Херсонцям: коли хочеться до Європи

Після того, як Європейський Союз таки наважився надати українцям безвізовий режим для в'їзду на свою територію,наші громадяни не припиняють обговорювати цю тему. Адже далеко не всі обізнані з правилами перебування на території держав ЄС, не всі знають, які документи слід мати при перетині кордону.

Отож, що треба знати і до чого слід бути готовим, збираючись до Європи?

Як оформити закордонний біометричний паспорт?

Сьогодні документ можна оформити у будь-якому районному підрозділі Державної міграційної служби України в Херсонській області незалежно від місця реєстрації, а згодом — і в місцевих центрах надання адміністративних послуг.

Для оформлення закордонного біометричного паспорта необхідно подати до обраного підрозділу ДМС: паспорт громадянина України; індивідуальний податковий номер фізичної особи-платника податків; раніше видані закордонні паспорти; документ з відміткою банку про сплату адміністративного збору.

Якщо у вас є закордонний паспорт старого зразка з діючими візами, вам не обов'язково здавати його при оформленні закордонного біометричного паспорта. Громадянам України дозволено мати одразу два закордонних паспорти.

Для оформлення закордонного біометричного паспорта дітям до 14 років необхідно подати: свідоцтво про народження; індивідуальний податковий номер фізичної особи-платника податків (в разі наявності); раніше видані закордонні паспорти чи проїзні документи дитини; заяву від одного з батьків (формується на місці, обов'язкова наявність внутрішнього паспорта одного з батьків).

З 12 років присутність дитини при поданні документів для оформлення закордонного паспорта обов'язкова. До 12 років, якщо дитина не може бути присутньою при оформленні паспорта, додатково надається її фотокартка.

Термін та вартість послуги

Ви можете самі обрати термін оформлення закордонного біометричного паспорта, від якого буде залежати вартість послуги: до 20 робочих днів — 557 грн. 32 коп.; до 8 робочих днів — 810 грн. 32 коп.

За 3 робочі дні закордонний паспорт оформлюють у разі необхідності термінового виїзду за кордон, через нагальну потребу в лікуванні чи смерть родича, котрий проживав за кордоном (треба додати документ підтвердження терміновості виїзду). Вартість послуги за термінове оформ­лення також складає 810 грн. 32 коп.

Правильно заповнити заяву-анкету вам допоможуть працівники підрозділу ДМС. Особливу увагу приділяйте правильності написання транслітерації свого прізвища та імені. Після оформлення заяви ви про­йдете процедуру сканування відбитків вказівних пальців рук, фотографування та оцифрування підпису. Зверніть увагу, що сканування відбитків пальців рук дітей здійснюється з 12 років за дозволом батьків або законних представників.

Типи поїздок до ЄС

Отож, плануєте спробувати на практиці, що таке безвізовий режим, і здійснити турис­тичну подорож до країн Європейського Союзу, відвідати культурний захід, взяти участь у спортивних змаганнях або пройти лікування за кордоном? Тоді вам варто дізнатися, до яких країн зможете подорожувати, як спланувати подорож так, щоб вона була успішною та безпечною, які документи та скільки коштів варто взяти з собою.

Перед тим як розпочати планування подорожі, варто перевірити, чи поширюється безвізовий режим на обрані вами країни.

Безвізовий режим охоплює:

— держави-члени Європейського Союзу, які є частиною Шенгенської зони: Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Іспанія і Швеція;

— держави-члени ЄС, які поки не входять до Шенгенської зони: Болгарія, Хорватія, Кіпр і Румунія;

— держави, які входять до Шенген­ської зони, але не є членами ЄС: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія;

— невеликі держави Європи: Сан-Марино, Монако, Ватикан та Андорра.

Безвізовий режим не поширюється на Великобританію та Ірландію. Щоб подорожувати до цих країн, необхідно буде оформити візу у консульських установах або візових центрах цих країн.

Шенгенська зона не має кордонів, тож можете планувати свою поїздку одразу до декількох країн. Зверніть увагу, що постій­ний прикордонний контроль здійснюється між країнами Шенгенської зони та країнами-членами ЄС, які поки до неї не входять (Болгарія, Хорватія, Кіпр і Румунія).

Правило ''90 на 180''

Сплануйте подорож так, щоб вона не перевищувала 90 днів протягом 180-денного періоду.

Розглянемо приклад: ви в'їхали за закордонним біометричним паспортом до однієї з країн Шенгенської зони 1 серпня. Це означає, що з 1 серпня по 30 грудня (180 днів) маєте право сумарно перебувати в Шенгенській зоні не більше 90 днів (3 місяці). При цьому, у вас є можливість неодноразово в'їжджати та виїжджати з Шенгенської зони.

Тепер уявімо, що з 1 серпня по 30 жовтня (90 днів) ви брали участь у спортивних змаганнях на території країн Шенгену, вчасно повернулися назад в Україну і тепер думаєте над тим, коли зможете знову здійснити безвізову подорож. Оскільки ви пробули усі дозволені при безвізовому режимі 90 днів протягом періоду 180 днів, наступну подорож зможете здійснити після 30 грудня.

Перебування в державах-членах ЄС, які не входять до Шенгенської зони — Болгарії, Хорватії, Кіпрі та Румунії, не включають до періоду перебування в Шенгенській зоні (90 днів). Натомість для кожної з цих країн безвізовий термін перебування рахують індивідуально. Наприклад, після 90-денного перебування в Шенгенській зоні ви можете відразу поїхати в Хорватію і залишитися там ще на 90 днів.

Для власників паспортів старого зразка

Користуватися перевагами безвізового режиму з країнами ЄС можна лише за умови оформлення нового закордонного біометричного паспорта. Тож власникам паспортів старого зразка доведеться їх здати та оформити нові. Однак можна залишити старий паспорт і оформити другий закордонний з біометрикою. Цей ва­ріант підходить тим, хто планує здійснювати безвізові подорожі до країн ЄС, але має довгу візову історію або дійсні візи до США, Великобританії та інших країн світу.

У разі користування старим закордонним паспортом обов'язково потрібно буде оформлювати візу для туристичних та інших короткострокових поїздок до країн ЄС.

Окрім закордонного біометричного паспорта, який обов'язково перевірять прикордонники при в'їзді до Шенген­ської зони, вам необхідно мати з собою документи, що підтверджують мету та умови перебування, і достатню кількість коштів. Утім, це не означає, що прикордонники запитають у вас стос паперів, який прийнято готувати для оформлення візи. Залиште в минулому довідки з місця роботи, банківські виписки та купу інших паперів!

Необхідні документи в дорогу

Перш за все треба мати документ, що підтверджує бронювання місця проживання (наприклад, готелю) або запрошення від особи, яка прийматиме вас у себе. По-друге, необхідно буде пред'явити зворотний квиток або готівкові чи безготівкові кошти для купівлі такого квитка. Це правило не поширюється на тих, хто подорожує автомобілем — вони мають підготувати страховий поліс для авто (зелену карту), а також страховий медичний поліс.

Скільки коштів взяти з собою?

У кожній з країн ЄС та Шенгенської зони існують свої правила щодо суми коштів, яку необхідно мати з собою іноземцям. В середньому на один день перебування варто підготувати 45—50 євро. Однак бувають і винятки. Наприклад, для в'їзду до Польщі необхідно мати: щонайменше 20 злотих на кожен день впродовж запланованого терміну перебування, але не менше ніж 100 золотих для учасників туристичних заходів, молодіжних таборів, спортивних змагань або для тих, хто приїздить до медично-санаторних установ; 300 злотих, якщо термін запланованого перебування не перевищує 4 дні; 75 злотих на кожен день планованого перебування, якщо термін перебування більший за 4 дні. Приблизний курс: 1 польський злотий — 6,7 грн.

Для підтвердження наявності достатньої суми коштів з собою необхідно мати готівку, банківську картку або лист про обгрунтування та підтримку подорожі. Прикордонні служби мають право перевірити наявність коштів на вашій бан­ківській картці, наприклад, звернувшись на ''гарячу'' лінію банку.

Підготував Анатолій ЯЇЦЬКИЙ
"Новий День"

Увага! Безвізовий режим не дає права на працевлаштування! Якщо плануєте працювати в ЄС, потрібно оформити Шенгенську візу для роботи, національну візу або дозвіл на проживання та працевлаштування.

Подорожні зобов'язані декларувати митним органам ЄС наявну у них готівку у розмірі 10 000 євро і більше при в'їзді або виїзді з країн ЄС (а також еквівалент цієї суми в іншій валюті чи в акціях, облігаціях тощо). Митні органи всіх країн ЄС можуть за­тримувати незадекларовані кошти та застосовувати санкції проти осіб, які не задекларували відповідні суми.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон