Правова захищеність неповнолітніх на Херсонщині: реалії нашого життя

Часто-густо школярі на літніх канікулах замислюються над тим, аби вільний час використати з користю – підзаробити.

Зібрати певну суму на омріяну покупку або ж просто поповнити запас «кишенькових грошей», — мотивація різна. Інколи й самі батьки заохочують дітей до праці, аби вже з підліткового віку навчити їх цінувати труд, щоб вони розуміли реальну ціну грошам.

Серпень – пора, коли більшість повертається із таборів, моря або ж від бабусі, і саме цей період стає піковим по працезайнятості підлітків. Та зазвичай трудові відносини неповнолітніх лишаються поза законом, і для недобросовісних працедавців такий варіант на руку, адже неповнолітнього легко обманути.

Тож, шановні батьки, даючи згоду на «літню роботу» вашій дитині, будьте уважні, а про те, на що першочергово необхідно звернути увагу при працевлаштуванні неповнолітніх – далі у статті.

На Херсонщині під час курортного сезону значна кількість юнаків та дівчат, які вважають себе дорослими, намагаються працювати та отримувати гідну оплату праці. Водночас роботодавці залюбки беруть на роботу неповнолітніх, які погоджуються на запропоновану винагороду за свою працю та необізнані з особливостями трудових відносин, передбаченими нормами Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

Тож, як підліткам, перш ніж розпочати пошуки роботи, так і роботодавцям, перш ніж оформити на роботу, слід пам'ятати основні вимоги КЗпП, якими регулюються трудові правовідносини з неповнолітніми.

Робочий час і відпочинок для неповнолітніх

Коли людина влаштовується на роботу, її, зрозуміло, цікавитиме, скільки часу їй доведеться працювати. Боротьба за зменшення робочого часу тривала протягом кількох століть.

Якщо в ХУІІ-ХУІІІ ст. робочий день, як правило, тривав 12-14 годин, то поступово його тривалість за вимогами працівників, а також завдяки підвищенню продуктивності праці зменшувалася. Нині в більшості країн світу тривалість робочого дня не перевищує 8 годин. Крім того, сьогодні в більшості держав визначають не тривалість робочого дня, а граничну тривалість робочого тижня.

Кодекс законів про працю України визначив, що максимальна тривалість робочого тижня для повнолітніх працівників становить 40 годин. Однак для неповнолітніх установлено зменшену тривалість робочого тижня.

Для неповнолітніх у віці від 14 до 16 років робочий тиждень не може тривати більше 24 годин, а у віці від 16 до 18 років — 36 годин, якщо неповнолітній працює в період канікул чи вже не навчається. Якщо ж неповнолітній працює в період навчального року у вільний від навчання час, тривалість роботи зменшується вдвічі порівняно з наведеними цифрами.

Скорочення робочого часу — не єдина пільга, на яку мають право неповнолітні працівники. Кодекс законів про працю встановлює цілу низку норм, які сприяють збереженню здоров'я неповнолітніх.

КЗпП передбачає суттєві пільги щодо відпусток неповнолітніх працівників. Насамперед її тривалість більша — щорічна відпустка неповнолітнього працівника не може бути меншою ніж 31 день, до того ж вона надається в зручний для неповнолітнього час за його бажанням.

Умови прийняття на роботу осіб, які не досягли 18 років

За загальним правилом, що міститься у частині першій статті 188 КЗпП, допускається приймати на роботу лише неповнолітніх осіб, які вже досягли 16 років. Щоправда, як виняток, за згодою одного з батьків або особи, що його замінює (усиновлювача чи піклувальника), можна приймати на роботу й осіб, які досягли 15 років.

Також допускається приймати на роботу осіб, яким виповнилося 14 років. Але це, виходячи зі змісту частини третьої статті 188 КЗпП, можливо, якщо додержуватися таких умов: прийняттю на роботу у вказаному віці підлягають лише учні загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних та середніх спеціальних навчальних закладів; такі особи можуть виконувати тільки легку роботу, яка не заподіює шкоди їхньому здоров'ю; їхня робота не повинна порушувати процес навчання та має виконуватися винятково у вільний від навчання час (наприклад, під час літніх канікул); потрібна згода одного з батьків (або особи, що їх замінює — усиновлювача чи опікуна).

Крім того, усіх неповнолітніх осіб приймають на роботу лише після попереднього медичного огляду.

Робота є – було б бажання

Можливий варіант підзаробітку і без офіційних стосунків з працедавцями. Так, ініціативний підліток може і самостійно влаштувати зайнятість та отримати від цього гроші. Ось перелік найбільш популярних серед підлітків та прибуткових професій і видів діяльності, й не лише сезонних.

Промоутер — найбільш поширена вакансія, адже зазвичай робота промоутера досить проста. В обов'язки може входити як просте розклеювання оголошень, так і промоакції із залученням уваги покупців, проведенням мінімальних консультацій тощо.

Існує й варіант заробляти, отримуючи задоволення. Прибуток від хобі. Найкращий і найприємніший спосіб заробітку — вчити або продавати те, що вмієш робити. Якщо в дитини є нахил до фотографії, вона може спробувати себе в ролі фотографа-аматора, а згодом пропонувати й платні фотосесії. Якщо є талант до малювання, то можна малювати на замовлення або створювати оригінальні ескізи для тату.

Крім цього, пропозиція, що не потребує узаконення трудових стосунків — хенд-мейд. Дуже популярний та цікавий спосіб заробітку, адже вироби ручної роботи високо цінуються, деколи за них готові платити немалі гроші. Створена власноруч біжутерія, блокноти, аксесуари, бісероплетіння, в'язання, шиття — це все можна перетворити на гарний спосіб заробітку, якщо додати трохи креативу. А коло своїх покупців легко розширити завдяки соціальним мережам.

Традиційним способом заробітку для неповнолітніх є репетиторство. Якщо підліток має високий рівень знань із мови, математики, історії чи будь-якого іншого предмета, то він може платно допомагати молодшим учням. Зазвичай батьки, що не мають достатньо вільного часу із задоволенням звертаються за послугами підлітків для своєї малечі.

Великою нішею для пошуку роботи є Інтернет. Способів заробити в мережі — безліч, але найбільш прийнятна для підлітків робота копірайтера, наповнювача сайту, адміністратора онлайн-спільнот і блогера. Якщо освоїти ази комп'ютерних наук і трохи вникнути в атмосферу фрілансингу, то можна непогано заробити, не виходячи з дому.

Підлітковий підробіток – спосіб визначитися із майбутньою професією

Перший підробіток на канікулах може допомогти із тим, аби визначитися із майбутньою професією. Адже, закінчуючи школу, кожен випускник стоїть перед складним питанням – який здобувати фах, аби не розчаруватись. Піти за власним імпульсом, дослухатись порад батьків або ж друзів, — вгадає не кожен. А от відсоток українців, які працюють не за фахом, чималий.

Виявити власні схильності допомагає і служба зайнятості

«Спеціалісти з профорієнтації Каховського міськрайонного центру зайнятості працюють з учнівською молоддю у векторі, який направлений на визначення основних схильностей і придатності до певної професії шляхом профдіагностичного обстеження. Це дає можливість особі не тільки побачити весь спектр професій, а й ознайомитися та обрати найбільш близькі їй за інтересами, можливостями і попитом на ринку праці.

Також проводяться індивідуальні та групові семінарські заняття. Учнівська молодь отримує інформацію щодо світу професій, найбільш актуальних, перспективних професій, за якими можливе подальше працевлаштування.

Також розглядаються основні правила вибору професії відносно моделі «хочу» — «можу» — «треба» та основні помилки, які допускаються учнями, обираючи сферу професійної діяльності. Не менш продуктивною є робота з профорієнтаційним сайтом «Моя кар'єра», де школярі мають змогу переглянути інформацію про актуальні професії, навчальні заклади, перспективи зайнятості, виявити свої професійні інтереси, схильності.

Тому особи, які бажають обрати професію, можуть звернутися до Каховського міськрайонного центру зайнятості та отримати необхідну допомогу», — розповідає провідний фахівець з профорієнтації відділу активної підтримки Каховського міськрайонного центру зайнятості Євгеній Філоненко.

Обмеження щодо застосування праці неповнолітніх

Законом також чітко окреслені і заборони при працевлаштуванні неповнолітніх. Так, особи, яким не виповнилося 18 років, не можуть працювати на виробництвах чи роботах, пов'язаних із виготовленням, зберіганням, транспортуванням і застосуванням вибухонебезпечних речовин чи отрутохімікатів; займатися торгівлею або зберіганням лікеро-горілчаної продукції; працювати водіями автомобілів тощо.

Також у зв'язку з особливостями фізичного розвитку підлітків забороняється залучати осіб, котрим не виповнилося 18 років, до піднімання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Окрім цього, забороняється залучати неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Пам'ятайте, неповнолітнім треба заздалегідь дбати про свою правову захищеність — укласти з роботодавцем під час прийняття на роботу письмовий трудовий договір (відповідно до пункту 5 частини першої статті 24 КЗпП) з чітким визначенням місця роботи, трудової функції, розміру та термінів видачі заробітної плати, режиму праці та відпочинку.

Наші реалії

Із року в рік каховські школярі влітку працюють офіціантами у громадських закладах харчування, йдуть на поле, миють машини. Часто хлопці трудяться різноробочими в аграрному секторі або на будівництві, дівчата пробують себе у ролі продавчинь.

І всі ці трудові стосунки зазвичай проходять без жодних правових процедур й базуються на усних домовленостях. Щастить тим, хто знаходить роботу через знайомих або потрапляє на чесних працедавців. Багато є історій про те, як після виконаної роботи школярі так і не отримали повного розрахунку.

Тож особливу увагу у виборі дітьми тимчасового підробітку варто звернути батькам. Та й взагалі дорослим треба зважити: чи необхідно їхній дитині ще зі шкільної парти йти працювати, чи краще під час літніх канікулів гарно відпочити.

Олександра МІШИНА
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон