Херсонці зустрілися з відомою українською письменницею

Вчора, 25 травня, у "Green Zone" фестивалю "Мельпомена Таврії" відбулася зустріч з українською поетесою, письменницею, драматургом, журналісткою, культурологомі перекладачем Недою Нежданою, справжнє ім'я якої Надія Леонідівна Мірошниченко.

Неда Неждана є одним із співзасновників незалежного театру і театральної школи МІСТ, викладачем теорії і практики драматургії кафедри теорії літератури, компаративістики і літературної творчості в КНУ імені Т.Шевченка та науковим співробітником Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса.

Її твори перекладають російською, польською, англійською, французькою, вірменською, грузинською, болгарською, македонською, естонською, сербською, курдською мовами, а п'єси мають понад 70 театральних сценічних втілень в Україні (Київ, Луганськ, Рівне, Одеса, Біла Церква, Львів, Миколаїв, Херсон, Чернівці) та за її межами.

Під час зустрічі за своїми херсонськими шанувальниками Неда Неждана розповіла про антологію актуальної драми «Майдан. До і після». Книга складається з дев'яти п'єс і трьох частин: «Предтеча», «Майдан» і «Війна».

До збірки входять тексти різних поколінь (від 70-ти до 20-річних) і стилів (документальна, містична, анімалістична, історична, віртуальна, вертеп). Серед авторів книги – сама письменниця, а також: Я. Верещак, О. Вітер, О. Миколайчук-Низовець, Н. Марчук, Н. Симчич, К. Скорик, Д. Терновий.

Як розповіла Неда Неждан, її п'єса «MAIDAN INFERNO» входить до другої частини цієї антології: «Моя п'єса писалася наполовину в Україні, наполовину – у Франції. Вона має подвійне бачення подій часів Майдану – з середини і ззовні».

Також письменниця підкреслила, що чимало міст погодилися ознайомити своїх мешканців з антологією «Майдан. До і після», у тому числі, і наше місто: «На наше прохання організувати презентацію антології та читання п'єс відгукнулися багато театрів, як у столиці, так і по всій Україні. Зокрема, у Херсоні, у минулому році відбулося читання трьох п'єс, одна з яких - "Кицька на спогад про темінь". А вчора вже відбулася прем'єра вистави за мотивами цієї п'єси».

Крім цього, на зустрічі з херсонцями Неда Неждана презентувала дві інші антології п'єс: першу антологію української жіночої драматургії «МОТАНКА» та першу українську антологію моноп'єс "Голос тихої безодні" та інші голоси".

«МОТАНКА» - це проект Гільдії драматургів України, драматургічного відділу Центру Курбаса і видавництва «Світ знань». Палітра цієї антології розмаїта і за стилем – від класичного до формальних експериментів, і за віком – від маститих майстринь слова до талановитих дебютанток, і за географією – від Донеччини до Чернівців. Різняться п'єси і за жанром, і за формою, адже серед текстів – трагічні й іронічні, історичні й актуальні, реалістичні й фантастичні, багатонаселені і монологи, написані прозою і віршем.

«Коли ми презентували антологію «МОТАНКА» у Києві, я задумалась над тим, що театр – це, наче фортеця, окупована чоловіками, яку з самого початку штурмували жінки: спочатку туди проникли танцівниці, потім – актриси, а вже пізніше – драматурги та режисери. Якщо говорити про сучасну ситуацію в Україні, то в нас дуже багато талановитих жінок-драматургів, твори яких ви можете бачити в антології «МОТАНКА», - зазначила Неда Неждана.

Антологія моноп'єс "Голос тихої безодні" та інші голоси" зібрала багато творів різних авторів, наскрізною темою яких є цінність особистості у часи війни, інших небезпек. Зокрема до антології увійшла п'єса Тетяни Іващенко «Лицар храму», яка була поставлена у Херсонському драматичному театрі ім. М. Куліша.

Неда Неждана поділилася з гостями херсонської грін-зони планами на майбутнє: «Хочу анонсувати три проекти. Перший з яких – комедії «Ажіотаж на краю неба». Ця антологія виросла з конкурсу п'єс «Золоті оплески», який проводиться в Чернівцях. Другий проект умовно називається «Інші драми», який об'єднає навколо себе нереалістичні п'єси: п'єси фентезі, абсурдні, сюрреалістичні та ін. І ще один проект п'єс для дітей – «Драмавичок».

Наприкінці зустрічі усі бажаючі мали можливість придбати антології п'єс «МОТАНКА», «Голос тихої безодні» та інші голоси» та поспілкуватися з Недою Нежданою.

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон