Олешки не прийняли навколишні громади

Громадські слухання з питання об'єднання територіальних громад міста Олешки та Підстепненської і Солонцівської сільських раду Олешківську міську об'єднану територіальну громаду зібрали понад 300 учасників у залі ра­йонного будинку культури.

Чимало емоційних промов як на підтримку реформи місцевого самоврядування, так і неготовності приймати остаточне рішення щодо створення ОТГ міста з навколишніми селами засвідчили жвавий інтерес місцевої громади до питання, яке насправді не було попередньо достатньо вивчене та обґрунтоване, насамперед серед городян.

Представники органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу, жителі міста та сіл обговорювали те, про що вагома частина присутніх у залі чула мало не вперше, а отже, не могла оцінити доцільність чи ні такого важливого кроку. І якщо хтось висловлював свою виважену позицію, то комусь просто кортіло зірватися на галас. Подеколи здавалося, що помітно зрежисована частина обговорення явно виходить з-під контролю.

Попередньо своїми економічно обґрунтованими висновками поділилися присутні представники відповідних управлінь і відділів райдержад­­міністрації та експерти з питань місцевого самоврядування. Вислухали думки всіх сільських голів, чиї сільради налаштовані увійти до складу ОТГ.

Інтерес до формату створення ОТГ виявили також присутні представники с. Раденська, які разом з громадою с. Костогризового поки що залишаються поза об'єднанням. Не визначилися наразі й Козачі Лагері з Кринками. Слід зазначити, що в Олешківському районі вже створено дві ОТГ — Великокопанівську та Виноградівську, що мають реальні перспективи успішного господарювання єдиними громадами.

На тлі суспільної зацікавленості в тому, щоб розібратися в тонкощах створення ОТГ, перевагах та можливих недоліках, чимало присутніх зазначали, що слухання організаторами не були належним чином підготовлені, аби отримати об'єктивний результат та почути незаангажовану думку громадськості.

Дехто зауважував, що присутнім не було надано проекту плану розвитку майбутньої нової громади. Адже представлені цифри значного зростання надходжень місцевого бюджету ОТГ після об'єднання просто не сприймалися без хоча б стислих планів з намірами, на що громада в першу чергу має їх використати, не дискримінуючи сільських жителів, котрі в своїй більшості покладають на об'єднання набагато більше сподівань, аніж містяни.

Деякі ж городяни висловилися, що не бажають ділитися з селами, вважаючи, що заробляють на себе й хочуть відповідно ви­тра­чати кошти на потреби Олешок. На противагу таким егоїс­тичним настроям знайшлося в залі й чимало містян, котрі стали на захист селян і висловили готовність жити однією сім'єю, взаємно доповнюючи та розвиваючи спільну громаду і ділячи ресурси.

Аргументуючи, що сільські діти мають право отримувати такого ж рівня освіту, як і міські, займатися спортом й розвивати свої таланти. Мовляв, села теж хочуть мати дороги та освітлення, створювати робочі місця, розвивати рекреаційну зону тощо, сумлінно вкладаючи в це свої працю та наявні ресурси, спільно нарощуючи та зміцнюючи потенціал ОТГ.

Однак ініціатор об'єднання — Олешківська міськрада — жодним словом не обмовилася, яким чином збирається будувати громаду, які пріоритети розставлятиме, на що в першу чергу зверне увагу та скерує кошти. Міський голова Дмитро Воронов узагалі публічно не озвучив власної позиції щодо ініційованого депутатським корпусом об'єднання — особисто він ''за'' чи ''проти'' створення ОТГ.

Попри це, обговорення все ж таки продемонструвало, що і в громаді, і серед деяких депутатів є люди, котрі мають свою чітку громадянську позицію та бачення подальшого розвитку. Саме вони власне й були ініціаторами об'єднання, однак президія наче й не чула їх. До голосування після тривалого обговорення дійшли аж тоді, коли деякі представники громади почали вголос озву­чувати, чому об'єднання в Олешках не пройде, "бо міський голова ні під яким приводом не побажає ризикувати йти на вибори".

Незацікавленість у прийнятті об'єктивного рі­шення щодо створення ОТГ відчувалася і в застосуванні власне форми волевиявлення — голосували не відкрито підняттям руки, а шляхом вкидання виданих мандатів лише тими, хто схвалює об'єднання.

Як потім з'ясувалося, папірці видавали не всім зареєстрованим, дехто узагалі запізнився, та й у залі під фінал залишилося значно менше людей, ніж було зареєстровано на початку. Втім, їх ніхто не рахував безпосередньо перед початком голосування. За об'єднання після перерахунку так званих мандатів проголосувало 89 учасників зібрання.

Тож, зі слів організаторів, цих голосів недостатньо, аби прийняти рішення про створення ОТГ. Таким чином ініціатива депутатського корпусу міської ради про об'єднання громад була не підтримана.

Олена АНТОНЕНКО
Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон