На Херсонщині ОТГ готується до виборів

Створення Виноградівської сільської ОТГ (Олешківський район), де місцеві вибори призначені на 30 квітня,вимагає відповідної підготовки місцевих рад до господарювання єдиною громадою — Брилівської селищної, Виноградівської та Тарасівської сільських рад.

Кожен із нинішніх їх голів намагається відповідально поставитися до процесу і підготувати як відповідну документацію, так і самих мешканців населених пунктів, а також працівників апаратів місцевих рад, котрі будуть реорганізовані.

— Заздалегідь проведена робота дозволяє увійти в об'єднану громаду послідовно та без особливого ажіотажу, хоча, звісно, всього не передбачиш. Ми готові до можливих труднощів перехідного періоду, — зазначає брилівський селищний голова Інна Медвєдєва.

Маючи солідний стаж роботи в органах місцевого самоврядування як на посаді секретаря селищної ради, так і її голови, Інна Геор­гіївна прекрасно розуміється на всіх тонкощах та аспектах цієї непростої роботи. Так, у регіональному відділенні Асоціації міст України (РВ АМУ) вона консультується з тих процедурних питань, які доведеться пройти радам, які об'єднуються. Скажімо, щодо створення комісії з ліквідації юридичної особи та підготовки передавальних актів тощо.

Чисельність об'єднаної громади буде доволі велика — майже 12,5 тисячі осіб на 7 населених пунктів. Найбільшою за кількістю населення є Брилівська селищна рада — в двох населених пунктах тут мешкають 4,8 тис. осіб. Не набагато меншою є Виноградівська сільська рада, де лише один населений пункт з 4,5 тис. осіб.

У Тарасівській сільраді в чотирьох селах мешкають 3,2 тис. осіб. Зі слів Інни Медвєдєвої, спільно громади, що об'єднуються, прорахували свій зведений бюджет ОТГ до кінця року.

Сьогодні всіх трьох керівників рад цікавить, як ОТГ працюватиме з бюджетами в перехідний період. Адже від Мінфіну поки що немає жодних рекомендацій та настанов, а з 1 липня вже доведеться переходити на прямі відносини з Держбюджетом. Також спільно зважили особливості та специфіку кожного населеного пункту, переваги, потенціал та можливі труднощі, змоделювали, на що потрібно буде зробити першочергові акценти.

Скажімо, Брилівка має обмаль землі, однак високу щільність населення. В селищі, яке свого часу споруджувалося для будівельників Північно-Кримського каналу, — 15 п'ятиповерхових житлових будинків.

Колись воно мало доволі потужну інфра­структуру, тут розташовувалися кілька будівельно-монтажних управлінь та завод залізобетонних виробів. І населення було вдвічі більше, ніж сьогодні. Нині ж, коли практично всі ці підприємства канули в небуття, а у спадок залишилися хіба що багатоповер­хівки, які складно утримувати в умовах сільської місцевості, потрібен посилений соціальний захист населення, фінансові вливання в покращення інфраструктури.

Взагалі-то голови рад, що увійдуть до ОТГ, завбачливо взяли в районі для опрацювання штатні розписи всіх закладів та установ, які перейдуть у підпорядкування об'єднаної громади, аби вже зараз передбачити всі витрати та джерела фінансування, на які можна розраховувати, зазначає Інна Медвєдєва.

Непросто буде утримувати розгалужену освітянську мережу, вже зараз передбачає виноградівський сіль­ський голова Сергій Шматенко. Приміром, у Брилівській ЗОШ — 450 школярів, у Виноградівській — 560, а в Тарасівській сільраді — 2 школи, з яких в одній 320 учнів, а в іншій — малокомплектній — 65. А ще 5 дитсадків на об'єднану громаду, з них 3 тільки в Тарасівській сільраді. Щодо місцевої медицини, то всі заклади в ОТГ, планується, будуть збережені.

Центр первинної медико-санітарної допомоги, ймовірно, базуватиметься в Брилівській лікарській амбулаторії сімейної медицини, припускає Інна Медвєдєва. Працюватиме також амбулаторія у Виноградовому. ФАПи теж функціонуватимуть усі — в Тарасівці, Мирному, Клинах та Привітному. Щодо обслуговування «швидкої», то тут планують «кооперуватися» з сусідньою Великокопанівською ОТГ, зазначає Сергій Шматенко.

А серед перших інвестиційних проектів об'єднаної громади, які вже зараз розглядаються колегіально, — спорудження сонячної станції та планування написання проектів для додаткового залучення коштів.

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон