Херсонці, уважно читайте угоду з турагентством

Херсонець Володимир Ракша (прізвище змінено) мріяв з'їздити з коханою до Туреччини — бодай тиждень позасмагати на сонечку, насолодитися розкошами «олл інклюзиву».

Назбиравши сімсот доларів, пішов до турагентства і купив дві путівки. Та рівно за три дні до відльоту Володимир розсварився з дівчиною і та від нього пішла. Мандрувати наодинці не хотілося, тож покинутий чоловік знову почимчикував до турагентства — здавати путівки і забирати свої кревні назад...

Аж тут його очікував сюрприз: віддавати гроші (чи то в гривнях, чи то в доларах) агентство відмовилося навідріз. Володимир пішов скаржитися до місцевого підрозділу Держпродспоживслужби, і там допомогли: платню за путівки йому таки повернули у гривнях за тодішнім курсом обміну валюти. Хоча й не готівкою, а на банківський рахунок. Причому скаржнику ще пощастило — могли й зовсім грошей не віддати. Адже договір, який херсонець лише погортав, таку можливість передбачав.

— За кілька тижнів до дати виїзду мандрівника туристичні агенції перераховують плату за путівку туроператору. А він, своєю чергою, оплачує трансфери та бронювання номера в готелі. Повертати ці гроші з-за кордону важко й довго. Тому в договір із клієнтом підприємці вносять відповідний пункт про штрафні санкції у разі відмови від поїздки за сім днів до відправлення чи менше, — коментує головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Роман Голосов. — Ці санкції можуть бути досить значні. Однак треба взяти до уваги, що в Законі України «Про туризм» прописано: у разі відмови від туру з поважних причин — наприклад, через важку хворобу та за пред'явленням довідки — кошти споживачу повертаються повністю.

Щоб підстрахуватися від зірвання угоди в останній момент, українські туроператори й турагенти постійно збільшують суми штрафних санкцій для таких випадків. Спочатку вони обмежувалися 30—50 відсотками від вартості путівки, а тепер сягають 70 і навіть 100 відсотків! У високий сезон штрафи зазвичай максимальні. До того ж це не єдиний підводний камінь на шляху до омріяного курортного раю.

— Перше, що треба зробити перед візитом до обраного турагентства, — поцікавитися, скільки воно працює на ринку, — доповнює Марина Широконос, менеджер одного з найпопулярніших херсонських турагентств. — Якщо лічені місяці, треба подвоїти пильність — є небезпека потрапити на гачок до фірми-одноденки, власники якої можуть зникнути разом із грішми довірливих клієнтів. Тож не завадить спочатку пошукати в Інтернеті відгуки про роботу обраного підприємства, розпитати у знайомих, чи користувалися вони його послугами. Та навіть якщо турагентство налаштоване працювати добросовісно, це зовсім не убезпечує його штат від помилок, що не підуть на користь споживачеві. Недосвідчений працівник вподобаний клієнтом маршрут особисто «не протоптав» і розповісти про всі його недоліки чи переваги здатен лише за інформацією з бази даних. А там можна знайти далеко не все.

Скажімо, їде відпочивати молода пара і потрапляє у справді класний готель, призначений... для дозвілля пенсіонерів, де тобі ані дискотеки, ані веселих вечірок, ані екстремальних екскурсій. Тільки й залишається купатися та коктейлі попивати. Або навпаки: людина поважного віку потрапляє до готелю з пляжем, який виходить одразу на «глибоку воду», та ще й із величезними каменюками на дні. Тому доводиться купатися в басейні, а водні процедури із присмаком хлорки, природно, не всім сподобаються.

У турагентствах зазначають, що вподобання херсонців щодо поїздок розподіляються так: у середньому шестеро з десяти клієнтів обирають Туреччину та Єгипет. Двоє з десяти віддають перевагу Європі чи екзотичним країнам, на кшталт Індії, Шрі-Ланки чи Мальдів.

Інші шукають подорожі в Україні — до Ужгорода їдуть на цвітіння сакури, до Карпат — помилуватися розквітлими дикими нарцисами, до Львова — на Різдво. Вибір також багатий, причому подорож економ-класу стартує не з 300—400 доларів США, як за кордоном, а з 1500 гривень. Різниця відчутна, та й інформації про обраний готель чи оздоровницю, а також про місцевість значно більше, і вона доступніша.

Наостанок кілька настанов від автора. Як досвідчений мандрівник із чвертьвіковим стажем, можу додати корисну пораду від себе: правильно обраний час поїздки може зекономити вам до 30—40 відсотків вартості путівки. Треба лише купувати тур на початку або наприкінці курортного сезону. Тоді ціни на проживання та в ресторанах ще не такі високі, а на пляжах, у басейнах та на екскурсіях не буде гамірливого натовпу. Але тут треба все зважити. У «низький сезон» у деяких країнах ллють тропічні зливи чи занадто спекотно, тож перед вибором місця відпочинку не завадить уважно вивчити ще й прогноз погоди.

І ще одне. У разі, якщо до точки призначення ви летите не чартером, а кількома регулярними авіарейсами із пересадками в різних аеропортах, вибирайте такі «стиковки», де від приземлення до нового вильоту мине не менш як дві години. Адже пасажирські борти мають здатність запізнюватися, і може статися так, що ви тільки-но прибули в аеропорт, а ваш наступний рейс уже відлетів. Без вас.

А на перереєстрацію та новий літак можна чекати від кількох годин до цілої доби. Такого «щастя», звісно, краще уникати. Гарно підготуйтеся, зважте всі нюанси, і відпочинок для вас неодмінно буде вдалим.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон