Куди поділись херсонські кавуни?

Чому з Херсонщини не відправили другу баржу з кавунами? Невже проект виявився нецікавим і не приніс відповідні дивіденди?Проект закрили? Він нерентабельний, а скільки було реклами – сам Прем'єр питанням переймався!

Виявляється, що все значно прозаїчніше. Хоча проект «Баржа з кавунами» не закритий, але другої «серії» не буде. Другої баржі, яку планували відправити до Київа не буде, і все через те, що через високу температуру, яка була цього року на полях і ланах Херсонщини, ягоди просто «спікалися» на сонці, що суттєво вплинуло на якість «готового» продукту.

Виявилося, що навіть для першої баржі збирали городину по всіх районах, а для того, аби відправити у торгівельну мережу кавуни відповідного ґатунку, на другу баржу їх назбирати так і не змогли.

Мабуть херсонці звернули увагу, що цього року хоч кавуни й почалися «раненько», але їх було прямо скажемо мало, а смакові якості були не такі до яких ми звикли, що вже говорити про ціну.

Коментуючи ситуацію що склалася, фахівці сам факт відпрацювання логістики доставки кавунів у столицю або інші міста по річці, оцінюють як позитивний досвід, і сподіваються, що наступного року все буде добре, і проект дасть свої плоди у значно більшому об'ємі.

А нас продовжує цікавити питання: а чому ж ціни на городину яку вирощують у максимальній віддаленості від обласного центру на відстані 100 км, продають і зараз по ціні «подорожі на Марс»?

Навіть зараз, фактично у «розпал сезону», ціна на ринках міста «захмарна» і стартує від 5 грн, що вже говорити про торгівельні мережі, де «старт» на рівні 12 – 13 грн/кг, за таку ціну кавун можна було придбати минулого року під Новий рік – 30 грудня, а у розпал сезону ціна була у 2, а то й у 3 рази нижчою.

Більшість пересічних херсонців свідчить, що цього року вперше за кілька десятків років їм так і не вдалося «наїстися від пуза» полосатої городини.

Відповідь, мабуть, можна знайти у коментарі одного з фахівців ринку Голови Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, який пригадав як уся держава спостерігала: «...за баржами Гройсмана с кавунами... чекаючи дешеві плоди... це було у той час, коли вартість кавунів у столиці перевалила за 8 грн/кг».

Експерт переконує, що: «...вирощування баштанних це високорентабельний бізнес, але цей рік став важким як для виробників, так і для споживачів.

Погода цього року стала несподіванкою, і навіть до кінця травня усі очікували заморозків. Кавуни ж можна висаджувати коли середня температура 10֯С, а краще – ще більше. Тому саджали вже пізно. А потім була аномальна спека, що потребувало постійних поливів».

Крім цього на ціну вплинуло й те, що зростали ціни на добрива, отже – їх вносили мінімум.

Але головна проблема, на думку пана Дорошенка, це вартість перевезення: «В цьому році Служба автомобільних доріг почала суворо ставитись до перевищення навантаження автомобілів, яке не може бути більшим за 40 т. Для цього розвернули цілу мережу з декількох сотень вагових комплексів. Минулого року це призводило до перекриття доріг водіями фур, які могли брати на борт 60, і навіть 100 т. З цієї причини руйнувались дороги навіть за один сезон».

Так, тут сперечатися важко, дороги вантажівки «вибивають» швидко тоді як ремонтувати їх не беруться роками... Що ж стосується акції «Кавунова баржа», то по воді, на думку спеціаліста, можна здійснити не більше як 3% усіх об'ємів вирощеної полосатої городини.

Що стосується ціни по Україні в цілому, то за свідченням «АПК-Інформ», цього року відпускна ціна в самих господарствах вище у середньому у 6,3 рази, ніж в усі попередні роки з часів Незалежності України.

Але, чому ціни такі «захмарні» у Херсоні. Одна справа довезти кавуни на відстань у 800 км і зовсім інша на 100?

Що заважає постачати продукцію в обласний центр? Хтось знає відповідь? Чи й тут наша слава «кавунової столиці світу» - «закотилася»?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон