Хвиля прокурорських перевірок «накрила» приморський бізнес на Херсонщині

Вже місяць на Херсонщині тривають масштабні перевірки, організовані прокуратурою області, щодо цільового призначення земель прибережних захисних смуг уздовж Азовського та Чорного морів, використання і забудови прибережних територій.

Що вдалося виявити за цей час прокурорам, та що встигли знести розповів сьогодні під час брифінгу заступник прокурора області Володимир Кострицький

Так, за його словами, за цей час було перевірено 159 об'єктів площею 367 га. За їх результатами на адресу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування внесено 17 подань, на виконання яких демонтовано 238 споруди загальною площею понад 6 тис. м2.

Крім цього, забезпечено вільний доступ до 7 пляжів площею 16,75 га. Заявлено 49 позовів щодо земельних ділянок загальною площею 233 га вартістю 5,5 млн.грн., розпочато 2 кримінальні провадження..

Прокурорські перевірки також виявили порушення під час видання розпоряджень місцевими державними адміністраціями щодо надання у власність та користування земельних ділянок.

Так, зокрема, за повідомленням Володимира Кострицького пред'явлено позов до Скадовського районного суду про визнання незаконними розпорядження голови Скадовської районної державної адміністрації, договору оренди земельної ділянки строком на 10 років площею 0,28 га вартістю майже 370 тис. грн. для обслуговування цілісного майнового комплексу клубу любителів водних видів спорту. Також ініційовано повернення земельної ділянки до земель запасу Скадовської міської ради, оскільки вона розташована у прибережній захисній смузі Джарилгацької затоки Чорного моря за межами населеного пункту.

Також, позов про визнання протиправним та скасування розпорядження отримав голова Голопристанської районної державної адміністрації та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки загальною площею 150 га наданої фермерському господарству для рибогосподарських потреб на території Краснознам'янської сільської ради, у прибережній захисній смузі Ягорлицької затоки Чорного моря.

Крім того, за повідомленням прокурора, також встановлено факти надання у власність земельних ділянок громадянам для особистого селянського господарства без визначення меж прибережних захисних смуг.

«Херсонською міжрайонною прокуратурою заявлено 13 позовів про визнання недійсними та скасування розпоряджень, державних актів на право власності на земельні ділянки загальною площею 26 га вартістю майже 2,2 млн. грн. та зобов'язання повернути земельні ділянки у державну власність. Земля знаходиться у двокілометровій прибережній захисній смузі Ягорлицької затоки Чорного моря та відносяться до земель лісового фонду і перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Збу'рївське лісомисливське господарство», - повідомив В. Кострицький.

Заступник прокурора області також повідомив, що наразі пред'явлено позови про визнання недійсними 12 державних актів на право власності на земельні ділянки, надані громадянам в межах території селища Лазурне, Скадовського району у двокілометровій зоні Джарилгацької затоки для індивідуального дачного будівництва, загальною площею 1 га. та ініційовано повернення ділянок у комунальну власність.

Під час перевірок було встановлено, що в області також мають місце випадки незаконного надання органами місцевого самоврядування громадянам земельних ділянок у користування в межах прибережної смуги.

Так, за словами Володимира Кострицього, Олексіївською сільською радою Каланчацького району прийнято низку рішень, якими надано громадянам земельні ділянки для будівництва поза межами населеного пункту с. Приморське, що є порушенням вимог Земельного кодексу України. Прокуратурою Каланчацького району пред'явлено до районного суду 5 позовів про визнання незаконними рішень органу місцевого самоврядування та визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки загальною площею 0,75 га.

І хоча перевірки виявили порушення в усіх районах, де знаходяться прибережні захисні смуги морів, найбільше їх припало на Голопристанський район. Так, зокрема саме в цьому районі встановлено, що у порушення вимог земельного законодавства на узбережжі острову Тендрівська коса Чорного моря на земельній ділянці орієнтовним розміром 0,044 га у межах прибережної захисної смуги Чорного моря на відстані 49 метрів від урізу води самовільно розміщено дерев'яну двоповерхову споруду для відпочинку розміром 20х20 метрів.

«Згідно із наданою відділом Держземагентства у Голопристанському районі інформацією, земельна ділянка у власність та користування не передавалася. У зв'язку з цим, прокуратурою району внесено відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, триває досудове розслідування», - повідомив заступник прокурора.

Також, перевіркою був зафіксований факт підробленого дозволу на будівництво.

«У ході перевірки дотримання містобудівного законодавства на території Новофедорівської сільської ради, під час забудови курортно-рекреаційної зони с. Залізний Порт, встановлено факт незаконного будівництва 4 –х поверхової будівлі підприємцем на підставі підробленого дозволу на будівництво», - сказав В. Кострицький.

За цим фактом наразі проводиться досудове розслідування. Інспекцією ДАБК внесено припис про добровільну перебудову указаної будівлі.

Довідково
Загальна довжина берегової лінії Херсонщини уздовж Чорного моря становить близько 540 км. (Голопристанський район 281 км, Каланчацький – 78,8 км, Скадовський – 180 км), затоки: Ягорлицка, Тендрівська, Джарилгацька, Каржинська, Каланчацька, Широка, Перекопська.
Загальна довжина берегової лінії Херсонщини уздовж Азовського моря становить близько 185 км.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон