Андрій Балонь: Освітяни Херсонщини спроможні реалізувати на практиці виклики нової української школи

Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Балонь зазначив, що гострої проблеми у фаховій підготовці вчителів початкових класів російськомовних шкіл, які навчатимуть першокласників державною мовою, немає:

- «У нас усі вчителі володіють державною мовою, є громадянами України та й курсову перепідготовку проходили без поділу на мови навчання. Для них передбачено застосування інтерактивних форм методичного навчання й супроводу» - повідомив Андрій Балонь.

За його словами, раціонально за кожною російськомовною школою закріпити територіально наближену школу з українською мовою навчання, створити міжшкільну педагогічну лабораторію, організовувати майстер-класи, інтегровані уроки, спільно використовувати дидактичні матеріали.

«Впевнений, кадровий потенціал освіти Херсонщини спроможний реалізувати в практичній діяльності виклики нової української школи і вчасно розпочати підготовку до переведення з 01 вересня 2018 року на українську мову навчання всі 10-ті класи», - наголосив Андрій Балонь.

Утвердження україномовного середовища в усіх навчальних закладах України – одна з найважливіших передумов успішного входження в нову українську школу.

На Херсонщині залишилося 26 російськомовних шкіл: 13 – в обласному центрі, 7 – у Генічеському, 2 – у Нижньосірогозькому, по 1 – у Каховці, Новій Каховці, Великолепетиському та Новотроїцькому районах. Ці школи прогнозують прийняти на навчання з 01 вересня цього року 1614 першокласників.

Щоб забезпечити виконання орієнтовного плану переведення російськомовних шкіл області на українську мову навчання, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 26 червня 2017 року № 454, проведена значна організаційна робота щодо забезпечення належних умов майбутнім першокласникам для навчання в україномовному середовищі.

В першу чергу це стосується питання забезпечення учнів підручниками. Особливо для м. Херсона, де потреба становить біля 1000 комплектів, а для Генічеського району - майже 300.

За інформацією управління освіти, науки та молоді ОДА із наявного фонду сформовано 433 комплекти. Інститутом модернізації змісту освіти виділено додаткові підручники з резервного фонду і до початку нового навчального року в область надійде до 500 примірників.

Крім того, у Генічеському районі сесія районної ради виділила 198 тис. грн на придбання підручників для перших україномовних класів та вже розпочато підготовку угоди з видавництвом «Генеза».

Також управління освіти Херсонської міської ради 07 серпня внесло пропозиції до міської ради про виділення 636 тис. грн на придбання підручників для перших україномовних класів.

За матеріалами Херсонської ОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон