На Херсонщині були римські легіонери?

Таку версію історії нашого краю подає у соціальних мережах співробітник Херсонської бібліотеки Антон Костенко.

Так, автор повідомляє, що існує вірогідність того, що залишки укріплень біля села Дарівка Білозерського району на Херсонщині є залишками табору римських легіонерів, частини гарнізону підвладної Римській імперії Ольвії, які несли прикордонну службу.

Залишки укріплень виявив у 1928 році херсонський археолог Георгій Крисін при обстеженні долини річки Інгулець. А висновок про римський табір зробив Сергій Буйських, який зробив реконструкцію на основі зробленого Георгієм Крисіним плану.

"Якщо це справді так, - пише Антон Костенко, - то маємо єдину пам'ятку Херсонщини, пов'язану безпосередньо з римлянами, а не периферійними щодо Імперії народами".

Проте автор повідомляє і про існування альтернативної думки: "Дар'ївське укріплення" – оборонна споруда Російської імператорської армії часів Григорія Потьомкіна.

Остаточно вирішити цю суперечку допомогли б археологічні дослідження, але провести їх уже неможливо: прямо на місці знайдених Крисіним укріплень спорудили в 1950-х рр. Дар'ївську виправну колонію".

"Все ж надалі будемо виходити з припущення про римський характер укріплень. - пише Антон Костенко. - За класифікацією Дункана Кемпбелла маємо в Дар'ївці цілком характерний малий форт.

Такі укріплення добре вивчені і реконструйовані на інших відтинках римського прикордоння, тож цілком коректно порівнювати Дар'ївський форт з Хассельбахським малим фортом (збудованим близько 100 р. н. е.).

Реконструкція Брайана Дельфа дає повне уявлення про це римське прикордонне укріплення (хіба що Дар'ївський форт навряд чи виглядав наскільки монументально – все ж для Риму далекі околиці Ольвії були неймовірно віддаленою периферією)".

Скадовські новини

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон