Що на Херсонщині візьме гору: медицина чи політика?

У Таврійському госпітальному окрузі обрали Раду. Відбулося перше засідання Госпітальної ради Таврійського госпітального округу Херсонської області.

Відповідно до постанови КМУ в Херсонській області створено 4 госпітальні округи: Херсонський, Бериславський, Генічеський та Таврійський.

На засідання прибули 23 делегати від міст, громад та районів. Варто зауважити, що із загального числа членів ради – 28, лише 10 є пробільниками (лікарі), решта – чиновники (здебільшого за посадами, т.т. люди далекі від питань медицини).

Чому питаннями здоров'я знову будуть опікуватися чиновники? Відповідь на поверхні – ними легко маніпулювати. Здебільшого до складу Ради увійшли депутати, голови та працівники місцевих рад та апаратів... Як припускають деякі журналісти місцевих видань: схоже на те, що члени Ради займатимуться не питаннями здоров'я, а знову ділитимуть гроші.

Директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Віктор Короленко розповівши про загальні тенденції реформи медицини та роботи медичного округу наголосив на тому, що рада має дорадчий характер, її функції тільки давати рекомендації, а затверджувати рішення будуть як і раніше у Департаменті.

Фактично на цьому у питання «реформування» можна ставити «крапку». Держава знову обманула громадян – розповідаючи їм казку що вони самі будуть чимось там управляти... більш того, зараз прийняття рішення виявилося ще більше сфокусовані у руках владноможців.

5 делегатів від Нової Каховки вирішили не голосувати за такий стан речей вважаючи, що засідання юридично неспроможне та нелегітимне. Про що кілька разів заявляли вголос. Їх заяви «більшість» залишила без уваги.

Фактично вже перше засідання показало, що порозуміння між членами дорадчого органу чекати годі, а протистояння буде тільки наростати.

І все ж під час першого засідання в Таврійському окрузі обрали керівний склад Ради та створили дві робочі групи: з питань розробки Регламенту та з питань розроблення Плану розвитку Госпітальної ради.

Головою Ради обрано – Тетяну Тертичну (Голову Каховської районної ради); заступником – Володимира Бериславського (Голову Чаплинської районної ради); Секретарем – Сергія Карпеченка (голову Горностаївської районної ради).

Головою робочої групи щодо розробки Регламенту, Положення про Госпітальну Ради обрано Володимира Федченка, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Каховської міської ради, а Головою групи яка буде займатися питаннями розробки Плану розвитку обрали – Геннадія Гомона, головного лікаря КЗ «Нижньосірогозька центральна районна лікарня», депутата Херсонської обласної ради VII скликання.

На жодну керівну посаду та до складу «робочих» груп не було запропоновано жодного представника з Нової Каховки. Чи випадково? Цікавий «демократичний» варіант підходу старої команди «батога і пряника» системи від імен обласної державної адміністрації. Про який там плюралізм думок йде мова? Підконтрольні ОДА чиновники, як і раніше, будуть приймати ті рішення, які будуть потрібні владі. Це особливо актуально перед черговими виборами «однотурових». Адже відомо, що максимально керованими та підконтрольними як були, так і залишаються вчителі та лікарі.

Невже інтереси тих, хто живе у Новій Каховці забуті? Чи це явне позиціонування – знайте своє місце?

Присутніх цікавили питання щодо джерел фінансування округу, перерозподілу районів до утворених округів.

Та найбільш хвилюючим було питання – де бути центру Таврійського госпітального округу?

Постанова Кабінету Міністрів України начебто вказує, що «центр» визначений – Нова Каховка. Втім, у житті все по-іншому. У боротьбу за «центр миробудівництва» від медицини втрутилася і Каховка, збільшивши фінансування своєї центральної районної лікарні (ЦРЛ).

«Тонким» натяком на «товсті» обставини щодо «центру» можна розцінювати й те, що вже під час «установчого» засідання Ради чомусь відбулася презентація Каховської ЦРЛ з деталізованою розповіддю про наявні фактичні потужності та рівень медичного обслуговування. Головне на чому наголошували доповідачі це – перспективи і можливості, у тому випадку, якщо центр буде утворений саме там.

У Департаменті ситуацію поки що не коментують. Хоча, скоріш за все, й уявляли, що питання «боротьби» між цими двома містами буде, і протистояння буде «жорстким».

Саме нез'ясованість щодо остаточного вирішення «центру» округу й викликало таке загострення ситуації у залі між членами Ради. Яким би чином питання не було вирішене, вже зараз зрозуміло, що ситуація тут вкрай складана і таке протистояння буде тривати довго, а у перспективі може навіть призвести до певного соціального вибуху.

Попереду вирішення суттєвих фінансових проблемні щодо спільного фінансування. І коли є два потенційні лідери, то цілком можливо, що у «боротьбу» будуть підключені політичні сили, які будуть розігрувати фінансові фінансування.

На кшталт: «навіщо нам давати більше грошей «чужинцям», якщо за рахунок «нас» розвивається інша лікарні? Тоді як ми можемо розвивати власну? У нас є своє не гірше, а можливо й краще», - такі дуки цілком можуть підняті на щит, коли «депутати», «політики» та «продажні активісти» візьмуться за свою роботу.

Отже питання політики тут можуть вийти на перше місце вже під час найближчих виборів.

На території Таврійського госпітального округу проживає близько 238 тисяч населення, а у мед закладах працює – І 286 лікарів. Таврійський округ, після Херсонського займає друге місце за потужністю, та чи не перше за політичною напругою.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон