ЗНО на Херсонщині: висока явка та демографічний спад

Цьогорічний перебіг тестування на Херсонщині має свої особливості. Так, у порівнянні з минулим роком,коли в ЗНО взяли участь 8 тисяч осіб, у нинішньому — на тисячу менше.

Позначилися демографічний спад, який триватиме ще щонайменше 3 роки, та надана можливість використовувати для вступу сертифікати минулого року. Якщо торік на Херсонщині працювало 44 пункти тестування (вони розміщувалися практично в кожному райцентрі), то нинішнього — лише 29 (у великих містах та деяких райцентрах).

Це суттєво полегшувало організаційний бік облаштування пунктів, однак неймовірно ускладнювало процес підвезення учасників. На пунктах працювали 2 тисячі осіб персоналу.

Цей рік став рекордним за високою явкою — на тестування з'явилися понад 90% зареєстрованих учасників. Ймовірно через те, що вперше державна підсумкова атестація (ДПА) для випускників загальноосвітніх шкіл з трьох предметів — україн­ської мови (обов'язково), математики та історії України (за вибором) проводилася у формі ЗНО, зазначив під час прес-конференції директор Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти Максим Кирпенко.

За його словами, 70% тестувальників з обов'язкових обрали для складання історію України. Серед найбільш популярних були й біологія та англійська мова. Першу обрали понад 3 тисячі учасників ЗНО, другу — понад 2 тисячі.

Безпеку на кожному пункті забезпечували представники управління поліції охорони (109 співробітників поліції), а от конт­роль за використанням засобів зв'язку, зчитування та збереження інформації був вибірковим. Виявлено 17 осіб, котрі порушили встановлені правила та були видалені з аудиторій, з них 16 мали при собі засоби мобільного зв'язку та інші технічні пристрої, 1 порушник — паперові шпаргалки.

Громадське спостереження за перебігом ЗНО було організоване Громад­ською мережею ОПОРА, зазначила координатор моніторингу ЗНО-2017 в нашій області Оксана Сахно.

З її слів, спостереження відбувалося на 13 пунктах тестування з більшості предметів. Цьогоріч спостерігачі ОПОРИ фіксували тенденцію до зменшення випадків запізнень учасників або відсутності у них відповідних документів, що свідчить про високий рівень їх поінформованості. Під час проведення тестувань здійснювався контроль за дотриманням процедур та правил.

Учасники, які з поважних причин не змогли взяти участь у основній сесії ЗНО, будуть його проходити під час додаткової сесії, яка відбуватиметься з 3 по 12 липня. На неї в області зареєстровано близько 180 осіб.

За підсумками спостереження можна констатувати, що робота українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти щодо підготовки та проведення ЗНО організована на належному рівні, за­значила Оксана Сахно. Підготовка пунктів тестування також була відповідною. Серед учасників були з особливими потребами — на візку та той, хто потребував допомоги сурдоперекладача. Пункти тестування були готові до цього та забезпечили необхідні умови проходження тестування.

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон