Свято із присмаком болю: Херсонському державному університетові – 100 років

Херсонський державний університет починає святкувати свій 100 річний ювілей без чинного ректора.

Як повідомляють деякі інтернет-видання наступний тиждень у Херсоні буде повний урочистих заходів і концертів з нагоди 100-річного ювілею Херсонського державного університету.

13 листопада, відбудеться урочисте відкриття ювілейного тижня з нагоди 100-річчя університету та святкова концертна програма. На площі перед головним корпусом відбудеться загальноуніверситетський студентський флешмоб.

14 листопада, пройде закладення «Капсули часу».

На 16 листопада заплановано Всеукраїнський науковий форум «Херсонський державний університет у контексті вітчизняної та європейської вищої освіти».

А 17 листопада, у приміщенні ХОАМДТ ім. Куліша відбудеться святковий концерт з нагоди святкування 100-річчя ювілею ХГУ.

Ой, як все погано у «Королівстві Датському» інакше б екс-ректор Василь Стратонов як мінімум дочекався б закінчення офіційних свят, і вже після цього б «пішов» чи то за «власним», чи «за згодою сторін», чи за «станом здоров'я», а так...

Що стало причиною? Офіційно пан Стратонов, до його честі, під час останнього засідання Наукової ради, яка проходила під його головування сказав відкрито: «Не питайте. Не скажу». Але це не означає, що причини не відомі. Втім, сьогодні не про це.

За кілька днів до «парадного» святкування 100 річчя – Міносвіти офіційно оголосило про початок конкурсу на заміщення вакантної посади ректора ХДУ.

На сайті Міносвіти розміщено оголошення про початок конкурсу на посаду ректора Херсонського державного університету, вибори якого відбудуться 15 лютого 2018 року. Документи від претендентів почали приймати з дня офіційного розміщення оголошення на сайті Міносвіти.

У конкурсі на посаду ректора ХДУ можуть брати участь громадяни України, які вільно володіють українською мовою, мають вчене звання і науковий ступінь (будь-який) і стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників не менше 10-ти років. Термін подачі заяв – два місяці з дня опублікування оголошення (до 8 січня 2018 г.).

Попереду ХДУ чекає надскладний етап життя на першому році другої сотні років існування: витримати навалу від «чорних» та «сірих» кардиналів та обрати насправді ту людину, яка буде займатися життям вишу, а не провокувати «розбірки» та «війни», як це відбувалося останні 2 роки.

Урочисті заходи для багатьох справжніх патріотів вишу відбуваються із присмаком гіркого болю та жалю.

Більш детальна розмова про ситуацію в середні університету ще попереду, а поки рідну Альма-матер з Ювілеєм!

Там у різні роки та й сьогодні працювали і працюють різні люди, серед яких траплялись й справжні Люди та Фахівці з великої літери!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон