Тягинку на Херсонщині облюбували кінематографісти

У Бериславському районі пройшли зйомки фільму ''Позивний ''Бандерас''...

Окупована територія Донбасу, вересень 2014 року, час нетривалого перемир'я. До української армії терористи засилають ро­сійського диверсанта, якого повинен знешкодити капітан військової розвідки з позивним ''Бандерас''. Невдовзі він потрапляє до рідного села на Донеччині, де його вважають зрадником. Однак саме там залишилися його колишнє кохання і найкращий друг, який почав воювати на боці окупантів.

Таким є сюжет фільму україн­ського режисера Зази Буадзе, зйомки якого стартували 10 травня в Одеській області. На початку ж червня знімальна група перемістилася до Тягинки Берислав­ського району. Її обрали для зйомок рід­ного села розвідника ''Банде­раса''.

''Робота кінематографістів викликала ажіотаж серед наших жителів. Багато хто брав участь у масовках, за що навіть платили гроші. Загалом у зйомках задіяли наш будинок культури, старий міст, кілька вулиць. Особливо всім запам'яталося, коли 12 червня кіношники влаштували бутафорські вибухи, залучили багатьох каскадерів: за сценарієм у той день у нас розігрували бойові дії. До речі, це не перший фільм, який знімається в Тягинці останнім часом. Торік у нас уже працювала знімальна група іншого фільму'', — розповіла сільський голова Раїса Пономаренко.

Згідно з графіком, знімальний процес має закінчитися у середині червня, а одну з ключових сцен планують зняти у Києві. В кінопрокат вихід стрічки очікується навесні 2018 року.

— Коли ми відчули, що стилістика нашого фільму пов'язана з жовтим кольором, то зрозуміли, що повинні шукати місце для зйомок десь на півдні. І справді, тут ми знайшли місця, які дуже нагадали нам Донбас, — розповів Заза Буадзе. — Що ж стосується фільму, то вересень 2014 року, коли відбуваються події, це вже історія. І історія дуже важлива. Оскільки наш фільм дивитимуться й ті, хто брав участь у бойових діях, нам хотілося, щоб усе виглядало по-справжньому. Зрозуміло, що тоді воювали на Донбасі як кадрові військові, так і добровольці, а Нацгвардія лише створювалася, однак команда ''Бандераса'' повинна виглядати на екрані переконливо і професійно. Тому на полігоні актори вчилися під керівництвом ветеранів АТО.

За словами режисера, вони роблять картину, яка може зацікавити якнайширше коло глядачів. А в основу сценарію були покладені щоденники нацгвардійця Сергія Башкова з позивним ''Індіанець'', хоча сама історія є вигаданою. Як говорить голова ''Держкіно'' України Пилип Іллєнко, знімати фільм на таку тему непросто, оскільки війна з російськими окупантами ще триває.

''Проте у Зази Буадзе вже є досвід створення якісного глядацького кіно, яке демонструє нового українського героя. Тому мені цікаво спостерігати за процесом зйомок фільму ''Позивний Бандерас'' і приємно, що це відбувається за підтримки ''Держкіно'', — зазначив він.

Головну роль у фільмі грає актор Дніпровського театру Олег Шульга, котрий служив добровольцем на сході у 390-му окремому мотопіхотному батальйоні. Також у стрічці задіяні актори Сергій Лефор, Володимир Романко, Олег Онещак, Олег Волощенко та інші.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон