За фіктивне банкрутство комунального підприємства каховчани розплатяться з власних карманів?

Про ситуацію з КП «Наш дім» в Каховці не чув тільки глухий. Стільки відомих місцевих прізвищ пов'язано з цим підприємством,хто тільки не вішав собі «медалі на груди» за «оптимізацію виробничої інфраструктури житлово-комунального господарства міста, підвищення ефективності його функціонування» та, звичайно ж, економії бюджетних коштів.

І можна було б перегорнути сторінку цього «оповідання», але історія не має наміру закінчуватись...

У листопаді 2014 року Господарським судом Херсонської області відкрито провадження про банкрутство КП «Наш дім», і вже в січні 2015 року дане підприємство визнано банкрутом та розпочато процедуру ліквідації.

Але... є результати проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності боржника. Головне територіальне управління юстиції надало висновок про НАЯВНІСТЬ ОЗНАК ФІКТИВНОГО БАНКРУТСТВА КП «Наш дім», а це – кримінально каране діяння.

Ліквідатор КП «Наш дім», призначений Господарським судом, у червні цього року звернувся до суду із заявою про покладення субсидіарної відповідальності на засновника, просив у зв'язку з доведенням до банкрутства КП «Наш дім» стягнути з власника-боржника – Каховської міської ради та органу управління майном – виконавчого комітету Каховської міської ради небагато-немало – понад 2,5 млн. грн.

Нещодавно відбулося чергове засідання комітету кредиторів, на якому розглядалися подальші дії щодо стягнення заборгованості. Ліквідатором була озвучена і сума, належна йому у вигляді заробітної плати за кілька років роботи — майже 400 000 грн.

Окремим пунктом на засіданні комітету кредиторів було з'ясування питання щодо укладення мирової угоди та її умов, адже саме міський голова Андрій Дяченко у зверненні до Господарського суду у вересні поточного року просив розгляд справи відкласти для можливості укладення такої угоди. Але на засідання комітету кредиторів проект мирової угоди наданий так і не був, та й самі представники від влади міста проігнорували захід.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Іван Орєхов, до повноважень якого відноситься і планування соціально-економічного розвитку міста, контроль за використанням комунального майна, заходи стосовно поповнення міського бюджету, повідомив, що «не володіє ситуацією, адже міський голова міста найняв херсонську фірму, яка й веде дану справу».

У такому випадку цікаво: а яким коштом буде оплачена робота херсонської фірми, знову – бюджет?! Чому очільник міста відсторонив спеціалістів, які безпосередньо пов'язані з даним питанням (Орєхов)? Чому була найнята окрема юридична фірма, при наявності юридичного відділу в міській раді? Що приховує Андрій Дяченко?

Чергове судове засідання відбудеться 12 жовтня і, сподіваємося, вже скоро суд дасть відповіді на поставлені питання.

Що ж маємо на даний момент у підсумку? Сум. Міській раді варто готуватись виділити майже 3 млн. грн. з бюджету міста на погашення заборгованості і сплати заробітної плати ліквідатору, знайти винних та отримати чергову порцію сорому, бо пишатись нема чим.

Віктор СЕМЕНЕНКО
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон