Херсонці за газ та електрику платять мало?

Саме так, у МВФ вважають, що українці платять занадто мало. Я не помилився, там насправді думають, що за енергоносії – газ та електрику ми платимо дуже мало(!).

Це ви думаєте, що платите багато, а ті, хто утримує державу і хоче бути переконаний у тому, що ті, хто власним коштом будуть повертати борги – пересічні громадяни, повинні платити більше.

Наприкінці минулого тижня Перший заступник глави МВФ Девід Ліптон заявив, що ціни на газ в Україні, у порівнянні з Європейськими країнами, дуже низькі (ось вам і чергові «прелєсті» від євроінтеграції, треба бути такими як усі): «Ціни на газ в Україні дуже низькі в порівнянні з сусідами. І, нарешті, якщо Україна хоче мріяти про енергетичну незалежність, вона повинна інвестувати в інфраструктуру, що можливо лише за умови, коли ціни на газ відображають розвиток подій на ринку».

Цікаво, а чи цікавився цей пан якими є зарплати та пенсії в Україні у порівнянні «з сусідами» з ЄС? І ви не знаєте? Прошу, дізнайтеся. Дивимося. Порівнюємо. П'ємо корвалол...

Зарплатня

Станом на 1 січня 2017 року 22 з 28 держав-членів Європейського Союзу мають законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати. Данія, Італія, Кіпр, Австрія, Фінляндія і Швеція не мають такого поняття.

Болгарія – €235 євро, Румунія – €275, Латвія і Литва – €380, Чехія – €407, Угорщина – €412, Хорватія – €433, Словаччина – €435, Польща – €453, Естонія – €470. Ці країни – «найдешевші».

Португалія – €650, Греція – €684, Мальта – €736, Словенія – €805, Іспанія – €826. Це група – «середнячків».

І, нарешті, – сімка найбагатших країн ЄС (може будемо одразу на них рівнятися). Великобританія – €1397, Франція – €1480, Німеччина – €1498, Бельгія – €1532, Нідерланди – €1552, Ірландія – €1563, Люксембург – €1999.

Для порівняння: федеральна мінімальна зарплата у США становила на початок року – $1192.

У період з 2008 по 2017 рік мінімальна зарплата найбільше зросла в Болгарії на 109%, Румунії на 99%, Словаччині на 80%, в Естонії на 69%, Латвії на 65%, Литві на 64%.

Таким чином станом на сьогодні мінімальна зарплата у Болгарії складає у переводі на гривні – 6580 грн, а у Люксембурзі – 51 974 грн. Зрозуміло, що у різних країнах і вартість життя різна, і прямі паралелі проводити некоректно з точки зору економіки, але говорити, що ми менше ніж всі інші платимо за енергоносії, так само некоректно з урахуванням нашої «мінімалки».

Пенсії

Скажімо Естонія. Розмір народної пенсії у 2016 році становив – €158,37. Сума трудової пенсії громадян, які мають стаж 15 років – €223, 30 років – €300, 40 років – 355, понад 44 роки – €375. Мінімальний варіант у гривнях – 4 424 грн, максимальний – 10 500 грн на місяць. Подивимося на інші країни.

Чехія. Чоловіки йдуть на пенсію у 61 рік, жінки – у 58 років. Пенсію отримують у половинному розмірі від зарплати, яка в середньому становить €1 000 євро. Таким чином середній розмір пенсії – 14 тис грн.

Португалія. Пенсіонери отримують приблизно 54% від колишньої заробітної плати, це понад 500 євро, при середній зарплаті понад €1 000.

Фінляндія. 58,4% від рівня зарплати. Середня зарплата – €3,7 тис, але для того аби порахувати суму пенсії, від зарплати слід відняти податки та інші виплати.

Словенія. Право на пенсію у 63 роки – для чоловіків, у 61 рік – для жінок. Їм нараховують близько 62% від суми заробітних плат.

Туреччина. Чоловіки завершують працювати у 60 років, жінки – у 58. Мати п'ятьох і більше дітей може стати пенсіонеркою у 48 років. Середній рівень зарплати – €900, пенсія – 64,5% від цієї суми.

Італія. Чоловіки ї жінки стають пенсіонерами у – 59 років. Пенсія – 65% від середньої зарплати у €2,3 тисячі, або 32 200 грн.

Австрія. Залежно від статі громадяни виходять на пенсію у 65 або 60 років. В цій країні – високі навіть за європейськими мірками середні зарплати – €2,7 тисячі. Пенсія призначається у розмірі 77% від заробітної плати.

Іспанія. Входить у число лідерів щодо пенсійного забезпеченню громадян, які йдуть на заслужений відпочинок у 65 років. Їм держава забезпечує пенсію в розмірі 81% від зарплати. Середній розмір заробітку в країні – €2,2 тис.

Люксембург. Вихід на пенсію у 60 років, розмір пенсії 87% від колишніх зарплат. Середня заробітна плата (без вирахування страхових зборів і податків) – €4,3 тисячі!

Греція. Тут живуть найзаможніші пенсіонери, які отримують 96% від колишніх зарплат. Середня зарплата в Греції – €2,1 тисячі. Пенсіонерами стають у 57 років. Виходить, що вийшовши на заслужений відпочинок, вони практично зберігають свій звичний спосіб життя

Найнижчі розміри пенсій в Європі:
1. Болгарія – 125 євро (3500 грн);
2. Румунія – 175 євро (4550 грн);
3. Литва – 222 євро (6216 грн);
4. Естонія – 232 євро (6500 грн);
5. Латвія – 304 євро (8500 грн).

Росія. Пенсія для чоловіків у 60, для жінок у 55. Розмір середньої пенсії 40%, це приблизно – €196 євро, або 5500 грн.

То, про які такі «недоплати» говорять наші «партнери» і «друзі», як їх називають керівники нашої держави?

Чому так «занервували» у МВФ? Це пов'язано із тим, що Уряд вирішив прийняти суто політичне рішення і заявив, що не буде переглядати ціну на газ як для населення так і для підприємств ЖКГ, які будуть обігрівати будинки цієї зими.

Нагадаю, що відповідно до Постанови КМУ № 187: «...ціна на природний газ для населення може бути переглянута у разі підвищення ціни газу на рівні імпортного паритету більш ніж на 10% від діючої». Якщо читати і розуміти цю Постанову дослівно, то з 1 жовтня ціна на газ повинна зрости на 17,5%, оскільки ціна за паритетом виросла більш ніж на 10% (на 17,6%).

У той же час в Уряді розуміючи, що підняття ціни це прямий шлях до дострокових виборів і можливих активних невдоволень як з боку пересічних громадян так і привід для окремих політиків критикувати Уряд, там подумали і ще у серпні підготували два нові варіанти зміни постанови № 187, один з яких дозволить уникнути підвищення ціни газу для населення і теплокомуненерго (ТКЕ) у новому опалювальному сезоні, а другий – знизить ціну майже на 17%.

В Уряді при визначенні ціни імпортного паритету газу загальний обсяг газу, який використовується для надання послуг в 17,6 млрд. куб. м, розділять на імпортний – 3,7 млрд куб. м і газ власного видобутку – 13,9 млрд. куб. м.

При визначенні ціни імпортного паритету для газу власного видобутку в одному з варіантів пропонується не використовувати вартість транспортування від німецького хаба до кордону України і тариф на вхід в газотранспортну систему України – $18,05 і $12,47 відповідно.

У такому випадку ціна 13,9 млрд. куб. м газу буде на рівні ціни на хабі – $188,2 за тисячу кубометрів. При такій методиці підрахунку зростання ціни газу по імпортному паритету не перевищує 10%, і, як наслідок, – підвищувати ціну газу для населення не потрібно.

У другому випадку пропонується використовувати варіант «умовного експорту», і для визначення ціни газу власного видобутку від ціни газу на хабі віднімати вартість транспортування і тариф на вихід газу з ГТС України $18,05 і $32,8 відповідно.

При такому підрахунку ціна газу за імпортним паритету знижується майже на 17%. Це означає, що ціна газу для населення і ТКЕ також повинна бути знижена майже 17%.

Обидва варіанти не узгоджені з Міжнародним валютним фондом. Це ще раз підтвердив 16 вересня Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час брифінгу в кулуарах 14-й щорічній зустрічі YЕS.

При цьому, не слід забувати, що своїм рішенням Кабінет міністрів знизив на 25% норми споживання газу без наявності лічильників, а також змінив базу доходу для розрахунку субсидії. (Більш детальніше у моєму матеріалі «Кабмін знову погіршив умови життя для херсонців»)

І хоча в МВФ ще не сказали свого останнього слова, думаю, що пан Ліптон «пояснив» якою може бути офіційна реакція МВФ щодо того, що Україна відкинула ідею підвищення цін на газ з 1 жовтня: «Рішення деполітизувати цей процес шляхом застосування автоматичної формули має вирішальне значення, і ми очікуємо, що уряд буде дотримуватися цього зобов'язання. Одним з основних досягнень цієї програми реформ стало введення автоматичного підвищення тарифів на газ відповідно до ринкових змін».

Як можна зрозуміти з контексту, там не підтримують ідею, і, скоріш за все, на неї не пристануть, а будуть «давити» на Уряд, аби він виконував взяті на себе зобов'язання. Що ще раз говорить про те, що Уряд України не є самостійною фігурою у цій грі і в усьому повинен виконувати рішення тих, хто насправді приймає рішення.

При цьому Ліптон переконаний: «Важливо, щоб ціни на газ визначалися ринковими зрушеннями і треба уникати виникнення неадресних і прихованих субсидій. Бідні домогосподарства захищені від зростання тарифів комунальними субсидіями. Для решти громадян відбулося відчутне збільшення заробітної плати, яке набагато перевищує зростання ціни на газ, передбачене нормативно-правовими актами».

Як це не парадоксально звучить, але наш Уряд встав на захист інтересів власних громадян?!. Зрозуміло, що рішення політичне, втім... репліку Гройсмана про те, що Україна буде проводити «верифікацію» формули газових тарифів для населення, - яка прозвучала так само під час форуму YЕS, можна розцінювати як «тонкий натяк», що там «попередження» зрозуміли і готові діяти так як хоче «господар»?

При цьому інший «щирий українець» і «вірний син свого народу» Голова Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк заявив, що Україна має найнижчі в Європі тарифи на електрику: «Довгий час, протягом 25 років були дуже теплі і батьківські слова про захист споживача. І зараз тарифи на електроенергію в Україні найнижчі в Європі». Ще один парадокс: а чиї інтереси повинні захищати урядовці та можновладці? Невже тільки олігархів?

Вовк зазначив, що прийнятий Верховною Радою Закон «Про ринок електричної енергії» (ВРУ, 13 квітня, поточного року), дозволить перейти від планової економіки в енергетиці до ринкової, в результаті чого споживач зможе отримати конкурентну ціну на якісні послуги.

Таку «геніальну» думку головний «нацкомісіант» висловив під час засідання Координаційного центру щодо забезпечення введення нового ринку електричної енергії: «Ми впевнені, що в результаті буде встановлена справедлива ціна на стабільні якісні послуги». Цікаво, що саме мав на увазі цей «щирий українець» під «справедливою ціною», для кого?

Нагадаю, що ухвалення закону «Про ринок електричної енергії» було однією з обов'язкових умов щодо виділення Україні третього траншу макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 600 млн. євро. Хто платить гроші – той і музику замовляє...

Пани вже не приховуючи відкрито висловлюють незадоволення. Скоро почнуть карати неслухняних хлопчиків?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон