На Херсонщині про Леніна більше ніхто не згадує?

Повністю забутими 7 листопада виявилися пам'ятники радянської доби у Каховці — Леніну і Блюхеру, розміщені в музеї історії Каховки.

В день 100-ї річниці державного перевороту 1917 року в сусідній Росії, відомого також під назвою Велика жовтнева соціалістична революція, ані місцеві комуністи, ані "ліві", ані просто "ностальгуючі" жителі взагалі не згадали ні цю подію, ні своїх "вождів".

— "Провідати" Леніна 7 листопада до нас прийшла тільки одна людина, але радше, щоб пожартувати...

Попри те, що ми даємо можливість усім бажаючим підійти до пам'ятника, ніхто ним не цікавиться. Згадували про нього тільки кілька років тому, коли його перенесли до нашого подвір'я.

А ось про погруддя Блюхера ніхто взагалі жодного разу не згадував — він зберігається у нас у підвалі, — розповіла наукова співробітниця музею історії Каховки Валентина Чечина.

Багато років влада Каховки відмовлялася чіпати пам'ятники одіозним радянським керманичам і військовим діячам, пояснюючи тим, що місцеві жителі їм цього не пробачать.

Натомість коли після революції гідності статую Леніна перенесли з безлюдної площі до центру міста на подвір'я музею, всі про нього дружно забули. У місцевої влади навіть не доходять руки допомогти музейникам перенести важкий пам'ятник у давно підготовлене місце і встановити його на бодай невеличкий постамент.

Давно готові у музеї прийняти й пам'ятник кривавому воєначальнику Михайлу Фрунзе, котрий брав участь в окупації України російсько-більшовицькими військами. Його місцева влада планує перенести сюди з Набережної. Проте теж до цього чомусь у неї ніяк не дойдуть руки.

Олександр ПІТОЄВ
Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон