Фільм херсонця визнано найкращим

Картина про дитячий джазовий колектив із Херсона отримала приз за найкращий український повнометражний фільм Одеського міжнародного кінофестивалю.

''Ця стрічка — це сім років зйомок, сім років нашого життя'', — сказав кінорежисер Роман Бондарчук (на фото), отримуючи нагороду ''Золотий Дюк'' восьмого Одеського МКФ.

Героями документальної стрічки ''Dixie Land'', прем'єра якої відбулася навесні на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, стали юні музиканти одно­йменного дитячого джазового колективу Херсонського палацу дитячої і юнацької творчості.

''Сім довгих років роботи над фільмом, тотальний провал з пошуком міжнародного дистриб'ютора, болісні компліменти типу ''дякуємо за симпатичне кіно''. Я справді не чекала, що нарешті журі подивиться наш фільм так глибоко і побачить значно більше, ніж джаз на фоні моря'', — відзначила одна з продюсерів фільму Дар'я Аверченко.

Інша — ще незавершена — робота Романа Бондарчука стала переможцем Одеського МКФ у секції Work in progress (фільми на стадії виробництва). З 11 претендентів журі визнало кращим проект картини ''Вулкан'', зйомки якого проходили в Бериславському районі в минулому році.

Проект-переможець нагородили призом: квитками номіналом у розмірі $2000 від Міжнародних авіаліній України. ''Сподіваюся, що вже наступного року ми привеземо це кіно на фестиваль у зовсім іншій якості. І повірте, ви не пошкодуєте'', — отримуючи разом із Бондарчуком нагороду зазначила продюсер фільму Олена Єршова.

Попри велику кількість конкурсних програм і професійних секцій найбільш цікавою на Одеському кінофестивалі стали покази саме українських повнометражних фільмів. Причому навіть не дуже вдалі картини (зокрема, ''Січень — березень'' Юрія Речинського або знятий в Україні ''Іній'' литовця Шарунаса Бартаса) виявилися не здатними зіпсувати загальне враження.

Сам фестиваль став також справжнім святом для кіноманів. Адже гостями і учасниками церемонії закриття стали Лія Ахеджакова, Ізабелль Юппер, Агнєшка Голланд, кожна з яких не потребує особливого представлення. Гран-прі МКФ отримав фільм ''Король бельгійців'' Петера Бросена і Джессіки Вудворт. Найкращим документальним фільмом фестивалю була названа ''Головна роль'' Сергія Буковського (до речі, серед членів журі цієї секції був Роман Бондарчук). А найкращим фільмом фестивалю за версією головного журі було названо ''Літо 1993'' Карли Сімон (Іспанія).

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон