«Айвазовський та його коло» у Херсоні

У херсонському Художньому музеї відкрито виставку художників-мариністів «Айвазовський І.К. та його коло».

В експозиції представлено 17 творів українських та російських художників-мариністів кінця ХІХ — початку ХХ ст. Практично всі роботи, представлені на виставці, у 1978 році поступили до музейного зібрання з колекції Марії Іванівни Корніловської.

Айвазовський народився у 1817 році у Феодосії, в не дуже заможній вірменській сім'ї. Закінчивши Таврійську гімназію майбутній майстер стає студентом Імператорської Академії мистецтв, де навчався у пейзажному класі професора Воробйова М.Н. У короткий час Іван Айвазовський стає одним з найбільш знаменитих живописців Європи.

У 27 років, імператорським указом, він зайняв пост художника Головного морського штабу, а у тридцятирічному віці став професором Петербурзької художньої академії. У своєму житті живописець багато подорожував країнами Чорного моря, і з кожної подорожі він привозив величезну кількість вражень.

У музейному зібранні представлено три роботи майстра: «Буря вщухає» (1870-ті рр.), «Вид міста Одеси» (друга половина ХІХ ст.) та «Море» (1900). Достовірність авторства останнього полотна, на сьогоднішній день, до кінця не встановлена.

Одним з послідовників Айвазовського був відомий мариніст та майстер батальної мариністичної картини Олексій Петрович Боголюбов. Почавши свій творчий шлях з класичних пейзажів, художник на все життя зберіг традиції академічної школи. Основа його творчості — реалістичність і глибоке вивчення натури. (Море. Сер. ХІХ ст.; Захід на березі моря. Сер. ХІХ ст.).

Експозицію прикрашає полотно видатного живописця Льва Феліксовича Лагоріо, нащадка старовинного роду сицилійських аристократів, який увійшов в історію живопису як талановитий мариніст, пейзажист і баталіст. Його можна назвати послідовником Айвазовського і навіть його учнем. Обидва вони родом з Феодосії, і обидва шалено любили море. Ці почуття знайшли відображення у чудових романтичних морських видах Чорного моря, Прибалтики, Італії (Розвантаження пасажирського судна. Човен в морі. 1888).

В експозиції репрезентовано роботи відомого українського мариніста Руфіна Гавриловича Судковського. Художник був одним з видатних пейзажистів, які працювали в Україні в останні три десятиліття XIX ст. Судковський став послідовником Айвазовського, але пішов своїм оригінальним, самобутнім шляхом. Більш за все майстер любив писати шторми, бурі, шквали, бурхливу гнівну стихію. (Буря на морі. 1881).

На кращі зразки реалістичного мариністичного живопису були орієнтовані і твори нашого земляка Миколи Львовича Скадовського. Високий професійний рівень його полотен викликав велику повагу у його сучасників (Біля Очакова).
До експозиції також увійшли роботи таких відомих майстрів як К.О. Коровін (Мурман), М.С. Ткаченко (Французька флотилія. 1895), М.О. Алісов (В Криму.1931).

Херсонський Художній Музей

P.S. Виставка «Айвазовський І.К. та його коло» діятиме у Херсонському Художньому музеї до середини вересня поточного року.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон