Освіта потрібна навіть ув’язненим в тюрмі

Про це свідчить той факт що навіть засуджений до довічного позбавлення волі у Херсонському СІЗО отримав свідоцтво про здобуття базової середньої освіти.

Нещодавно у Херсонському слідчому ізоляторі ув'язнені та засуджені отримали 4 свідоцтва про закінчення 9 класів. Нібито нічого особливого, але серед них є засуджений, який приречений все життя провести за гратами. Скороходу Олександру оголосили вирок за умисне вбивство – довічне позбавлення волі. Олександр не хоче розповідати про скоєне – йому майже щодня сняться потерпілі. Повернути все назад, виправити жахливі помилки він вже не зможе. Одне що лишилося йому – це щодня просити пробачення перед Богом та розкаюватися.

Олександру 33 роки. Навчання кинув ще після сьомого класу, потрапив в місця позбавлення волі. У 22 роки за вбивство отримав 10 років позбавлення волі, але за сумлінну поведінку звільнився у 2010 році умовно-достроково. Нажаль довіру не виправдав - 18.08.2011 року його затримали за скоєння особливо тяжкого злочину. Внаслідок чого 17.01.2012 року суд виніс вирок з мірою покарання - довічне позбавлення волі. Попри все Олександр не опустив руки та подолав саму першу сходинку на шляху до здобуття вищої освіти. Має оптимістичні плани на майбутнє та продовжує підвищувати свій загальноосвітній рівень.

- У майбутньому мрію отримати атестат про здобуття повної середньої освіти, зареєструватись для здачі зовнішнього незалежного оцінювання та пройти тестування, вступити до університету та отримати вищу освіту – розповів засуджений Олександр Скороход.

На запитання: «Навіщо?» він відповів, що плекає надію на помилування та звільнення, а на свободі освіта необхідна. Окрім цього, Олександр зізнався що дуже любить книжки, читати та пізнавати нове.

Як повідомляє прес-служба управління ДПтСУ в Херсонській області, з метою реалізації конституційного права осіб, засуджених до позбавлення волі на здобуття базової та повної загальної освіти, відповідно до статті 53 Конституції України, протягом 2012-2013 учбового року, навчались 507 засуджених: (98,3% - від загальної кількості, які не мають освіти):
? Дар'ївська ВК(№10) - 196 осіб;
? Північна ВК (№90) – 137 осіб;
? Білозерська ВК(№105) – 151 особа;
? Херсонській СІЗО - 23 особи.
Протягом 2012/2013 навчального року 104 особи отримали документи про освіту, з них: 65 документів про повну середню освіту та 39 осіб про базову середню освіту.

За підсумками навчального року з 03 липня п.р. в установах Херсонської області буде проводитись зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти відповідно до укладеної угоди між Державною пенітенціарною службою України та Українським центром оцінювання якості освіти за підсумками, в якому братимуть участь 34 особи.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон