На Херсонщині овочі - без проблем

Традиційно вважається, що саме сонячне, спекотне літо — це сезон відпусток, коли з почуттям виконаного обов'язку можна нарешті розслабитисяі відсторонитися від робочої суєти.

Але для аграріїв в цей час настає по-справжньому спекотна у всіх сенсах цього слова пора. Фермери починають підбивати результати своєї роботи за сезон — збирати врожай.

У селі Малокаховка на базі фермерського господарства «Коновальчук» перед збиранням урожаю було організовано День поля, щоб продемонструвати результати роботи, поділитися власним досвідом та перейняти його в інших.

За роки фермерської діяльності Юлій Коновальчук створив потужне фермерське господарство, на території якого розташований демоцентр компаній BASF, лідера світової хімічної галузі з виробництва засобів захисту рослин, у партнерстві з передовими компаніями світу.

На цьому місці уже кілька років поспіль фермери використовують насіння Seminis, систему захисту з препаратами компанії BASF і комплекс добрив компанії Yara. Спільна робота і впровадження сучасних технологій у овочівництві дали прекрасний результат, який змогли оцінити всі бажаючі у рамках традиційного Дня поля.

Присутнім розповідали про особливості вирощування моркви та томатів, цибулі й капусти в господарствй, враховуючи погодні умови цього року; про розроблену систему захисту рослин та їх підживлення. Учасникам заходу було запропоновано зробити обхід демонстраційних ділянок.

Виступали фахівці компанії BASF з доповіддю про інтегровані системи захисту цибулі, томатів та моркви. Фахівці компанії Seminis розповіли учасникам про нові високопродуктивні гібриди овочевих культур власної селекції. І на завершення представники компанії «Яра Україна» презентували сучасні мінеральні добрива та різні варіанти системи живлення овочевих культур.

Щодо системи захисту моркви представник компанії BASF Володимир Занков звернув увагу фермерів на дію фунгіциду для плодоовочівництва «Сігнум».

За його словами, це інноваційний продукт для захисту плодоовочевих культур від хвороб. Вносити його, за словами фахівця, необхідно в вологий ґрунт. Фунгіцид здатний контролювати життєдіяльність великої кількості патогенних організмів. «Сігнум» проявляє високу біологічну ефективність дії і повністю відповідає сучасним вимогам, які спрямовані на виробництво якісної продукції.

— З гербіцидів для моркви застосовувався «Стомп 330», який знімає проблему бур'янів. В даному господарстві «Стомп 330» вносився за європейською технологією — після сходів рослин, в т.з. фазі олівця, — розповідає Володимир Занков. «Стомп 330» не вимагає негайного закладення в грунт і механічної обробки міжрядь, має широкий спектр дії серед ґрунтових гербіцидів. В захисті від шкідників рекомендують використовувати інсектициди "Бі-58 Новий" в комплексі, або окремо з "Фастак".

В системі захисту цибулі також застосовувалися гербіциди, фунгіциди та інсектициди компанії BASF, також як для і томатів і моркви була розроблена детальна поетапна схема.

Для боротьби з бур'янами рекомендують використовували "Стомп" на фазі висіву насіння. Проти типових захворювань, таких як пероноспороз та альтенаріоз — "Акробат", "Поліграм", "Орвего" , "Карбіо Дуо". У фазі "трьох листків" — комплексний фунгіцид "Сігнум", який також пропонують вносити й в період дозрівання. Для контролю шкідників рекомендують застосувати "Бі-58 Новий".

Керівник відділу продажів ТОВ «Іригатор України» Олександр Кривцов ознайомив присутніх з вітчизняним виробництвом комплектувальних систем крапельного зрошення, зокрема підземного крапельного зрошення.

За його словами, такий вид поливу хоча й дещо складніший в розміщенні, проте значно знижує витрати води, так як майже повністю зникає випаровування. Ще одним плюсом є те, що зменшується кількість використаних фунгіцидів.

Регіональний консультант по роботі з клієнтами ТОВ «Яра Україна» Олег Наконечний розповів про те, як отримати максимальний урожай при мінімальних вкладеннях.

Є потенціал, який в ідеальних умовах сприятиме хорошій врожайності. Проте є й фізичні фактори, на які в силу тих чи інших умов ми не можемо вплинути: це стан ґрунту, клімат та опади. Тому дуже важливо використовувати препарати, які, крім макроелементів, мають в своєму складі мікроелементи.

На Дні поля була представлена вся продукції компанії Yara, яка дуже важлива для овочівників, — це лінійка "YaraLiva", в яку входять три продукти: "YaraLiva CALCINIT", "YaraLiva NITRABOR", "YaraLiva TROPICOTE". Повністю водорозчинні сполуки кальцію та азоту, що містяться в цих добривах, поліпшують "здоров'я" рослин, збільшують термін їх зберігання і забезпечують однорідність продукції, що сприяє отриманню максимального прибутку від врожаю.

Для Дня поля була спеціально відведена демонстраційна ділянка, де були представлені зразки традиційних культур, які вирощують у цьому господарстві та й у всьому південному регіоні, наприклад, кавуни і баклажани.

Велика ділянка була відведена капустяній групі. Український споживач уже потрохи звикає, що є не тільки білокачанна капуста. Наприклад, все більшої популярністості набирає кольорова капуста Форталеза F1.

Даний гібрид дозріває за 75-80 днів, володіє твердими, важкими і гладкими головками кремово-білого кольору з відмінною здатністю самопокриватися. Ринда F1 — середньостиглий гібрид капусти білокачанної, головки округло-кулястої форми, щільні, масою 3-7 кг, ніжною темно-зеленого забарвлення, з тонкими листям, коротким качаном, що показує прекрасні результати в різних кліматичних умовах. Підходить для споживання в свіжому вигляді, для переробки та нетривалого зберігання (4-5 місяців).

Торгові мережі все більше і більше пропонують великий асортимент овочів. Це привертає увагу покупців до різних видів баклажанів та перцю, різноманітних кольорів і форм.

Компанія Seminis звикла дивувати новими цікавими продуктами: CRX 50141 F1 — смугастий, дуже смачний, з ніжною м'якотю баклажан, Епік F1 — скоростиглий, для всіх типів переробки, Valentina F1 — для заморозки «на шайбу» з щільною м'якотю та малою кількістю насіння.

До унікальних, нішевих продуктів можна віднести і триколірний перець CRX 63135 F1, що користується великим попитом у виробників, які орієнтуються на ресторанний бізнес і супермаркети.

Чималі зусиль, досвід і знання фахівців було докладено для вирощення величезної колекції цибулі. Практично весь асортимент новинок компанії розмістився на одній ділянці. Пропозицій — маса: тут і так звана «жовта» цибуля, традиційна для нерозбещеного споживача, і червона, і біла. Для зберігання, переробки, сушіння, заморожування. Гібриди з останніми генетичними дослідженнями в області адаптації до різних хвороб.

Компанія Seminis представила гібриди цибулі Elenka F1 і Fundador F1. Перший, більш пізній, з потужним листовим апаратом і лускою, повністю технологічний, збирається механізовано. Відмінно зберігається до нового врожаю в контрольованому середовищі з мінімальними втратами. Другий сорт рекомендують висівати на ділянках з порушеною сівозміною, так як він має підвищену стійкість до фузаріозу.

Як зазначив представник компанії Seminis Валерій Помазнюк (на фото вгорі), при рівних умовах, де ця хвороба вражала близько 30% цибулі інших гібридів, у Fundador F1 цей показник не перевищував 2%.

Кожен фермер прагне виростити максимальний урожай і продати його за найкращою ціною, без зайвого клопоту з реалізацією. Як правило, це вдається, коли господар підходить комплексно до цього питання. Адже хороший врожай залежить не тільки від своєчасного посіву або посадки і від належного обробітку, а й від вдало обраних сортів, насіння, фунгіцидів, добрив і якісного поливу.

Завершився День поля смачним дружнім обідом, цікавими дискусіями і словами щирої вдячності всім, хто взяв участь в цьому заході.

Сергій МАКОГОН, фото автора
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон