На Херсонщині зекономили на людських життях

Через «ощадливість» чиновників хворим херсонцям загрожує смерть. На межі життя та смерті опинилися десятки херсонців, котрі потерпають від порушень серцевого ритму.

Вихід для них один — пройти операцію зі встановлення кардіостимулятора. Але в Херсонському кардіодиспансері, де такі операції зазвичай роблять для мешканців усього регіону, запас цих життєво важливих пристроїв вичерпався. І коли його поповнять — невідомо.

Раніше кардіостимулятори закуповували коштом державного бюджету й централізовано розподіляли по медичних закладах. Однак кардіодиспансер у Херсоні їх від МОЗ України не отримує вже два роки. Вряди-годи Херсонська облрада виділяє на них кошти, і востаннє (у травні) асигнувала шістсот тисяч гривень на придбання 31 кардіостимулятора для хворих. Та їх запас уже «вибрали» до кінця, а нагальна потреба нікуди не поділася.

Рідні та близькі хворих, котрі будь-якої миті можуть померти, «штурмують» органи місцевого самоуправління в районах, аби там допомогли. Відгук уже є: Верхньорогачицька, Новотроїцька, Чаплинська райради уже передбачили в своїх скарбничках кошти на придбання кардіостимуляторів для місцевих жителів. Але все не так просто.

У районах їх вживляння не проводять — винятково на базі кардіодиспансеру. Відтак, кошти з районного бюджету потрібно перерахувати на бюджет області. А для цього потрібні відповідні рішення і районних, і обласної рад. Тобто депутати мають зібратися, обговорити питання у комісіях, включити його до порядку денного на сесії, знову обговорити, і нарешті проголосувати за нього.

Процедура може розтягнутися на кілька місяців, проте стільки часу в хворих просто немає. До того ж ті два пацієнти, котрі потребують кардіостимуляторів саме зараз, родом з Олешківського та Каховського районів. А в тамтешніх рад до проблеми із закупівлею таких апаратів ще руки не дійшли.

Трохи краща ситуація для жителів обласного центру. Тут коштом муніципального бюджету вже придбали п'ять кардіостимуляторів і розподілили їх між клінічними лікарнями трьох районів міста. Якщо котрийсь із херсонців потребуватиме вживляння апарату, лікарня того району, де він зареєстрований, просто передасть кардіостимулятор до кардіодиспансеру. А от для селян виходу немає: прислів'я «Хоч лягай та помирай» для них набуває аж ніяк не переносного значення...

Цитата

Головний лікар Херсонського кардіодиспансеру Олег МАЗУРЯК:

— Уже є двоє нових хворих, котрим конче потрібні кардіостимулятори. Грошей на їх придбання (а це понад двадцять тисяч гривень) вони не мають, тож чекають, доки держава чи обласне самоуправління виділить бюджетне фінансування. Я повідомив про скруту і у Департамент охорони здоров'я облдержадміністрації, і керівництву обласної ради. Мені пообіцяли, що у вересні розглянуть можливість виділити додаткові кошти. Та до вересня можуть дожити не всі хворі.

Факт

Річна потреба Херсонщини у кардіостимуляторах становить 150 одиниць.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, фото автора
"Голос України"

На фото: Головний лікар Херсонського кардіодиспансеру Олег Мазуряк показує модель кардіостимулятора, модель кардіостимулятора.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон