У Херсоні «Поки що останній єврей та інші»

Таку назву має вистава, яка привезена португальцями на XIX Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», який наразі проходить в Херсоні.

«Поки що останній єврей та інші» гості з Португалії презентували вчора ввечері у Херсонському обласному театрі ляльок.

Автор п'єси Абел Невеш говорить, що до України португальці привезли таку виставу, бо в ній говориться про війну, людські муки та страждання, горе та сльози, що наразі є дуже актуальним для нашої держави.

Головний герой вистави Даніел одержимий думкою про трагічну історію євреїв, адже під час німецької окупації його бабуся втратила батьків і все життя прожила з болем в серці.

Даніела мучило й те, що його мати, донька бабусі, соромиться свого єврейського походження. Жінка не хоче згадувати ті часи та цурається своєї матері.

Дія вистави розгорнулася в так званому «Лісовому мотелі», де герої намагалися розібратися в складній ситуації минулого та теперішнього життя.

Вистава з глибоким змістом, не змогла не залишити свого сліду в душах глядачів, які провели паралелі страшного минулого з сумним сьогоденням.

Шкода, що йдуть роки, а світ так і не навчився жити в мирі, скільки людських душ було загублено під час минулих війн, скільки губиться зараз, і скільки буде загублено ще?

«Два роки назад відзначалось 70 років, як закінчилась Друга світова війна і ця сумна дата спровокувала таку ось сумну п'єсу. Мне, як драматурга, дуже зачепила історія єврейського народу, який терпів жахіття. Я відчув якусь відповідальність. Я знаю, що багато людей постраждали і на Україні, тому я не міг промовчати», - зазначив автор п'єси Абел Невеш.

По закінченню вистави португальський колектив отримав диплом учасників XIX Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

Тетяна ГОЛУНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон