстрації (на відміну від закордонних паспортів, які можна оформлювати у будь-якому підрозділі Міграційної служби, який здійснює оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон).

Скоріш за все для мешканців сіл це й не надто дієва порада, та, втім, нагадаю, що у чергу можна записатися Он-лайн. Ще на початку лютого цього року, на сайті міграційної служби запрацювала електронна черга для запису на отримання ID-картки, за адресою: dmsu.gov.ua/online.

Ви повинні прийти вчасно за своїм часом, тому що, запізнившись на дві хвилини, доведеться проходити процедуру реєстрації спочатку, - нагадують у службі. З початку року Міграційна служба видала українцям майже 700 тисяч ID-карток.

Нагадаю, що ажіотаж пов'язаний із оформленням електронних документів у першу чергу пов'язаний із тим, що 11 червня набув чинності безвізовий режим між Україною і ЄС.

«С начала года оформлено 2,5 млн биометрических паспортов для выезда за границу», - заявив начальник прес-служби Міграційної служби України Сергій Гунько.

З початку набуття чинності безвізового режиму з Євросоюзом для українців держпідприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» отримало понад мільйон заявок на виготовлення біометричних паспортів, - про це розповів директор комбінату «Україна» Юрій Онищенко. За його словами поліграфкомбінат працює цілодобово, 7 днів на тиждень, у три зміни, без вихідних та свят.

На комбінаті переконують, що вже у грудні очікують поставку додаткової системи по персоналізації паспортів, виробництва компанії з Нідерландів, що збільшить загальну виробничу потужність по персоналізації бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон більш ніж у два рази. Чи дасть нове обладнання можливість збільшити випуск ID-карток, директор комбінату не повідомив.

Отже, шановні батьки, готуйтеся, у вас є новий «головний біль». Не відкладайте на завтра те, що слід було б зробити ще позавчора: шукайте «кумів», «братів», «сватів», «родичів» та запасайте гроші, якщо хочете аби ваша дитина пішла вчитися в училище чи коледж вже наступного року і не «прогуляла» через відсутність «паспорту» зайвий рік.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон