Куди підуть мільйони з бюджету Херсона?

Сьогодні, 7 липня, депутати Херсонської міськради зберуться на чергову сесію, на яку винесено і проект рішення «Про зміни до бюджету на 2017 рік».

Йдеться про перерозподіл 65 млн. грн, які надійшли до бюджету громади понад плану.

Питання потрапило на депутатські комісії тільки 22 червня, що вже є порушенням регламенту.

Проект рішення, наданий нашвидкуруч Департаментом фінансів міськради, відразу викликав обговорення і широкий резонанс у активних громадян та журналістів. Тим більше, вільні залишки в сумі 150 млн. гривень за минулий рік в березні 2017 року більшість в сесійній залі, створена міським головою, вже розподілила на комунальні підприємства та забаганки деяких депутатів.

Секретар Херсонської міськради Олена Урсуленко не згодна з проектом рішення «Про зміни до бюджету на 2017 рік», яке було підтримане більшістю на робочій групі та на засіданні виконкому й виноситься сьогодні в сесійний зал. Те, що це питання написане поспіхом, підтверджує і той факт, що остання редакція проекту рішення "Про зміни до бюджету 2017 року " з'явилась тільки вчора. Більше того, варіантів його до цього було мінімум 4, одні цифри зникали, інші – з'являлись. Здається, це все для того, аби заплутати громадськість.

«По-перше, як виникають залишки коштів? Тому що доходи бюджету неправильно розраховуються і явно занижуються, аби в правильному руслі їх потім перерозподілити. По-друге, вся соціальна сфера міста отримує копійки, в той час, коли Департамент житлово-комунального господарства, управління доріг, комунальні підприємства «сидять» на мільйонах. У цьому розподілі я не бачу звичайного піклування про городян за їхні ж (!) податки. На освіту і медицину виділяються мінімальні кошти. Так, згідно цього проекту, управлінню охорони здоров'я виділені з профіцитних коштів всього 210 тисяч на придбання комп'ютерів та заміну вікон. Таке враження, що медичні заклади обладнані за останнім словом техніки... Щомісяця депутати виділяють на лікування жителів міста близько півтора мільйони гривень. Звертаються хворі вже у найважчих випадках (ІІІ –ІV ступінь онкології), і ми робимо це від щирого серця. Але наша допомога була б ефективнішою, якби за кошти платників податків було б закуплене обладнання для діагностики ранніх стадій тяжких хвороб. І те, що з 65 млн. гривень на медичну галузь міста виділяється всього 210 тисяч – це ганьба!», – розповідає секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко.

Управління освіти надало бюджетний запит у цьому році на 48 мільйонів. З початку року заклади освіти отримали 7 мільйонів, зараз з перевиконаних коштів – ще 5 мільйонів. Культура, як завжди, фінансується за принципом решти, отримує чи не найменше – 135 тисяч. В той же час департамент ЖКГ – 15 млн. грн., управління доріг – 4 мільйони.

Житлово-комунальне господарство та стан шляхів дуже важливі, та чи встигнуть працівники освоїти мільйони, коли вже виділені суми зуміли витратити тільки на 15%? Не обділили чиновники і комунальні підприємства: «Херсонелектротранс» (8 млн.) та міськводоканал (5 млн.)

«Чи залишатиметься молодь жити в нашому місті, якщо ми приймаємо програму фінансування Молодіжного житлового будівництва, але коштів на неї не виділяємо? Фасади споруд в центрі міста в жахливому стані, кричуще питання безпеки життя людей, які мешкають у будинках "гнучкої конструктивної схеми". А на це виділяється всього 300 тисяч гривень. Як секретар міської ради, людина з активною громадською позицією, я не згодна з таким неефективним розподілом 65 млн. гривень понадпланових надходжень до бюджету. Такої ж думки дотримуються і інші депутати в міськраді, і я впевнена, що і багато городян теж», – підсумувала секретар Херсонської міськради.

Український Південь

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон