Благодійні схеми лікарні Каховки

В центральній районній лікарні, що знаходиться в Каховці, у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентгенплівку.У інших пацієнтів — рукавиці та ліки.

Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив у цьому розібратися.

До залізничної станції Каховка їду з Херсона приміським поїздом, а зі станції — автобусом за 10 гривень. Хоча можна доїхати швидше — пряма маршрутка коштує 70 гривень і їде на годину менше. У місті мене зустрічає місцевий координатор мережі ЛЖВ Тетяна Паршикова.

"Область декілька років була у списку чорних від корупції. Зараз ситуація трохи покращилася, але корупція, особливо у медицині, страшенна", — розповіла вона.

Тетяна має пройти обстеження на туберкульоз у лікарні. На її прикладі ми і перевіримо, чи реально отримати цю послугу безкоштовно?

Трохи статистики. Каховська центральна лікарня з початку роботи ProZorro провела 84 закупівлі на загальну суму 8,5 млн. гривень зекономивши 59,7 тисяч гривень, що становить 0,63% від загальної суми. Лікарня провела лише три успішних аукціони на суму у 705 тисяч гривень, зекономивши 33,7 тисячі гривень. "Ризикованих" допорогів, у яких до аукціону не вистачає до тисячі гривень, заклад не проводив.

Компанії, котрі виграли аукціони, отримали додаткові угоди про підняття цін. Результат — лікарня отримала менше товарів, ніж планувала придбати.

У першому аукціоні на фармацевтичну продукцію перемогла компанія «ХЕРСОН ФАРМА-ОПТ», з відривом у 100 гривень від конкурента. Разом з тим через додаткові угоди про підняття цін лікарня закупила менше ліків, ніж планувала, а саме на 12 флаконів глюкози, 218 флаконів натрію хлориду, 54 флаконів розчину рингера, 5 флаконів трисоля, що еквівалентно 1605 гривням.

На другому аукціоні фармацевтичної продукції переможець "ФАР-МА" з пропозицією на 1385 гривень меншою за конкурента, але внаслідок додаткових угод лікарня знову закупила менше на 61 ампулу морфію хлориду, 288 ампул фентанілу, 5 ампул трамадолу, 95 ампул натрію оксибутирату, 48 ампул кетаміну, що еквівалентно 19 тисячам гривень.

Третій аукціон був на дизельне паливо. Фірма-переможець запропонувала ціну на 690 гривень менше, ніж конкурент — ТОВ «Діском Юкрейн», але завдяки додатковим угодам бензину закупили менше на 1120 літрів. Також у частині допорогів завантажені договори, а у частини — ні. Цікаво, чому?

Головний лікар вважає, що для завантаження договорів в систему потрібне відповідне рішення районної ради. Та і аукціони, за його словами, мають починатися з 250 тисяч, а не 200, як у законодавстві.

Що стосується рентгену — у 2017 році лікарня закупила 77 пачок плівки. Але Тетяна розповідає, що пацієнти купували завжди плівку самостійно у аптеці.

Вирушаємо з Тетяною за направленням у амбулаторне фтизіатричне відділення. Після того, як його отримали — йдемо до лікарні на рентген.

На дверях рентген-кабінету жодної інформації про наявність плівки та безкоштовність рентгену. Також у лікарні немає оголошень про телефони «гарячі лінії» МОЗ та урядового контакт-центру, куди можна поскаржитись на вимагання коштів з пацієнтів.

Пацієнтам, які тестуються на туберкульоз вперше, потрібно зробити флюорографічну картку. Її роблять у сусідньому кабінеті безкоштовно. В кабінеті флюорографії просять оплатити плівку. У пацієнта є два варіанти: купити в аптеці напроти за 35 гривень, або ж через касу закладу за 50 гривень, сплативши примусовий «благодійний» внесок.

«Детям до 18 бесплатно. Раньше пациенты с тубдиспансера не платили, а теперь платят. Дешевле купить пленку в аптеке через дорогу, она там 35 гривен», — з усмішкою говорить молодий лікар пацієнтці.

Ми дослухалися до порад лікаря і пішли у аптеку ПП «Лювіна», код ЄДРПОУ 22733306, що розташована навпроти входу в лікарню.

Дійсно, в аптеці з нас взяли всього 35 гривень, але при цьому покупцям не видають плівку на руки. «Пленка в упаковках, если продавать поштучно, то она может засветиться. Мы передаем ее напрямую в больницу пачками», — каже аптекар. Замість чека вам дадуть талончик, який ви віддаєте рентгенологу.

Якщо не хочете морочитися та йти у аптеку, лікарня про вас потурбувалася. Поруч з флюорографічним кабінетом розташована «каса». Там пишете заяву на благодійний внесок та сплачуєте його. І хоча внесок на господарчі потреби, вам видають талончик, з яким ви йдете до лікаря. За таку послугу вже йде націнка у 15 гривень. Цікаво, а чи не продають за «благодійні внески» плівку, куплену за бюджетні кошти? Чи не є такі схеми порушенням?

Заступник головного лікаря Романенко Валерій Петрович в телефонній розмові повідомив, що у випадку, якщо у пацієнта є пільги, тоді треба йти до завідувача відділення, після чого випишуть і рукавиці, і рентгенплівку. Цікаво, а звідки це має знати звичайний пацієнт?

Вирушаючи в Каховку, я по РroZorro подивився і інші закупівлі. Мою увагу привернула закупівля 86 тисяч одноразових рукавиць, адже це майже 45 тисяч пар.

Постачальник має передавати рукавиці протягом 5 днів після заявки лікарні. Разом з тим, пацієнтів з відділення хірургії при мені відправляли в аптеку купувати рукавиці.

«Скільки разів я тут був, то постійно треба було купувати ці одноразові рукавиці. Без них не приймали», — розповів Олег, який сидів у черзі до хірурга.

«Мы не можем обеспечить все потребности больницы, так как на обслуживание в день у нас используется до 4 000 пар перчаток», — розповів головний лікар.

Чому тоді лікарня закупила рукавиць всього на 10 діб? Відповіді на це питання у мене немає.

P.S. Цей текст хотів писати по приїзді з Каховки в Херсон, але стримався. Коли почав писати, емоції від відвідин Каховської ЦРЛ вже вляглися. Мені дивно, що лікарі з хворих вимагають кошти, а самі в той же час скаржаться на нестачу грошей.

Олександр РУДОМАНОВ
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон