Хто відповість за знищений на Херсонщині ліс?

Нагадаємо - на початку липня у Голопристанському ра­йоні спалахнув ліс. Чорні клуби диму добре було видно в Чулаківці,хоча пожежа сталася далеченько від села, кілометрів за 10, тож загрози населеному пункту не було.

Саме місце, де виникло загоряння, доволі непрохідне, дістатися туди через глибоченні піски можливо лише завдяки спецтехніці: ЗІЛу, МАЗу, КРАЗу або принаймні ''Ниві''. Я виїхала на місце події одразу, як дізналася, що палає хвойний масив. До місцевого фермерського господарства одна за одною під'їжджають ''пожарки'' — власник надав можливість заправки машин водою.

В очікуванні, доки наповниться резервуар МАЗу, рятувальники діляться інформацією: «Так, наших там багато, є і Скадовськ, і Каховка, та майже з усієї області пожежні...''. На підтвердження сказаного — дані офіційні, озвучені дещо пізніше — у гасінні лісової пожежі було задіяно 45 одиниць пожежної техніки (як ГУ ДСНС, так і ЛМГ), а також близько 150 рятувальників та лісників.

До боротьби з вогняною стихією підключили навіть авіацію (що буває вкрай рідко): зі столиці прибув літак ''Ан-32'', який належить ДСНС України, також до гасіння пожежі залучили два гелікоптери Мі-8, один — з Міноборони, другий — рятувальний. Найбільша проблема, з якою зіштовхнулися пожежні та лісники, навіть не складна прохідність місця, де горіло (незабаром транспорт накатав щось схоже на дорогу у пісках), а поривчастий вітер.

Від 5 до 10 метрів на секунду вітрюган, і це ускладнює гасіння пожежі, вогонь швидко розповсюджується. Зараз окремими осередками горить, хоч і невеликими, ми розставили по периметру техніку і поливаємо водою там, де горить», — такий коментар, приблизно опівночі, на місці пожежі дав заступник начальника ГУ ДСЧС у Херсонській області Юрій Гатілов.

Ну а безпосередньо керувало ліквідацією пожежі районне лісництво, оскільки загоряння сталося на ввірених йому землях. Як розповів в. о. директора Голопристанського ЛМГ Володимир Попович, держава вже давно не фінансує лісництва, тоді як на функціонування одного тільки Голопристанського ЛМГ на рік необ­хідно 11 млн. гривень. Мовляв, грошей немає ані на утримання лісу, ані на нову техніку, якої вкрай не вистачає.

«Кошти повинні були надійти з Держагентства лісових ресурсів. На жаль, другий рік фінансування ми не отримуємо. І з 200 людей, котрі повинні бути у нас по штату, на сьогодні працюють лише 85. Тобто не вистачає людей ні на пожежні машини, ні на трактори. Якби було фінансування і люди працювали, думаю, такої масштабної пожежі, як зараз, не було б», — розповів Володимир Попович.

Також керівник районного лісницт­ва повідомив, що за попередньою інформацією вогонь знищив щонайменше 20 гектарів лісу, точна площа згарища та збитки будуть встановлені протягом 10 днів, як вимагає законодавство. Часу потребує огляд території, де вирувало полум'я, а також оформлення документів.

Про ліквідацію пожежі ГУ ДСНС доповіло о 10.35 наступного дня. Рятувальникам суттєво допоміг дощ, який вночі пройшов у Голопристанському районі, хоча, кажуть, і зранку на місці згарища ще тліло...

Причина пожежі поки що невідома. Інцидентом під Чулаківкою зацікавилися правоохоронці, принаймні, як прокоментували у відділі комунікації ГУ НП в Херсонській області, поліцією відкрите кримінальне провадження за ст. 245 ''Знищення та псування об'єктів рослинного світу''. Санкція статті передбачає позбавлення волі до 5 років.

Щоправда, не факт, що когось покарають, адже підозрюваних у справі немає. Цікаво, з якого дива загорілося саме в глибині зеленого масиву, у піщаних барханах? Що ж це було? Хтось із чулаківських крикнув — та самозагоряння(!) це, буцімто за 30-градусної спеки навіть розпечене скло пожежу спричинити може...

Чи бездумно кинутий недопалок? Але кинутий ким, у настільки глухому місці, куди й грибники не доходять? А може, підпал? Адже подейкують, деревина обгорає по-різному, може залишатися всередині практично не­ушкодженою, а, отже, товарною! А за законодавством ліс, який горів, під­лягає вирубці...

Взагалі цікава тема — пожежі в зелених масивах Херсонщини, до речі, як і тема розслідувань справ за ними. За останні 10 років у регіоні вигоріли тисячі гектарів лісу, але офіційно встановлено лише двох винуватців пожеж: нещасного пастуха, якого назвали причетним до гучної пожежі у 2007-му (тоді навіть Президент Ющенко ''відзначився'' у боротьбі з полум'ям), і лісника, якого звинуватили у підпалі (начебто, ненавмисному) 100 гектарів лісу під Нечаєвим в Олешківському районі. Про показання за лісовими пожежами і взагалі щось не чутно. Тож не дивно, якщо пожежа під Чулаківкою виявиться нещасним випадком.

А тим часом у регіоні дедалі частіше відчуваються наслідки нищення зелених масивів. Нагадаю, недавно на тій таки Голопристанщині, неподалік Нової Збур'ївки, лютував смерч, знісши дах будівлі місцевого току. Дякувати Богові, люди не постраждали. Також останніми роками населені пункти району переслідують пилові бурі, яких довгий час не було.

Саме проти наступу шквального вітру й насування пісків на села у 1950-х, за принципом народного будівництва, у Голопристанському та Цюрупинському районах висаджувався хвойний ліс. Для того, аби примхлива кримська сосна прижилася у наших пісках, тодішня влада регіону і прості люди доклали чимало зусиль, ну а тепер рукотворне зелене багатство Херсонщини так легко йде під сокиру і випалюється...

Марина САВЧЕНКО
«Новий день»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон