Кому знадобився каховський «Щит»?

Міського голову Каховки звинувачують у спробі рейдерського захоплення громадського формування з охорони громадського порядку «Щит».

Облогою будівлі міськради пригрозив міському голові Андрію Дяченку депутат міськради від «Самопомочі» Олександр Глущенко:

«Нещодавно, попри всі закони і Конституцію України, була спроба рейдерського захвату «Щита».

Прошу припинити це свавілля та пообіцяти громаді покарати винних. Якщо цього не станеться, мабуть, доведеться взяти в облогу міськраду», - заявив він на останній сесії міськради.

Рейдерським захопленням назвав події навколо свого формування і голова «Щита» Петро Матвієнко: «Два тижні тому до нас прийшов колишній начальник райвідділу УМВС Олександр Алєєв і наказним тоном вимагав віддати йому установчі документи нашої організації. Він заявив, що буде нею керувати.

Згодом він приходив ще раз. Виконувати його вимоги ми відмовилися, адже загальні збори довірили мені керівництво формуванням. Але коли ми перепитали у Алєєва, що це було, він відповів, що все це погоджено з міським головою. І пригрозив: «Якщо не віддасте документи, вас задовбають перевірками»,- розповів Матвієнко.

Виступити на захист «Щита» на сесію прийшли декілька жінок, які назвали себе «рядовими каховчанами»: «Завдяки цьому формуванню в місті є порядок, ніхто ні на кого не кидається з вилами. Зараз можна ходити спокійно через житломасив «Свєтлово» і не боятися, що на тебе хтось нападе», - запевнили вони.

У втручанні в діяльність громадської організації звинуватили Дяченка і інші депутати. «Мер написав заяву до поліції, нібито я краду бюджетні гроші», - додав Петро Матвієнко.

Як підтвердив Андрій Дяченко, він справді направив заяву з метою перевірити використання бюджетних коштів, що виділялися «Щиту» в попередні роки: «Ніякого рейдерського захоплення там немає. Якщо воно мало місце, то чому Матвієнко не звернувся до поліції з заявою про злочин? Що ж стосується Алєєва, то ніяких вказівок йому я не давав.

Але як житель Каховки він має право прийти до цієї організації з пропозицією покращити її роботу. Мабуть, саме це вони і сприйняли як рейдерське захоплення. Проте дивним чином після цього візиту робота «Щита» одразу активізувалася. Конкуренція - велика річ! А ось депутати міськради вкотре продемонстрували любов до перекручування фактів і істерик з будь-якого приводу», - констатує він.

За словами Дяченка, підставою для звернення до правоохоронних органів став отриманий нещодавно звіт за результатами державного фінансового аудиту виконання бюджету міста Каховки в період з 1 березня 2013 р. по 1 квітня 2017 р., підготовлений управлінням Південного офісу Державної аудиторської служби в Херсонській області.

У ньому, зокрема, вказано, що з 2013 по 2016 роки громадське формування «Щит» було профінансовано з міського бюджету на загальну суму в 409,7 тис. гривень.

«Фактично виконання функцій охорони громадського правопорядку, що здійснюється формуванням «Щит» дублюють функції, покладені на працівників Каховського райвідділу УМВС.

«Щит» було створено на допомогу цій установі, що фінансується з держбюджету України. Міською програмою підтримки діяльності формування передбачено, що в результаті тісної співпраці з поліцією слід очікувати зниження рівня злочинності та адміністративних правопорушень в Каховці.

І справді за даними поліції станом на 24 квітня 2017 року кількість розкритих злочинів у міста поступово зменшується. Так, у 2013 р. тут було розкрито 411 злочинів загальнокримінальної спрямованості, у 2014 р. - 403, у 2015 р. - 337, у 2016 р. - 244.

Натомість кількість зареєстрованих кримінальних проваджень за останні 2 роки збільшилася - з 457 у 2015 році до 508 у 2016-му. Таким чином очікуваний результат виконання заходів програми підтримки формування «Щит» за відповідні роки не досягнуто, - вказано у звіті.

P.S. Організацію «Щит» створено у Каховці на початку 2004 року. Нині в її складі перебувають 12 чоловік, у тому числі двоє учасників АТО.

Олег БАТУРІН
«Новий день»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон