Жителі Херсонщини пам'ятають своїх героїв

У Новій Каховці відкрили три меморіальні дошки загиблим на війні землякам.

Вже другу меморіальну табличку загиблому випускнику, Роману Гавриленку, 22 травня відкрили в Новокаховській ЗОШ № 10.

28 травня минулого року він загинув від рук російських окупантів на спостережному посту ''Умань'' незадовго до своєї демобілізації.

Народжений у 1979-му на Дніпропетровщині, він виріс у Новій Каховці, закінчив тут школу і СПТУ № 7, служив у Військово-Морських силах у Севастополі і був призваний міськ­військкоматом до армії та потрапив до 13-го батальйону 58-ї мотопіхотної бригади оперативного командування ''Північ'' і виконував бойові завдання в районі Авдіїв­ської промзони. Посмертно нагороджений орденом ''За мужність'' ІІІ ступеня.

— Торік ми відкрили меморіальну дошку іншому нашому випуснику Денису Перепелиці. А тепер вшановуємо пам'ять уже другого загиблого учня. Ми вдячні мамі Романа Любові Семенівні, яка з родиною виховала такого хлопця. Вічна йому пам'ять, — ледь стримуючи сльози, звернулася до присутніх директор школи Тамара Коткіна.

Цього ж дня дві меморіальні таблички були відкриті і в Новокаховському коледжі Таврійського державного агротехнологічного університету.

59-річний Валерій Вахненко був одним із перших волонтерів міста, котрий допомагав військовослужбовцям. Під час війни пішов служити до Добровольчого україн­ського корпусу ''Правий сектор'', а згодом до 54-ї окремої механізованої бригади. Загинув 27 вересня 2016 року у ДТП, виконуючи бойове завдання під Дебальцевим.

А 44-річний уродженець Каховки, випускник Новокаховської ЗОШ № 1 і агроколеджу Віталій Галета, пішов захищати українську землю від російських загарбників з Євромайдану добровольцем до загону ''Дніпро-1''. Під час виконання бойо­вого завдання біля села Піски у вересні 2014-го разом із побратимами потрапив у засідку бойовиків, де й загинув. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Віталія Галету посмертно нагороджено орденом ''За мужність'' ІІІ ступеня.

— Галета і Вахненко були хорошими студентами. А Валерій — ще й старостою академічної групи, а я її класним керівником. Старостою він був унікальним, я пишаюся знайомством із ним. Обидва хлопці користувалися авторитетом. Ми завжди їх пам'ятатимемо, — розповів директор коледжу Геннадій Іванов.

— На території Херсонщини відкрито вже 85 меморіальних дощок, — доповнив волонтер, керівник благодійного фонду ''Українські серця'' Олег Баркаренко. — Певен, що ця війна завершиться нашою перемогою. Бо наші хлопці боронять свою землю. І всі, з ким мені довелося поспілкуватися, говорили, що пішли на війну, щоб ця війна не прийшла сюди. Хотілося б, щоб усі, хто був тут присутній, пам'ятали завжди: найдорожче, що у всіх нас є, — це наші батьки і наша країна. Пам'ятайте Рому, Віталія, Валеру. І всіх, хто загинув за наше мирне небо!

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон