Херсонські ОСББ просять у нардепа законодавчого захисту

До народного депутата України Олександра Співаковського надійшло колективне звернення голів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) міста Херсона,в якому вони просять допомогти врегулювати існуючу правову колізію, яка створює перешкоди діяльності ОСББ.

Справа в тому, що згідно Кодексу газорозподільчих систем (пункт 2 глави 1 розділу 3) договір на експлуатацію складових газорозподільної системи має укладатися між оператором газорозподільчих мереж та власником внутрішньобудинкових мереж. Наразі у чинному законодавстві питання власника внутрішньобудинкових газових мереж жодним чином не визначене. Звісно, оператори ГРМ наполягають на укладанні договорів з об'єднаннями співвласників. Проте відповідно до чинного законодавства ОСББ не є власником будинку чи окремих приміщень і обладнання в ньому, а тому не має відповідних документів на право власності. Як результат – оператори ГРМ відмовляються обслуговувати внутрішньобудинкові газові мережі і взагалі почали погрожувати припинити постачання газу в будинки ОСББ, які не укладуть договори.

Дана правова колізія вимагає термінового врегулювання. Нардеп Співаковський звернувся до колег із Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства з проханням якомога скоріше ініціювати розробку відповідних законопроектів задля приведення норм чинного законодавства у відповідність до вимог Кодексу газорозподільчих систем, або ж – вимагати від НКРЕКП відміни відповідної у Кодексі газорозподільчих систем.

«Через зазначену колізію ПАТ «Херсонгаз» намагається нав'язати ОСББ міста Херсон укладання договору на послуги, які вони фактично не отримують, і по необґрунтованим цінам... Відсутність договорів наразі призводить до виникнення аварійної небезпеки та спричиняє потенційну соціальну напругу через погрози ПАТ «Херсонгаз» припинити постачання газу будинкам, які не уклали відповідні договори», – зазначається у його зверненні.

Прес-служба народного депутата Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон