На Херсонщині відчувається аромат шафрану

Шафран не даремно називають королем пряностей - його широко використовують у кулінарії, а також в медицині та парфумерії.Найякіснішим і найсмачнішим вважають шафран з Іспанії та Індії, а тепер - і на Херсонщині.

Нещодавно цю екзотичну квітку як пряність почали вирощувати і у Любимівці Каховського району. Підприємець Л. Боден стала першопрохідцем у вирощуванні цієї культури. У 2015 році вона вперше завезла посадочний матеріал шафрану з Голландії.

Сільськогосподарським новаторством Лариси зацікавився і приватний підприємець Олег Демченко. Так було висаджено 2 тонни цибулин шафрану (1,5 т на присадибній ділянці Лариси Боден, 0,5 т — висадив О.Демченко). У 2016 році підприємець збільшив площу під шафран до 25 соток та зібрав ще один гарний врожай. Цього ж року отримали перший врожай (близько 1,5 кг спеції).

Тож, набуваючи щорічно досвід, планує не зупинятися на цьому, а збільшити площу до 1 га. На думку Олега, процес збирання шафрану хоч і трудомісткий, але під силу одній сім'ї (на фото Олег разом з донькою обробляють шафран). Адже 2 людини можуть обробити 20 соток. З 200 квіток отримується близько 1 г шафрану.

Рослину можна не пересаджувати 8 років. Саджають цибулини у липні-серпні, а вже у листопаді збирають врожай. Крокус полюбляє жару,чудово переносить холодні зими. Тобто, наш клімат йому повністю підходить...

Звичайно, є проблеми з реалізацією. Адже внутрішнього українського ринку шафрану майже нема. Та останнім часом ним почало цікавитися все більше і більше людей. Одних зацікавила сама пряність,інші побачили тут прибутковий бізнес...

У перспективі, зазначив Олег Демченко, виробники шафрану України, об'єднавшись та виростивши певний обсяг продукції, зможуть вийти на міжнародний ринок...

Тож, можливо, шафран — це вихід для невеликих фермерських господарств, бо овочі, якими традиційно славилася Херсонщина, останнім часом не мають стабільної ціни й достанього ринку реалізації... Прийшов час нових культур.

Шафран (крокус) — відомий людству понад п'ять тисяч років, його не даремно називають королем пряностей. На світовому ринку вартість за 1 кг становить до 20 тисяч євро. Таку фантастично високу ціну він має тому, що збір спеції — ювелірна робота... Щоб отримати 1 кг сухої маси шафрану, треба зібрати рильця із 100 тисяч квіток крокусу.

Справа ускладнюється тим, що квіти збираються в перший день розкриття бутона, а рильця відділяють вручну (їх на кожному крокусі всього 3). Саме вони і є дорогоцінною сировиною. Потім треба ще правильно висушити... Не дивно, що за рік в усьому світі збирають всього близько 300 тонн пряності.

Її широко застосовують у кулінарії завдяки прекрасному аромату та неповторним барвним властивостям. Вона має гіркувато-пряний смак. Аромат настільки своєрідний, що, як правило, використовується без домішки інших спецій.

Так, наприклад, у Швеції на свято Святої Люсії випікають спеціальні булочки помаранчевого кольору з витонченим смаком королівської пряності. Для шведів аромат унікальної спеції асоціюється із запахом свята...

Шафран завдяки унікальним особливостям застосовується й у медицині. Він покращує травлення, зміцнює серце, печінку, очищує лімфу. Це природний афродизіак. Поліпшує пам'ять, піднімає настрій. Застосовується для боротьби з раковими клітинами. Також популярний він і у парфюмерії.

Олена ЯХНО
Фото автора
За матеріалами "Каховська зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон