Херсонці у п’ятірці рейтингу "творчих і винахідливих чиновників"

Ми звикли до того, що нашу багатостраждальну область, як правило, згадують тоді, коли говорять про щось погане. Ну, що поробиш, ну, не щастить нам ані з керманичами, ані з тими, хто їх думки і плани втілює у життя...

А ось люди у нас є насправді «талановиті». Нарешті ми попереду - заслужено! У Інтернеті з'явився «Рейтинг творчих і винахідливих чиновників».

До першої п'ятірки якого увійшли одразу два представники нашої області. І не просто увійшли, а... Виявляється, що у електронних деклараціях які заповнюють чиновники, і якого не було у паперовому варіанті, є новий пункт – «нематеріальні активи», т.т. це якісь цінності, які неможна помацати руками, але вони і при цьому можуть бути дуже коштовними – це інтелектуальна власність: винаходи, торгові марки, результати наукової чи творчої діяльності тощо.

Саме цей рейтинг серед чиновників всієї Україні очолив депутат Херсонської обласної ради, за сумісництвом – власник крупного бізнесу у сфері автозапчастин і автомобільної хімії Юрій Рожков. У його декларації за 2016 рік 195 авторських прав на торгові марки і патенти на промислові зразки – бензинові насоси, паливні та повітряні фільтри, упаковки різноманітних автотоварів. Винахідлива людина, і головне талановита...

Друге місце посіла народний депутат України Ольга Богомолець. Вона проявила себе у найрізноманітніших сферах – як винахідник способів лікування різноманітних хвороб шкіри, автор музики і слів до пісень, підручників для студентів медичних вузів, книг про українські ікони. Загалом у декларації Богомолець перераховано 185 позицій авторських прав, винаходів і торгових марок.

На третій сходинці знову представниця Херсонщини, тут розташувалася скромна чиновниця – спеціаліст І категорії відділу із земельних питань та землеустрою Генічеського міськвиконкому Ірина Пилипчук, яка має авторські права на поезію, це те, чим багата її декларація, яка «коштує» понад мільйон доларів!..

Якщо так «непогано» живуть скромні чиновники у скромному районі, то що ж тоді говорити про їх «старших братів»? А скільки повинні мати чиновники бодай з ОДА? Але не поспішайте з висновками. Все не так просто.

Чиновниця живе більш ніж скромно, з нерухомості у пані Ірини та її чоловіка всього лише шість соток землі, будиночок на 77 та квартирка на 35 м2. А от автомобіль у них насправді «крутий» цілий «Москвичі», аж 1992 року випуску.

Тоді, звісно, всі статки записані на родичів та друзів? Ні! Не вгадали! У подружжя вартісне духовне надбання. Як свідчить декларація за останні 5 років вони у співавторстві написали 175 віршів. Найпопулярніші теми – анексія Криму, війна на сході України, мер-корупціонер і погляд на держслужбу зсередини.

Ну, й що тут цікавого? Чи мало людей пишуть вірші. Свого часу сам Пушкін у альбомі для однеї з баронес написав: «А я страдаю рифмоплетством!». Подружжя Пилупчуків на думають, Як якійсь там Пушкін... Вони вважають свої твори «безцінними»...

Але ціну кожному з них все ж знають. Кожен вірш оцінений у 138 700 гривень. Як вам ціна? Ви колись про таке чули? Ні? Мабуть і не почуєте. У нас навіть «зірки» «рифмоплества» по 5 штук баксів за вірш не беруть. А у Генічеську – скільки завгодно.

Кожен з авторських «витворів» оцінений у декларації окремо, а тому загальна «вартість» всієї декларації тягне на майже 25 мільйонів гривень, або на 1 мільйон доларів. Ось так люди і «заробляють» гроші і стають відомими.

Все можливо. Навіть така вартість віршів. До речі, не раджу ризикувати і «красти» безцінні твори, переписувати, а тим більше десь читати, адже якщо ви на це не отримаєте матеріальний (юридичний) дозвіл авторів, то ризикуєте «нарватися» на судовий позов за порушення авторського права.

Смійтесь скільки завгодно, але Суд у разі чого такий позов прийме і право автора буде визнане, адже воно завірене по всіх нормах законодавства. От тільки одне питання, а як бути із податками? Чи сплатили автори податки?

Як стверджують автори «рейтингу» їм так і не вдалося знайти «коштовні» вірші у Мережі. Воно й не дивно – хто ж буде такі цінні речі «викидати» на сторінки «безкоштовного» Інтернет? Капітал – повинен примножувати статки.

На четвертому місці у «Рейтингу творчих і винахідливих чиновників» опинився директор Українського державного геологорозвідувального інституту Сергій Гошовський. Роботі у сфері розслідування надр він віддав 45 років життя. Яскравим свідченням того, що робота для нього дійсно є улюбленою, може бути кількість задекларованих ним винаходів і корисних моделей – понад 150 штук.

Замикає першу п'ятірку народний депутат, засновник «Нашого радіо» та «Радіо Ностальжі» Євген Рибчинський. До приходу в політику він робив кар'єру продюсера, писав вірші та слова пісень, сам пробувався як музичний виконавець. Загалом, починаючи з 1995 року, Рибчинський набув 142 права на об'єкти інтелектуальної власності.

Найбільше здивування у аналітиків «Декларацій» викликали таланти голови Миколаївської ОДА Олексія Савченко, який став відомим завдяки чисельній кількості помилок у письмовому завданні на конкурсі. А тепер виявилось, що пан Савченко ще й бард – він задекларував авторські права на 67 пісень і творів.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон