Співаковський про медичну реформу: Лікарі і лікарні почнуть боротися за клієнта, і в результаті - виграють усі

Медична реформа, яку минулого тижня ухвалила Верховна Рада, докорінно змінить діючу досі пострадянську систему взаємовідносин в охороні здоров'я,зробить її більш зрозумілою і такою, що відповідає вимогам часу, – переконаний народний депутат України Олександр Співаковський.

За його словами, станеться це насамперед за рахунок змін у системі фінансування галузі. Адже насправді держава щороку спрямовує на медицину доволі великі суми — понад 55 млрд. гривень, але ці кошти переважно йдуть не на лікування хворих, а на утримання будівель і ліжок.

«В той час, як ми ж з вами в разі хвороби змушені за власний кошт купувати абсолютно все — від ліків, що пропише лікар, до вати і шприців. І це не є нормальним», – зазначив він.

Нова модель фінансування, переконаний нардеп, дозволить витрачати бюджетні кошти максимально ефективно. Тому що держава вже не утримуватиме медичні заклади лише тому, що вони є, а купуватиме у них послуги для кожного конкретного громадянина.

Буде визначено перелік медичних послуг, які стовідсотково гарантовано оплачуються державою. Так, безкоштовними для громадян залишаться первинна та екстрена допомоги, ведення вагітності і пологи, а також паліативна медична допомога.

Дуже важливим, на думку нардепа, також є те, що українці зможуть самі обирати собі лікаря, незалежно від місця проживання, причому це може бути як комунальний заклад, так і приватна клініка.

«Кошти підуть за пацієнтом, і таким чином гроші стануть відображенням довіри людей до лікаря, до медзакладу. Адже де саме йому лікуватися, пацієнт обиратиме самостійно. І чим більше хворих обслуговуватиме лікар, чим якіснішими будуть надані ним послуги, тим вищою у нього буде зарплата, тим більше коштів отримуватиме з бюджету ця лікарня», – пояснив нардеп.

При цьому він зазначив, що перехід до нових взаємовідносин у системі охорони здоров'я відбуватиметься поступово, в кілька етапів.

«Але ця реформа докорінно змінить застарілу пострадянську систему взаємовідносин в цій сфері, зробить її більш зрозумілою і логічною. Лікарі і лікарні почнуть боротися за клієнта, і в результаті виграють усі.

У підсумку запроваджені в охороні здоров'я системні зміни дадуть можливість кожному українцю отримувати якісні медичні послуги не за кордоном, а у себе вдома", – підсумував народний депутат Олександр Співаковський.

P.S. Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада прийняла медичну реформу. За Закон "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" у другому читанні проголосувало 240 народних депутатів.

Закон набирає чинності через один місяць з дня його опублікування та вводиться в дію з 1 січня 2018 року поетапно, крім положення щодо оплати надання медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій, яка набирає чинності та вводиться в дію з 1 серпня 2018 року.

З 1 січня 2018 року запроваджується реалізація держгарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги у порядку, встановленому Кабміном.

З 1 січня 2020 року реалізація цих держгарантій здійснюється відповідно до цього закону для всіх видів медичної допомоги. Також з 1 січня 2020 року запроваджується реімбурсація вартості лікарських засобів, передбачених програмою медичних гарантій.

Прес-служба народного депутата Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон