Херсонщина: за воду нехай платять інші

Співвласники квартир каховської багатоповерхівки вимагають, щоб за рахунок інших каховчан їх забезпечували дармовою водою для поливу прибудинкової території.

Звільнення від сплати за полив клумб біля свого будинку вже не один місяць добиваються власники квартир по вулиці Жовтневій, 7, у Каховці. Вони вважають, що за ту красу, яку вони дарують місту, повинні розплачуватися інші кахов­чани.

— У нашому 72-квартирному будинку мешкають переважно люди літнього віку. Щоб відвести душу, ми вирощуємо квіти на прибудинковій території. Вирощуємо не на продаж, а для краси. І ось із нас почали вимагати встановлення лічильника на воду і сплати за полив. Але тільки встановлення водоміра обійдеться нам у 1068 гривень. Як ми випросимо такі гроші з мешканців будинку? Ми сплачуємо за послуги КП ''Каховська керуюча компанія'', тож чому з нас вимагають сплачувати ще? — не розуміє співвласниця будинку Ірина Фоміна.

У подальшій розмові жінка підтвердила, що квартири у будинку перебувають у приватній власності. Коли ж ''Новий день'' їй зауважив, що власники повинні самостійно опікуватися питаннями до­гляду за своєю нерухомістю, у тому числі за станом прибудинкової території, вона навідріз відмовилася це визнавати.

Як пояснили представники комунального виробничого управління ''Каховський водоканал'', вар­тість поливу прибудинкової території в Каховці складає 7,10 грн./кубометр. Оскільки, за їхніми словами, мова йде про територію, що перебуває на балансі КП ''ККК'', то саме це підприємство повинне оплачувати полив. Утім, за всі роки існування ''ККК'' водоканал жодного разу не отримував оплату за полив прибудинкових територій.

Вна­слідок цього за КП ''ККК'' наразі наявний борг, що тільки за 2 останні роки виріс до 980 тис. грн. Як варіант вирішення проблеми водоканал запропонував надати дозвіл на полив біля будинку самим мешканцям за умови встановлення лічильника води та повної оплати за використану воду. Однак ця пропозиція їм не сподобалася.

— Будинок, що обслуговується КП ''ККК'', має абсолютно однакові права з будинками, що перебувають в ОСББ або так званому приватному секторі. Тож якщо виносити на суд громади питання без­оплатного поливу будинку по вул. Жовтневій, 7, тоді треба дати можливість безоплатно поливати прибудинкові території і в ОСББ, і в приватному секторі, — вважає міський голова Андрій Дяченко.

Він стверджує, що жоден із голів ОСББ ніколи не звертався до міськради з проханням звільнити їх об'єднання від оплати за полив.

''Вони за це платять, як платять власники приватних будинків. І це нормально. Адже вода є товаром — як газ або електроенергія. Тим більше, що ціна питання у цьому конкретному випадку насправді дуже смішна. Хоча спочатку їм дійсно доведеться один раз витратитися на лічильник і його встановлення'', — доповнив він.

Як неодноразово нагадував ''Новий день'', з набранням чинності у 1992 році Закону України ''Про приватизацію державного житлового фонду'' кожен власник приватизованої квартири взяв на себе тягар утримання власного і спільного майна. Тож ті, хто вважає, що за це повинен відпо­відати якийсь ЖЕК або міські чиновники, глибоко помиляються.

— Щоб КП ''ККК'' почало надавати послугу поливу прибудинкової території, до тарифу на обслугову­вання будинку по вул. Жовтневій, 7, треба включити відповідний розрахунок і за­твердити його на за­сіданні виконавчого комітету міськради. Звісно, власникам тамтешніх квартир доведеться сплачувати більше ''Каховській керуючій компанії''. Але вони виступають категорично проти цього, — коментує ситуацію голова каховської асоціації ОСББ ''Спільна справа'' Лілія Мартинова.

— Людям слід зрозуміти, що вода — це товар, за який треба платити. А також, що вони повинні відповідати за своє майно. Проте ані Ірина Фоміна, ані інші мешканці будинку розуміти цього не хочуть. І лише кричать, що їм усі винні. Бажання вести конструктивний діалог з їхнього боку я не бачу.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон