Жителів Херсонщини закликають бути активними

Розвиток малого та середнього бізнесу Таврійського регіону через підтримку молодіжного підприємництвата покращення інформаційного середовища — це мета нового проекту, який започаткує початок нового підходу до профорієнтаційної діяльності молоді і розвитку підприємницьких навичок та підвищення статусу підприємця.

Однією з ключових проблем, з якими зіткнулися українська національна ідея на півдні України – це величезний відсоток патерналістично і пасивно налаштованих людей, які звикли, що за них все вирішує держава.

А відповідальність – це одна з ключових компетенцій підприємця – підприємець займається цією діяльністю на свій страх і ризик, та несе повну відповідальність за свою діяльність.

Відсутність якісного бізнес-клімату, недостатність інноваційних рішень у навчанні та бізнесі в регіоні призвели до того, що молодь почала масово залишати регіон. Що призвело до ще більшого кадрового голоду та занепаду підприємницьких настроїв.

За такий амбіційний проект взялася ГО Агенція регіонального розвитку Таврійського об'єднання територіальних громад за підтримки Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», яку виконує Фонд Східна Європа та партнери в рамках проекту «Розвиток МСП Таврійського регіону через підтримку молодіжного підприємництва та покращення інформаційного середовища».

Їх підтримали місцеві навчальні заклади: Каховський державний агротехнічний коледж, що в с. Коробки, Бериславський педагогічний коледж імені В.Ф. Беньковського, Новокаховський гуманітарний інститут Університету «Україна» та ДНЗ «Херсонський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості», з яким АРР ТОТГ вже співпрацюють багато років проводячи тренінги для підприємців.

На сьогодні підписано Меморандум про співробітництво та соціальне партнерство між навчальними закладами і Агенцією регіонального розвитку з метою підвищення обізнаності молоді стосовно основ ведення підприємницької діяльності , тож цілком можливо, що це стане лише першим кроком з неформальної освіти для молоді Херсонщини.

В рамках проекту у вересні у Каховці, Новій Каховці і Коробках будуть проведенні тренінги та майстер-класи з теми «Відкриття та ведення підприємницької діяльності», де крім знань і навичок молоді буде привита мотивація діяти, виказувати сильну лідерську позицію, власну думку і бажання розвивати економіку власного краю.

А також заплановано проведення великого публічного заходу для підприємців і молоді Херсонщини – Форуму молодіжного підприємництва в рамках Х міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти», що 30 липня підтвердив голова Херсонської обласної державної адміністрації на черговому засіданні робочої групи.

Тож коли і губернатор підтримує проект, то є надія на те, що молодіжному підприємництву і потребам молоді в новому учбовому році буде приділено більше уваги.

Що цікавого очікувати від Форуму 30 серпня – так це живі практики і реальний досвід: будуть презентовані «історії успіху» бізнесменів, яким менше 30 років, організатори обіцяють запропонувати різні варіанти розвитку підприємницьких навичок від одноденних інтенсивів до модульних курсів. Будуть запрошені гості та експерти з інших регіонів.

Можливо, що хтось заперечить у доцільності маленьких освітніх проектів, але хочемо навести декілька фактів, які доведуть, що і маленькими кроками можна зробити великі справи. Нагадаємо, що ідея освітніх проектів для молоді (студентів і школярів) народилася на круглих столах ще влітку 2016 року, коли підприємці і громадськість оговорювали перспективи розвитку МСП Каховського і Бериславського районів в рамках проекту «Дорожня карта розвитку МСП Таврійського регіону».

Дана пропозиція увійшла в проект Програми розвитку МСП міст і районів, але не всі адміністрації прийняли їх, або просто не встигли реалізувати. Так, наприклад, мерією міста Каховка було ініційовано програму про створення «іншої» системи освіти і було оголошено про прийом пропозиції від тих, хто має власне бачення на покращення методів викладання в школах.

Другим, більш кричущим фактом є висновки дослідження, які зробила Програма «Лідерство в економічному врядуванні» в 2016 році: середній вік підприємця Херсонщини більше 48 років. А це значить, що підприємці «старішають і вимирають». Молодь просто їде з регіону, або не бажає ставати лідерами, підприємцями, форвардами економіки. Тож, якщо навіть 20% з тих, хто прийме участь у заходах освітніх проектів виберуть для себе підприємницьку діяльність і залишаться в регіоні – це поліпшить ситуацію, підвищиться імідж підприємця як мінімум.

"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон