На Херсонщині буде ще один Національний парк?

Ідея створення нового природного парку «Кам'янська Січ» належить науковцям ХДУ. Об'єкт належить до історико-культурної спадщини України, у XVІІІ столітті тут розташовувалась одна із Запорізьких Січей.

Також територія цінна як природний об'єкт, оскільки на ній збереглось багато червонокнижних рослин. З 2013 року йшла підготовка до створення природного парку. Науковці Херсонського державного університету розробили обґрунтування, в якому описані рослини, занесені до Зеленої та Червоної книг України.

Тепер завдання влади – донести інформацію до місцевого населення. Тож на чергову сесію Новокаїрської сільської ради приїхав представник екологічної служби області.

«Ми доносимо інформацію до мешканців про те, що Національний природний парк – це не обнесені огорожею резервуари без доступу, і ніхто не буде вилучати землі у громадян і підприємців.

На території об'єкту можна буде рибалити, але полювання буде заборонено. У нас і так 80% території області – це лісомисливські господарства, тож тут дичина може пересидіти сезон полювання.

Так, державні землі змінять статус і стануть природно-заповідними. Тобто буде рекреаційна зона, де регулюватиметься господарська діяльність, і заповідна територія.

Громада від створення парку лише виграє – природний об'єкт буде привабливим для туристів, і кошти надходитимуть до місцевого бюджету», – розповів заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Мартиненко.

Зараз триває робота з експлікації – уточнення картографічних матеріалів і після погодження у Мінекології документи спрямовуватимуться землекористувачам. До парку входитиме невелика територія водної гладі, землі сільськогосподарського призначення та лісові угіддя.

Після усіх узгоджень з відповідними обласними структурами, документи про створення Національного природного парку «Кам'янська Січ» підуть на Кабінет Міністрів для підготовки Указу Президента.

За матеріалами "Український Південь"

P.S. Херсонська область вже має чотири об'єкти природно-заповідного фонду, два з яких відомі на всю Україну. Це біосферні заповідники «Асканія Нова» та Чорноморський. Тепер триває робота над створенням природного парку національного значення «Кам'янська Січ».

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон