Херсонщина: нема дітей - нема й класів

Реорганізація Новокам'янської школи Каховського району посеред навчального року стала неприємною несподіванкою для місцевих жителів.

Пішли на канікули в одній школі, а повернулися на навчання до іншої. В такій ситуації опинилися учні 5—11 класів Новокам'янської школи. Коли розпочався новий навчальний семестр, у стінах рідної школи на них уже ніхто не чекав.

— Наші діти прийшли туди, і з'ясувалося, що школа не працює, розкладу немає. Виявилося, що їх разом із вчителями перевели за 20 кілометрів до школи в Роздольному. Для нас це було цілковитою несподіванкою, — стверджує член батьківського комітету 7-го класу Новокам'янської школи Ольга Мацьоцька.

— Ми не розуміємо, чому діти повинні їздити розбитою дорогою саме до Роздольного, а не до школи в Кам'янці, що розташована значно ближче? Чому нас ніхто про це не попередив? Чому не дали можливості хоча б подивитися на ту школу: що учні там будуть їсти, які умови навчання, які там класи?

14 листопада Ольга разом із іншими батьками приїхала під стіни райдержадміністрації, аби привернути увагу чиновників до проблеми. Люди були обурені. "Навіщо було скорочувати класи? Адже школа у нас гарна, опалюється. Ми навіть ремонти в класах встигли зробити за свій рахунок!" — розповіли вони "Новому дню".

У відділі освіти Каховської РДА у свою чергу стверджують, що учасники мітингу говорять неправду. Мовляв, батьків заздалегідь попередили про реорганізацію Новокам'янської школи з І—ІІІ до закладу І ступеня. 6 листопада на всіх учнів і вчителів, які перевелися до Роздольненської школи, очікував шкільний автобус.

— Учні вже сідали до автобуса, коли батьки наказали їм виходити. Відтоді кожного дня автобус виходить на маршрут, але жодна дитина не їздить на навчання. Тобто батьки не виконують свої прямі обов'язки, не даючи можливості навчатися своїм дітям, — коментує заступник голови РДА Ольга Вакулич.

Чиновники кажуть: ще у 2016 році райрадою було затверджено "Перспективний план модернізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів району на 2016—2020 роки". Передбачалося, що оптимізація або реорганізація мала зачепити півтора десятка шкіл. Водночас був даний старт створенню опорних шкіл. Їх на Каховщині має бути три: у Семенівці, Любимівці й Роздольному. Саме тому учнів з "оптимізованих" класів Новокам'янської ЗОШ перевели до Роздольного.

— Ніяких норм чинного законодавства ми не порушили, — стверджує начальник відділу освіти РДА Тетяна Калініченко. — Чому так сталося? Нам потрібно було витримати терміни відповідно до трудового законодавства. Коли персонал школи вийшов з літньої відпустки, ми їх попередили про можливе звільнення і запропонували місця в Роздольненській школі. Визначений законом термін якраз і сплив на початку листопада, коли завершувалися канікули.

За її словами, оптимізація Новокам'янської школи була неминучою. Адже станом на 1 вересня у ній навчалися лише 26 дітей, деяких старших класів через відсутність учнів узагалі не було. Кожен її школяр обходився платникам податків у 30 (!) тисяч гривень на рік — значно дорожче, ніж вартість навчання в якомусь із престижних університетів.

Низькою була і якість самої освіти, бо деякі предмети читав один вчитель. Частину ж предметів тут не викладали взагалі — як, приміром, англійську мову.

"Ця школа не виконувала державний освітній стандарт, — констатує Тетяна Калініченко. — У Роздольненській школі діти матимуть можливість отримувати якісну освіту. А щоб вони могли до неї добиратися, коштом районного бюджету було придбано шкільний автобус".

Перевести дітей до іншої школи — у Кам'янку чи Каховку — батьки мають право. Проте тоді вони повинні самі подбати про проїзд їх до місця навчання і додому. Заперечують чиновники і твердження батьків про "вкрай погану" дорогу до Роздольного. За їхніми словами, неминучою реорганізація школи стала і після прийняття восени нового Закону "Про освіту". У ньому відсутній поділ навчальних закладів на І, І—ІІ або І—ІІІ ступені.

Замість них мають працювати початкові школи, гімназії (дев'ятирічки) і ліцеї (11-річки або опорні школи). Саме тому початкова школа в Новокам'янці залишиться. Зараз у ній 15 учнів, котрі навчаються в одному класі і кількох групах.

Попри всі запевнення чиновників, є в цій історії один суттєвий момент, який вони, здається, прогавили. "Новий день" неодноразово писав про обурення батьків закриттям класів у малокомплектних школах і переведенням дітей на навчання до сусідніх міст або сіл. У всіх випадках згодом дорослі були цим задоволені.

Проблеми здебільшого мали місце там, де представники влади вирішили не перейматися діалогом з батьками, аби переконати їх, що це робиться для блага їхніх же дітей. Вдалося ж обійтися без мітингів і транспарантів у Заозерному та Волинському, де школи взагалі закрили. Не хотіли чиновники виходити до людей і під час їхнього зібрання 14 листопада. Але без спілкування знайти порозуміння в цій ситуації навряд чи вдасться.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

P. S. Справжнім шоком для батьків учнів Верхньорогачицької школи № 2 стала новина про її можливе закриття вже з другого семестру. "Нам повідомили про це на зустрічі у самій школі в жовтні. Якби це сталося, я б не знала, що робити. Адже у мене там навчаються троє дітей. А переводити їх на навчання до школи № 1 було вкрай незручним для нас варіантом", — розповіла "Новому дню" жителька села Вишневого Інна Козінцева.

По коментар наш кореспондент звернувся до голови Верхньорогачицької районної ради Геннадія Нестеренка.

— Не знаю взагалі, звідки пішли такі розмови, бо жодних документів з цього приводу до райради не надходило, — сказав він. — Крім того, закриття школи — доволі тривала процедура, яка не може відбуватися без участі райради. — Разом із тим проблеми там справді мали місце. Вони були пов'язані з нестачею коштів на забезпечення школи опаленням взимку.

6 листопада ми провели сесію райради і виділили 200 тис. грн. з районного бюджету на оплату за газ до кінця року. На наступні ж зимові місяці ми передбачимо кошти вже в бюджеті 2018 року. Для нас це питання принципове. Тим більше, що в школі навчаються близько 150 дітей, для яких необхідно створити всі належні умови.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон