Хто займається комунальним майном громади у Каховці?

Комунальним майном громади розпоряджається не відомо хто і невідомо як. Про наповнення бюджету міста у даному випадку мова не йде.

Факт неправомірного використання земельних ділянок у Каховці на вересневому засіданні виконавчого комітету міськради визнав заступник міського голови Іван Орєхов.

Виправити ситуацію, за його словами, досі заважала від­сут­ність у міськраді юриста.

Проте безлад у місті має місце не лише з землею, а й з використанням комунального майна, яке могло б приносити непоганий дохід усій громаді.

Чи не найбільш резонансний з цих об'єктів розташований у самісінькому центрі міста. Вбудоване нежитлове приміщення в цій п'ятиповерхівці на вулиці Набережній, 9, площею 83,9 кв. м, не одне десятиліття займає громадська організація ''Каховська міська організація ветеранів України''. '

'Новий день'' неодноразово розповідав про те, як представники цієї організації відмовлялися надавати коментарі стосовно своєї діяльності й влаштовували застілля у приміщенні, власником якого є територіальна громада міста.

За чий рахунок був цей бенкет? ''Щороку з міського бюджету надається підтримка статутної діяльності організації ветеранів війни. Приміром, у 2016 році — у сумі 24 тисячі гривень. З них на продукти витрачено 9200 грн., канцтовари — 2900 грн., перед­плату періодичних видань — 696 грн.'', — повідомив міський голова Андрій Дяченко.

Відмовити ветеранській орга­нізації у наданні такої фінансової підтримки у 2017 році за­пропонували члени виконкому. Мовляв, громадські організації мають бути в рівних умовах і брати участь у конкурсі грантів із бюджету на загальних підставах. Як зазначив один із членів виконавчого комітету, ''ніхто ж не заважає тій же молоді опікуватися ветеранами і займатися організацією заходів до 8 і 9 Травня. Можливо, вони це зроблять значно краще''. Проте депутатський корпус з такими аргументами не погодився і допомогу організації з бюджету виділив.

Крім цього, ветеранська організація має ще один надзвичайний бонус від громади у вигляді приміщення. Його вона використовує абсолютно безоплатно і без будь-яких договорів з міськрадою. Це є порушенням чинного законодавства, зокрема, Закону України ''Про оренду державного та комунального майна''.

— Балансоутримувачем приміщення на Набережній, 9, визначене КП ''Каховська керуюча компанія''. Воно ж є учасником правовідносин щодо оренди комунального майна територіальної громади міста. Проте між КП ''ККК'' і ветеранською організацією відсутні будь-які договірні відносини,— визнає Андрій Дяченко.

Андрій Сєров, який донедавна очолював КП ''Кахов­ська керуюча компанія'', розповів, що при передачі майна з балансу КП ''Наш дім'' на баланс КП ''ККК'' у 2012 році мова йшла лише про житловий фонд. ''За період господар­ської діяльності до ''ККК'' від Каховської міськради не надходило жодних правових документів, які б делегували право володіння, користування та розпорядження вказаним нежитловим приміщенням. На підставі чого ветеранська організація його займає, ''Каховській керуючій компанії'' невідомо'', — сказав він.

У той же час міськрада кілька років тому витратила бюджетні кошти на оформлення права власності на нежитлові приміщення комунальної власності, у тому числі й у будинку на Набережній, 9. Відповідне свідоцтво видане 17 січня 2015 року.

Цікаво, що інші громадські організації мають укладені договори і навіть сплачують орендну плату місту: ГО ''Асоціація інвалідів ''Довіра'', Каховське міське товариство інвалідів ''Надія'', міське товариство воїнів-інтернаціона­лістів, ГО ''Каховське народне ополчення''.

Безоплатне використання приміщення ветеранською організацією міський голова пояснює статтею 20 Закону ''Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту''.

Відповідно до неї органи місцевого самоврядування без­оплатно повинні надавати таким організаціям будинки, приміщення, обладнання та інше майно, необхідне для здійснення їх статутних завдань та звільняти від сплати за комунальні послуги в межах середніх норм споживання і за телефон.

Проте тут є один важливий нюанс — законодавець поширює вказані пільги ви­ключно для ветеранів війни. За інформацією управління праці та соцзахисту населення Каховської міськради, станом на 1 серпня п. р. у них на обліку перебувають 729 осіб, що мають статус ветеранів Другої світової війни і прирівняних до них.

У самій же ветеранській організації завжди дуже вільно трактували статус ветерана війни. Її багаторічний голова Олександра Дар'їна називала себе ''ветераном Великої вітчизняної'', хоча згодом ви­знала, що насправді має статус лише ''дитини війни''.

Коли ж її запитували про інших 70-річ­них ''ветеранів'', з'ясовувалося, що вони є лише ''ветеранами праці''. Тому ми вирішили дізнатися, а чи дійсно ця орга­нізація має право на пільги відповідно до ст. 20 Закону ''Про статус ветеранів війни'', на який посилається міський голова? І направили запит до ветеранської організації з проханням надати інформацію про ветеранів війни, які є її членами. Попросили також розпо­вісти й про те, яку саме допомогу надають вони фронтовикам і учасникам бойових дій. Однак усі наші питання були проігноровані.

Як з'ясувалося, навіть у міськраді не знають — чи має Каховська ветеранська орга­нізація в своїх лавах ветеранів війни? ''Ця інформація в управ­лінні праці та соцзахисту населення міськради відсутня'', — стверджує Андрій Дяченко. Як же так виходить, що міськрада надає пільги і матеріальну допомогу організації, але в той же час не знає, чи вона справді має на все це право?

Усе це свідчить про безвідповідальне ставлення чиновників і депутатів Каховської міськради до використання комунального майна територіальної громади і бюджетних коштів.

Цікаво, скільки ще таких необлікованих приміщень можна нарахувати в Каховці? І коли у міс­цевої влади вистачить волі поставити у даній проблемі крапку і використовувати комунальне майно відповідно до вимог чинного законодавства та з максимальною користю для всієї громади?

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон