Випускників Херсонщини у 2018 році чекають більш складні випробування

ЗНО у 2018 році буде більш складним – готуйтеся! Якщо цього року понад 33% абітурієнтів у Херсонській області не склали ЗНО взагалі,то можна собі тільки уявити яким буде відсоток «неуспішності» наступного року.

Нагадаю, що у матеріалі «Освіта Херсонщини: невже є чим пишатися?» який був логічним продовженням іншого матеріалу «Куди приведе Херсонщину «реформа» освіти» я детально говорив про проблеми, які існують в освіті Херсонщини, і про те, що цього року понад 50% випускників або не отримали Сертифікат ЗНО взагалі, або отримали його із сумою балів нижче «прохідного мінімуму в 124 бали».

І от нова «неприємність» для майбутніх випускників, які поки що навіть не сіли за шкільні парти.

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) з української мови та літератури у 2018 році буде пройти ще більш складно, воно проходитиме

у два рівні, про це заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

Нагадаю, що цього року іспит з предмету «Українська мова та література», сертифікат з якого є обов'язковим для вступу у будь-який виш на будь-яку спеціальність «завалили» 15,35% випускників Херсонських шкіл. У тестуванні взяли участь: 6 697 осіб – з яких 9,14% не подолали поріг у 100 балів, а ще 6,21% отримали оцінку нижче «два». Чого чекати від учнів наступного року?

Мабуть для того, аби не завалити всіх у Міністерстві виріши піти шляхом «штучного підняття рівня освіти».

«У наступному році тестування з української мови та літератури буде дворівневим: більш складний і більш легкий тест», - заявив Вадим Карандій.

Крім того, наступного року тести ЗНО складатимуть не тільки школярі, а й випускники коледжів.

Також дворівневі тести та завдання нового типу будуть введені для тих, хто буде здавати ЗНО з іноземних мов.

Є неприємна звістка для всіх випускники загальноосвітніх навчальних закладів, коледжів та технікумів: наступного року «державну підсумкову атестацію» вони всі будуть складати у формі тестів ЗНО.

«На сьогоднішній день вже визначено: вперше у ДПА в формі ЗНО з української мови обов'язково братимуть участь випускники професійно-технічних закладів, а також коледжів. Це дасть можливість подивитися, який рівень підготовки є в школі, протехузакладах і коледжах та в цілому направити єдині вимоги до рівня оцінювання випускників», - сказав глава УЦОЯО Карандій.

За його словами, найбільші зміни очікуються в тестах з іноземних мов. Зокрема, з'явиться елемент оцінки нового виду діяльності – сприйняття мови на слух. «Буде окремий блок – аудіювання. Крім того, передбачається, що в процесі ДПА буде використаний дворівневий тест за рівнем володіння мови В1 і В2», - зазначив керівник УЦОЯО.

Третє нововведення, яке з'явиться при проведенні ЗНО наступного року це адаптація тестів з української мови та літератури, математики та історії України для осіб з вадами зору.

«Ця категорія є великою, але ці люди потребують справедливого підходу в плані рівних умов доступу до вищої освіти», - зазначив директор УЦОЯО.

Крім того чиновник запевнив, що у подальшому можливі ще деякі зміни, зараз йде розробка нормативних актів.

То ж, до кінця навчального року, який ще навіть не почався ще далеко, у чиновників ще є час розмірковувати і примірятися куди б ще прикласти свої руки? Зміни, скоріш за все, традиційно, будуть вносити в останню мить.

До першого дзвоника ще є час, то ж, радимо майбутнім випускникам, а так само їх батькам, бабусям та дідусям насолоджуватися останніми днями канікул, і накопичувати сили, енергію та нерпові клітини – попереду нові експерименти від «фахівців» від освіти.

Тримайтеся. І приємних вам останніх вихідних, перед початком навчального марафону...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон