Врятувати Херсон від сміттєвого торнадо

Пропонує київський експерт, Віце-президент ГО «МАТЕК» (Міжнародна Асоціація Термо-Енергетичних Компаній), Член-кореспондент Академії будівництва України Іван Ландарь, статтю якого «На Херсонщині не помічають «золоті шахти» мала широкий резонанс серед херсонців.

Як виявилось, Іван Ландарь не вперше побував у Херсоні.

Рік тому експерт з технологій переробки ТПВ вже мав розмову з керівниками нашої області і знайшов повне розуміння і підтримку своїх ідей на рівні заступників голови облдержадміністрації... Більше того, вони навіть погодилися поїхати подивитися діючі підприємства комплексної переробки ТПВ у Німеччині.

Але всі ці наміри залишилися на рівні розмов, з гіркотою згадує Іван Ландарь:

«На словах – усі «ЗА» негайне і невідкладне вирішення проблеми з ТПВ, але коли доходить до діла – все виходить навпаки... Я з власних коштів попередньо оплатив їхню зустріч в аеропорту і переміщення в Німеччині, але в останній момент вони відмовилися!

Німецька сторона була в найбільшому подиві, - чому перші особи області такі необов'язкові?! Мені довелося пояснювати європейцям, що означає така «ментальність» українських чиновників ...»

Тепер у Херсона з'явився ще один шанс – на пропозиції Івана Ландаря позитивно відгукнулась громада Херсона та міська влада. Тим більше, що полігон ТПВ в Херсоні - це «золото міста» і власність міської громади.

Вже проведено попередні слухання, намічені конструктивні кроки вирішення проблеми роботи з ТПВ у Херсоні.

Але проблему "одним помахом" не вирішити. Людині властиво розділяти все на етапи. Досить звично, щоб їх було три. І на Херсонщині громаді під силу позбутися від "сміттєвого" (як в народі кажуть) лиха, розділивши на три складових:

1.Усвідомити ПРОБЛЕМУ.

2.Спланувати нейтралізацію проблеми з використанням "SMART" (управлінський підхід формулювання цілей, що співвідноситься з конкретними термінами).

3.Діяти.

Більше того, Іван Ландарь запропонував херсонцям робочий алгоритм вирішення проблеми (від Замовника - до підприємства переробки ТПВ «під ключ», тобто повний цикл робіт цілісного Проекту, з урахуванням проходження Державної Комплексної Експертизи та ін. вимог):

- рішення сесії про формування та визначення Замовника, Робочої Групи, складання ТЗ (Технічного Завдання);

- виконання державною організацією Мінекології (1-2 тижні) екологічного аудиту положення з ТПВ в м Херсоні (в т.ч. про подальшу роботу полігону ТПВ, огорожі, зважування ТПВ, попереднього сортування ТПВ, ін..);

- впровадження роздільного збору ТПВ - справа хоч і дуже корисна для екології, але, якщо тверезо міркувати, обтяжлива для економіки (читай: обтяжливо для ГРОМАД, для населення). Це надмірне навантаження на національний бюджет, яке можуть дозволити собі лише високорозвинені країни.

У зв'язку з цим все більше і більше громади і уряди схиляються до питання комплексної переробки відходів. Адже суть її зводиться до того, що кінцевий продукт стає ліквідним. І проблема зникає разом зі смердючими полігонами відходів і виразками рідної землі.

- підготовка ТЕО Проекту повної переробки ТПВ, як першого етапу всього Проекту;

- і далі по дорожній карті згідно НТД (нормативно-технічної документації) України.

«Цивілізація генерує відходи з небувалою швидкістю - ми їмо, п'ємо, будуємо, відпочиваємо, творимо. Все впевненіше і впевненіше, все швидше і швидше. І з не меншою швидкістю викидаємо відходи - те, що залишилося від наших їжі, пиття, будівництва, відпочинку, творення.

І в цій гонці ми вигодували надзвичайного монстра, якими є ТПВ та інші відходи, одночасно ризикуючи бути їм же і поглиненими. Однак у нас є шанс. Ми здатні впоратися з цим викликом.

Впевнений - у херсонців є надія перемогти торнадо, яким є неконтрольоване накопичення ТПВ, для цього вже зараз громаді необхідно повернутися обличчям до вже діючих "зелених технологій" їх переробки.

Тільки б встигнути. Тільки б не відкладати все на останній день, коли еверести відходів почнуть своє смертоносне виверження...», - попереджає Іван ЛАНДАРЬ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон