Херсонщина: "Віддайте нам амбулаторію"

Під загрозою закриття через дії сільради на Бериславщині ледь не опинилася місцева амбулаторія.

''Ми хочемо, щоб будівля нашого медичного закладу стала власністю громади'', — говорить в. о. львівського сільського голови Віра Копитченко.

Рішення про клопотання перед Бериславською райрадою про безоплатну пере­дачу зі спільної власності територіальних громад району до комунальної власності Львівської сільради будівлі амбулаторії з господарськими спорудами було ухвалене сільськими депутатами ще в квітні.

''У нас була історія з будівлею пошти. У неї змінився власник, після чого там захо­тіли зробити магазин. Я особисто їздила і добивалася аби пошту не виганяли. Тепер ми боїмося, щоб подібне не сталося з нашою амбулаторією. Тому й прийняли таке рішення'', — пояснює вона.

Ініціатива львівської громади викликала великий резонанс у районі. Зрештою депутати райради відмовили в клопотанні своїм сільським колегам. З чим це було пов'язано?

— Ми зустрічалися з депутатами сільради і намагалися зрозуміти їх аргументи. Вони пояснювали свою ініціативу тим, що з передачею амбулаторії у власність їх громади їм начебто буде простіше займатися її ремонтом, водопостачанням і благоустроєм. Проте вони сподівалися, що сільраді передадуть і кошти на зарплату медикам та обслугову­вання закладу.

Однак це законом не передбачено, поки у Львовому не створять свою об'єднану територіальну громаду. Нині на утримання амбулаторії виділяється медична субвенція у сумі 700 тис. грн., з яких 600 тис. грн. йдуть на зарплату. Якщо громада може забезпечити таке фінансування — ми не будемо проти, — констатує головний лікар комунального закладу ''Бери­славський районний центр первинної медико-санітарної допомоги'' Ігор Абрамов.

— 15 червня ми виїжджали до Львівської сільради для ви­вчення даного питання, зустрічалися з представниками громади, — коментує перший заступник голови Бериславської райдержадміністрації Ірина Дробиш. — Ми запитали у місцевих депутатів: а де гарантії, що десь через рік після передачі майна вони його не перепрофілюють і не створять там якусь іншу установу? Вони нам наводили приклад Раків­ської сільради, забувши, що там була зовсім інша ситуація. Так, цій громаді передали бу­дівлю старого фельдшерського пункту. Але лише після того, як цей ФП самою сільрадою пере­несли до іншого приміщення.

За словами Ірини Дробиш, Львівська амбулаторія справді потребує ремонту. Проте, як виявилося, сільрадою нічого не було зроблено для початку робіт — немає ані складених кошторисів, ані рішення про передачу відповідної субвенції районному бюджету. ''Їхнє бачення одне — ця будівля має належати їх громаді і більше ні­чого. Але саму медичну субвенцію їм би ніхто після цього не передав'', — доповнила вона.

Про іншу проблему, що могла з'явитися в разі задоволення клопотання Львівської сільради, розповів директор департаменту охорони здоров'я Херсонської облдержад­міністрації Віктор Короленко: ''Зміна власника будівлі законом не заборонена. Проте зі зміною власника змі­няться і ліцензійні умови. Нинішня Львівська амбулаторія залишиться без чинної лі­цензії і буде закрита, поки не отримає нову. На це може піти 6 місяців. Інша справа, якщо у Львовому буде створена ОТГ. Тоді кошти медичної субвенції автоматично підуть цій громаді''.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон