Херсонцям про ЗНО-2018: готуємося завчасно

Про актуальні питання організації і проведення зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації в 2018 році йшлося під час прес-конференції за участі директора Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти Максима Кирпенка та проректора з питань зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Світлани Одайник.

Тестуватимуть тепер і учнів ПТНЗ

— Результати ЗНО з україн­ської мови та літератури, ма­тематики або історії України (ХХ — початок ХХІ століття) та одного з предметів на вибір учня зараховуються як результати державної підсумкової атестації за освітній рівень повної загальної середньої осві­ти для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2018 року, — зазначив Максим Кирпенко.

— З 2018 року зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури проходитимуть також учні, слухачі, студенти професійно-технічних, вищих навчальних закладів, які здобудуть повну загальну середню освіту в 2018-му. Таким учасникам результати тестування з цього предмета зараховуватимуться як оцінки за державну підсумкову атестацію за освітній рівень повної загальної середньої освіти.

Кожен зареєстрований учасник ЗНО має право скласти тести не більше, ніж з 4 навчальних предметів. Оцінювання проводитиметься за програмами, затвердженими наказом МОН від 03.02.2016 р. з української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, а також англійської, іспанської, німецької та французької мов.

З переліку вилучено складання тестів з росій­ської мови, оскільки на отримання відповідного сертифіката претендувала незначна кіль­кість учасників. Це зумовлено також тим, що умовами прийому до вітчизняних вузів сертифікат ЗНО з російської мови практично не вимагався.

З іноземних мов ввели аудіювання

ЗНО результатів навчання, здобутих на основі загальної середньої освіти, буде проходити з 22 травня по 13 червня. Тести для більшості предметів будуть однорівневі. При проведенні ЗНО з іноземних мов передбачено використання предметних тестів, які міститимуть завдання двох рівнів складності: академічного та профіль­н­ого. Уперше сертифікаційна робота з іноземної мови міститиме частину «Розуміння мови на слух (аудіювання)». На виконання завдань цієї частини відведено 30 хвилин.

Як і раніше, для визначення результатів ЗНО-2018 з кожного предмета буде встановлено «пороговий бал».

— Реєстрація на основну сесію ЗНО розпочнеться 6 лютого і триватиме до 19 березня. Для того, щоб визначитися, які предмети обрати для отримання сертифіката, потрібно завчасно ознайомитися з умовами прийому на обрані учасником спеціальності, — звернула увагу Світлана Одайник.

— Відповідно до наказу МОН від 19 вересня 2017 року «Про затвердження Календарного плану підготовки та проведення в 2018 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», визначено графік проведення ЗНО-2018. Першою складатимуть математику — 22 травня, потім обов'язкове тестування з української мови — 24 травня. ЗНО з іспанської, німецької та французької мови відбудеться 29 травня, з англійської — 1 червня. Біологію складатимуть 4 червня, історію України — 6, географію — 8, фізику — 11, хімію — 13 червня.

Додаткову сесію буде проведено з 2 по 11 липня. Її графік буде затверджено до 30 квітня.

Для реєстрацію на ЗНО-2018 учаснику потрібно буде пода­ти паспорт, 2 фото розміром 3х4 см (однакові та такі, що відповідають вікові учасника, оскільки вони в разі вступу до вишу будуть і на студентському квитку) та заповнити реєстраційну форму учасника ЗНО.

На відміну від випускників нинішнього року, котрі зібраний пакет документів повинні передати відповідальній особі для централізованої відправки, випускники попередніх років муситимуть самостійно здій­снити всі процедури відправки документів з передбаченого для них переліку, оприлюдненого на сайтах херсонського та українського центрів оцінювання якості освіти. У разі допущення помилок при реєстрації учаснику дається можливість їх виправити та перереєструватися до 2 квітня.

«Генеральна репетиція» — з 10 класу

— Пробне зовнішнє незалежне оцінювання — добровільне тестування осіб, що проходить з метою ознайомлення всіх бажаючих з про­цедурою проведення ЗНО, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця, — зазначає Максим Кирпенко. — Пробне тестування є важливою складовою підготовки до ЗНО, яке здійснюється за технологією та процедурами, що розробляються Українським центром оцінювання якості освіти.

Кожен зареєстрований на нього учасник, який мусить зареєструватися з 9 до 31 січня на сайті УЦЯО, може взяти участь у тестуванні з одного з запропонованих предметів за вибором, згідно з графіком у вихідні: 24 березня — з україн­ської мови та літератури, а 31 березня — з решти предметів ЗНО.

Результати проб­ного ЗНО будуть оголошені: 30 березня — з української мови і літератури; 6 квітня — з решти навчальних дисциплін. Участь у пробному тестуванні платна, однак її вартість несуттєво відрізнятиметься від минулорічної (129 грн.). Взяти участь у пробному ЗНО разом з випускниками поточного навчального року можуть також 10-класники та учні ПТНЗ.

Для вступу діють сертифікати 2016—2018 рр.

— Сертифікати 2018-го та двох попередніх років діятимуть при вступі до вишів, окрім сертифікатів з іноземних мов, — підкреслив Максим Кирпенко. — Умови вступу уже розміщені на сайтах центрів оцінки якості освіти, а також самі ВНЗ доопрацьовують власні умови вступу. На відміну від попередніх років, нині на вимогу МОН на однакові спеціальності в різних вишах вимагатимуть однаковий перелік сертифікатів.

З досвіду останніх років, дедалі зменшується «популярність» не лише російської мови при виборі предметів для ЗНО, а й німецької. Якщо україн­ська мова та література є обов'язковими для складання, то між математикою та історією України обирають у пропорції, відповідно, 30% на 70%. Серед найпопулярніших також англійська мова, біологія та фізика.

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон