Херсонська облрада закликає гірничодобувні підприємства узаконити свою діяльність

Сьогодні, 13 липня у Херсонській обласній раді, під головуванням очільника облради Владислава Мангера, пройшла чергова нарада з протидії незаконному видобутку піску за участі керівників правоохоронних, контролюючих органів та профільних установ.

Протягом години учасники наради обговорювали останні виявлені факти незаконного видобутку піску на території нашого регіону та можливі шляхи вирішення даної проблеми.

Серед таких фактів – боротьба Української Добровольчої Армії та декількох громадських організацій з незаконним вимиванням піску в Каховському водосховищі біля селища Веселе Бериславського району.

Керівників різних органів та відомств обурив той факт, що роботи проводяться у безпосередній близькості від Каховської ГЕС – стратегічного об'єкту, який забезпечує водою велику територію Херсонщини та виконує ряд важливих екологічних функцій. За словами спеціалістів, гірничі роботи біля гідроелектростанції можуть призвести до масштабної екологічної катастрофи.

Така можливість може бути використана як внутрішнім, так і зовнішнім ворогом, адже Україна знаходиться у умовах війни з країною-агресором, а Херсонщина знаходиться на кордоні з ворогом. Як відмітив голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, керівництву Каховської ГЕС та Службі Безпеки України потрібно звернути увагу на дану проблему.

На очистку русла річки Дніпро на вказаній території отримала дозвіл компанія ТзОВ «Аквабуд-Херсон». Очистка – досить важлива справа, адже подібні заходи повинні сприяти річковій навігації, бо із дна Дніпра піднімають сміття, яке може зашкодити суднам. Але по факту це – видобуток піску: вказані роботи проводяться починаючи з 2014 року, а пісок з річкового дна продається вказаною компанією і допомогає цим "бізнесменам" збагачуватися.

Наразі цю ситуацію взяли під контроль правоохоронні органи. Як розповів під час засідання перший заступник прокурора Херсонської області Сергій Циганок, поліція та прокуратура плідно працюють у даній площині в межах свої повноважень. За його словами, так як прокуратура позбавлена функції загального нагляду, в деяких ситуаціях працювати досить складно.

Проте правоохоронці обіцяють і надалі тримати під контролем питання розслідування фактів таких злочинів та притягнення до відповідальності винних. «Щодо цих фактів зареєстровано кримінальне провадження. Спільно з поліцією проводимо ряд слідчих гласних і негласних розшукових дій», – розповів Сергій Циганок.

За результатами обговорення було вирішено звертатися до Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, Державної екологічної інспекції, правоохоронних та фіскальних структур й інших відомств щодо профілактики та вирішення проблеми варварського видобутку природних ресурсів.

Херсонська обласна рада вкотре закликає підприємства, які працюють у гірничодобувній галузі, узаконити свою діяльність та займатися бізнесом в рамках правового поля – з відповідними дозволами від усіх органів та структур.

За підтримки різноманітних структур у нашому регіоні продовжуються перевірки щодо конкретних фактів несанкціонованої діяльності окремих компаній, які займаються видобутком вказаних корисних копалин.

Після отримання практичних результатів роботи щодо боротьби з незаконним видобутком піску на Херсонщині, буде проведено ще одну нараду, - пообіцяв голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон