Каховку переведуть на електронні медичні картки?

Запис до лікаря онлайн та електронна медична картка – це не фантастика, а частина медичної реформи, яка цього року може запуститись і в Каховці.

Створення електронних карток полегшить процес лікування: лікарі зможуть «в один клік» побачити історію хвороби пацієнта, результати аналізів тощо. Пацієнти теж отримають переваги: записатися на прийом до спеціаліста чи отримати рецепт на ліки можна буде онлайн.

Нещодавно із депутатами Каховської міської ради зустрівся голова Каховської районної державної адміністрації Валерій Салтиков. Питанням для обговорення стала медична галузь Каховки та Каховського району.

Під час спільного засідання постійних депутатських комісій Каховської міськради слово для виступу взяв керівник Каховської РДА Валерій Салтиков. Говорили про медичну галузь в місті та районі. Долучився до бесіди і голова Каховського центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Антоненко.

По суті, медичної субвенції від держави вистачає лише на покриття заробітної плати та на оплату комунальних послуг. Решту – доплачує район. Ніби зводять кінці з кінцями, а от розвитку галузі нема.

Тим часом у країні швидкоплинно йдуть зміни: всі переходять від паперових до електронних карток. Електронна медична картка спростить взаємини лікаря й пацієнта: отримання рецепта, вивчення історії, міститиме дані про щеплення та інше.

Електронна медична картка в концепті є єдиним інформаційним ресурсом, що дозволяє оперувати особистими даними пацієнтів, а також обмінюватися такими даними з іншими медичними установами для складання, обліку та зберігання медичної інформації. Медична документація (інформація) з картки може надаватися в компетентні організації: страхові компанії, органи контролю над наданням медичної допомоги, правоохоронні органи тощо.

Херсонська область браво взялась за впровадження і стала пілотним проектом по Україні. Так, реформування розпочали у Херсонському обласному територіальному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Завдяки роботі Центру усі райони області з'єднані у єдиний механізм, що дозволяє вчасно надавати допомогу населенню та підсобляє бригадам екстреної медичної допомоги. Бригади забезпечені сучасними гаджетами й GPS-навігацією, що дозволяє відслідковувати їхнє місцезнаходження та пересування. Також нещодавно було запроваджено смс -виклик «швидкої допомоги» для людей з вадами слуху.

Серед перших й амбулаторія в селі Дар'ївка, що у Білозерському районі. Тож чим ми гірші?

Питання стоїть просто: для впровадження реформи необхідне фінансування. Валерій Салтиков запропонував об'єднатись міській та районній радам, адже самостійно такі витрати понести кожному з бюджетів буде складно.

За підрахунками, ціна питання — близько 700 тис. грн. (обладнання, програмне забезпечення, ліцензії та інші витрати). На ці кошти можна буде повністю обладнати та увести в систему 10 робочих місць. В ідеалі ж всі лікарі, а також працівники адміністративного корпусу (реєстратура, завідувачі) мають бути забезпечені таким обладнанням.

Якщо ж місто й район візьмуться за вирішення цього питання разом, то на першому етапі зможуть повністю забезпечити необхідним для роботи в онлайні амбулаторію, що по вул.М.Жука (колишня Свердлова). Далі ж – сільські ФАПи та амбулаторія на житловому масиві Свєтлово.

"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон