Газовій заправці в центрі не місце!

Жителі Верхнього Рогачика Херсонської області виступають проти будівництва автомобільного газозаправного пункту.

«Тут неподалік стоїть велика АЗС, навпроти нас - парк, тут же - житлові будинки, ходять діти. А тепер у цьому місці вирішили побудувати і АГЗП, - обурюється депутат Верхньорогачицької районної ради від «Союзу лівих сил», мешканка одного з сусідніх будинків Любов Євченко.

Ми розмовляємо під довгим старим парканом на площі Героїв. На ньому зображене таке ж старе граффіті у вигляді рядків з вірша Роберта Рождєственського, з-поміж якого око вихоплює кілька фраз: «В громе туч» та «Мертвые в небо».

- Кілька років тому в центрі поставили АЗС. Цього виявилося мало, і в іншому кінці парку в санітарній зоні колишнього маслозаводу продали землю під будівництво газозаправного пункту. Ми переконані, що він завдаватиме шкоди нашому здоров'ю і загрожуватиме життю наших жителів.

Я хоч і депутат райради, проте вперше почула про такі наміри з розмов людей. Почала розпитувати, а мені у відповідь дорікали: «Нащо це вам, чоловік там уже гроші вклав!». Потім з офіційних відповідей з'ясувалося, що дозволи на розробку необхідних документів видавалися на адресу пл. Героїв, 1-а, а потім чомусь вискочила інша: пл. Героїв, 1-б», - додала Любов Євченко.

Своє обурення жінка висловила в своєму листі до «Нового дня», до якого були додані два звернення від інших жителів Верхнього Рогачика: «Ми впевнені, що будівництво автогазозаправної станції в центрі селища спричинить незручності і шкоду, тож просимо селищну раду виділити для неї інше місце. Ми знаємо, що землю вже отримали в приватну власність без відома жителів селища. Тоді чому б власникові не побудувати тут магазин чи платні дитячі атракціони?

Він хоче швидкі і великі гроші, а люди, їхнє життя, здоров'я нікого не цікавлять. Більше сотні дітей ходять до школи по вузенькій стежині повз майбутню заправку, тож їхнє життя і здоров'я теж будуть у постійній небезпеці. Ми відпочиваємо з дітьми в парку, приносимо квіти до монумента Слави, йдемо на базар, у магазини, і всі стаємо заручниками цієї ситуації», - наголосили автори одного з них зі 128 підписами.

Для обговорення питання будівництва АГЗП 20 червня у Верхньому Рогачику були скликані громадські слухання. Проте противників газоза­правного пункту на них прийшло небагато. А всі їх учасники змогли почути аргументи кожної зі сторін.

«Минулого року селищна рада прийняла рішення про перелік земельних ділянок, що виставляються на аукціон для набуття права власності. До нього потрапила й ділянка в 0,22 га за адресою пл. Героїв, 1-б, котра за нашим генеральним планом входить до промислової зони і може використовуватися для розміщення АГЗП.

Відповідне рішення приймали депутати селищної ради, а саме обговорення проекту генерального плану тривало 3 роки. Депутати пропонували передбачити розміщення АГЗП через те, що такого пункту в нашому ра­йоні немає зовсім, і людям доводиться їздити за 40-50 кілометрів до Великої Лепетихи чи Кам'янки-Дніпровської, аби за­правити свої машини газом.

У березні п. р. відбулися торги. Їх переможець оформив право власності на дану ділянку і 4 травня подав заяву про намір побудувати на ній АГЗП модульного типу. Саме тоді й почалися протести. Люди приходили на сесію селищної ради, депутати намагалися пояснити їм, що це вже приватна ділянка. Але вони впевнені, що на них чекає ледь не другий Чорнобиль», - прокоментував заступник селищного голови Дмитро Безрідний.

Під час громадських слухань начальник проектного відділу приватного підприємства «Херсонтехнопроект» Юрій Тупичкин визнав, що помилку в адресі допустив він: «Я сам займався всією документацією і готовий понести за це відповідальність та виправити все за власний рахунок. Помилка ця була ненавмисна, нелукава. Подібні речі трапляються - якось у документації в Олешківському районі в адресі замість 11 написали 71», - пояснив він.

За словами Тупичкина, чимало жителів Верхнього Рогачика плутають автомобільний газозаправний пункт з автомобільною газозаправною станцією (АГЗС): «Це абсолютно різні речі, все одно, що порівнювати АЕС з вітряком. Станція складається з цілого комплексу приміщень і об'єктів, до яких висуваються зовсім інші вимоги. А модульний пункт є невеличким об'єктом, повністю виготовленим у заводських умовах.

Подібних об'єктів ми спроектували в Україні не один десяток, тому маємо потрібний досвід. Тільки ось днями здали в експлуатацію АГЗП у Виноградовому Олешківського району. До того ж, такі АГЗП за рівнем викидів можна порівняти зі звичайними побутовими газовими плитами»'.

Натомість противники газозаправного пункту почали перелічувати законодавчі норми, котрі, на їхню думку, порушили проектанти. Юрій Тупичкин це заперечує: «Попередньо ми вже погодили питання будівництва пункту з екологами і всіма іншими службами. За результатами розрахунків ступінь екологічного ризику розцінюється як незначний. Проте тепер ми повинні довести справу до кінця.

До речі, законом зараз введені більш жорсткі вимоги. Наприклад, через будь-яке порушення проектантів нас можуть позбавити сертифіката на здійснення діяльності та штраф розміром у 1,25 млн. гривень. Наражатися на такі санкції у нас немає жодного бажання, тому ми вилизуємо в проекті все, що тільки можна. Потім цей робочий документ проходитиме державну комплексну експертизу в семи інстанціях, висновок якої ухвалюватиметься в Києві. Якщо експертиза буде пройдена, то ніщо не заважатиме будувати АГЗП", - доповнив він.

«Насправді всі жителі селища виступають за будівництво такого пункту. Проте можна й зрозуміти людей, які живуть поряд із місцем його розташування. Чому тоді перед виділенням ділянки ніхто їх не запросив і не повідомив їм про такі наміри?», - зауважила депутат райради від «Опоблоку» Ірина Малишева.

- Та нехай власник ділянки будує там усе, що завгодно - тільки не газову заправку! Нехай будує її на іншому місці! - висловлювалися інші присутні.

«Ті, хто виступає проти будівництва АГЗП у даному місці, самі винуваті в тому, що так сталося. Адже їм треба було раніше порушувати це питання. Ще коли розроблявся генеральний план Верхнього Рогачика, - вважає голова райради Геннадій Нестеренко. - Крім того, всі ж ви голосували за депутатів селищної ради. Тож тепер спитайте зі свого обранця з вашої вулиці: чому вона три роки тому нічого не розповіла про наміри розробити генплан і про можливість долучитися до обговорення його проекту?

Як вважає Юрій Тупичкин, головною причиною протестів проти будівництва АГЗП є особисті інтереси Любові Євченко і її однодумців. «Вони прийняли для себе рішення «Не хочу!». Особисті хотєлкі вони поставили вище інтересів усієї громади. Звідси і всі їхні перекручування, адже спочатку скарги стосувалися будівництва АГЗС, про що мова взагалі не йшла!» - підкреслив він.

«Якщо в цьому місці не буде поставлений АГЗП, більше в межах селища його немає де розміщувати, - підсумовує селищний голова Світлана Коротун. - Адже вільні ділянки у нас просто відсутні. А та земля, де люди пропонують встановити цей газозаправний пункт, перебуває в оренді».

Зрештою на громадських слуханнях усі присутні взяли до відома озвучені представником проектної організації пропозиції і на якихось запереченнях не наполягали.

Олег БАТУРІН
«Новий день»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон