Як на Херсонщині працює "зелена електростанція"?

Плани зі зведення сонячної електростанції в нашому місті виношувались вже давно. Слід зазначити, що будівництво на цій місцевості вигідно інвесторам з кількох причин.

По-перше, дешева земля, так як вона непридатна для інших видів господарської діяльності.

По-друге, є необхідна інфраструктура, можливість розширення та клімат. І вже у лютому поточного року запрацювала перша в нашому районі "зелена електростанція" потужністю 7 Мвт. Компанія "С. Енерджі Херсон", що її побудувала, вже встигла заявити, що цей проект є одним з ключових в її стратегії розвитку.

Чи може «зелена» генерація запропонувати більш дешевий і надійний продукт, про внесок нашого міста у Національний план дій з відновлюваної енергетики та пріоритетність Каховки у подальшому інвестуванні розповів керівник "С. Енерджі Херсон" Олександр Суровцев.

— Розкажіть, як працює сонячна електростанція в нашому населеному пункті, скільки людей обслуговує?

— Станція, що побудована в Каховці, має потужність 7 МВт. У сонячний день опівдні може забезпечити електроенергією близько 3500 домогосподарств. За розмірами це може бути район міста.

Якщо не вдаватись в подробиці, то принцип роботи сонячної електростанції доволі простий – кремнієві фотоелектричні панелі виробляють електричну енергію постійного струму, використовуючи енергію сонця, інвертори перетворюють постійний струм на змінний частотою 50 Гц, трансформаторна підстанція трансформує напругу (підвищує) до необхідного рівня для видачі в електричну мережу обленерго. Схематично процес показано на малюнку:

1. інвертори (перетворювачі напруги) — перетворюють постійний струм в змінний;

2. трансформаторна підстанція підвищує напругу до необхідного рівня;

3. ряди сонячних панелей, підключені до збірних шаф;

4. лінія постійного струму від рядів сонячних модулів;

5. система віддаленого моніторингу та управління;

6. сонячні панелі, встановлені на опорних конструкціях;

7. електрична мережа, куди направляється вироблена електроенергія.

— Часто можна чути тезу про те, що сонячна енергетика в нашій країні не має великих перспектив. Що скажете з цього приводу?

— Згідно з інформацією Національного агентства з енергозбереження та енергоефективності, потенціал сонячної енергетики України набагато вищий, ніж в Німеччині (найбільш розвиненій в Європі в частині сонячної енергетики), і технічно можливо, що частка сонячної енергетики досягне 10% енергетичного балансу України вже до 2030 року. Географія України розкриває великий потенціал для розвитку ринку сонячної енергетики, таким чином можна сказати, що потенціал сонячної енергетики в Україні є досить високим для широкого застосування сонячного обладнання.

Можливість використання сонячного випромінювання збільшується в напрямку з північного заходу (1070 кВт/ м2) на південний схід (1440 кВт / м2) з найвищим потенціалом на Кримському півострові.

Наш Національний план дій з відновлюваної енергетики передбачає, що до 2020 року Україна повинна виробляти 11% своїх енергетичних потреб з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Однак на сьогоднішній день, якщо не брати велику гідроенергетику, частка ВДЕ в нашому енергобалансі складає близько 1,3 відсотка. Для того, щоб досягти поставленої амбітної мети, необхідні великі інвестиції і поліпшення інвестиційного клімату.

— На ваш погляд, для вирішення яких завдань можуть бути цікаві проекти з розвитку сонячної енергетики і чи буде розвиток в Каховці в подальшому?

— Кожен проект в галузі сонячної енергетики сприяє Національному плану дій з відновлюваної енергетики, що передбачає до 2020 року зростання частки відновлювальних джерел електроенергії до 11% і зниження викидів СО2 в атмосферу, і, як результат — робить менш енергозалежною нашу країну від постачання імпортних енергоносіїв, що в політичному і економічному аспектах є дуже актуальним й необхідним. Крім того, такі проекти можуть забезпечувати електроенергією «дефіцитні» райони, а також окремі домогосподарства.

Як ще один позитивний ефект, опосередковано реалізація подібних проектів в енергоємних районах з видачею потужності на низькому класі напруги знижує технологічні втрати в мережах обленерго. При цьому Херсонська область і Каховка зокрема є дуже привабливими для сонячної енергетики з географічної точки зору, тому кількість мережевих сонячних електростанцій в даному регіоні необхідно збільшувати.

Що стосується безпосередньо Каховки, нам дуже імпонує підхід діючої місцевої влади щодо залучення нових інвестицій, підтримка з її боку по всіх напрямках та максимальне сприяння розвитку таких проектів, тому на даний час ми розглядаємо можливість інвестування в сонячну генерацію в подальшому саме тут.

— З чого складається економіка СЕС і чи обов'язково продавати електроенергію на ринок?

— З економічної точки зору, СЕС – це звичайне виробництво, як і будь-яке інше, але без маркетингу, з огляду на специфічний товар (електроенергія), що виробляється і продається та споживається одночасно.

Для СЕС, як окремого бізнесу, в сучасних умовах «єдиного покупця» електроенергії на енергетичному ринку України продаж електроенергії до ДП «Енергоринок» є єдиним можливим варіантом роботи. Але продаж виробленої електроенергії ДП «Енергоринок» може бути і не обов'язковим.

Існують проекти СЕС, що є прикладними до різних виробництв (або іншого споживання електроенергії), що виконують функцію живлення споживачів у випадку відсутності іншого джерела електроенергії, або для зменшення споживання електроенергії з мережі і відповідно для економії за рахунок власної генерації. Але в даному випадку терміни окупності таких інвестицій значно довші.

— Яка наша, українська, складова обладнання, комплектуючих для СЕС?

— На жаль, в Україні на сьогоднішній день немає виробництв генеруючого фотоелектричного обладнання, що може конкурувати з іноземним виробництвом. Тому сонячні панелі і інвертори закуповуються за кордоном (в першу чергу в Китаї, США та Європі), а решта обладнання: трансформаторні підстанції, комплектні розподільчі пристрої, кабельно-провідникова продукція, металоконструкції, залізобетонні вироби та інші будівельні і електротехнічні матеріали закуповуються у вітчизняних, українських, виробників, та складають близько 25-30 % від загальної вартості проекту.

— У чому ви бачите основні ризики цього проекту?

— Для проектів СЕС існують як загальні ризики, так і специфічні. Серед них: військові дії на сході країни; форс-мажорні обставини та стихійні явища, залежність від погодних умов; політична та законотворча нестабільність. Існує, на жаль, в нашій країні вже практика змін діючого законодавства, особливо в ретроспективному вигляді; існуючий непривабливий інвестиційний клімат для приватних інвесторів та інших фінансових установ (фонди, банки тощо), з урахуванням змін законодавства, військових дій, нестабільності курсу валют тощо.

— Зараз улюбленою темою є «енергобезпека» від Росії. Ваша думка як фахівця, чи можлива вона шляхом розвитку зеленої енергетики? Скільки має коштувати сонячна енергія, щоб її можна було розглядати як реальну альтернативу традиційної?

— На сьогодні зелена енергетика (проекти СЕС, ВЕС та малі ГЕС) в Україні розвивається, але не такими швидкими темпами, як хотілося б. Станом на 01.10.2016 року в Україні встановлено 432,725 МВт вітроенергетичних потужностей, потужностей з біомаси – 38,7 МВт, біогазових потужностей – 17,239 МВт, сонячних електричних станцій наземних – 470,894 МВт, сонячних електричних станцій дахових – 2,809 МВт та мікро-, міні та малих ГЕС – 89,5 МВт. Повторюся, в загальному енергобалансі країни це складає близько 1,3%.

З технічної точки зору, «зелена енергетика» швидко не замінить собою атомну, але може стати значним конкурентом для теплової енергетики, що є найбільш витратною і екологічно шкідливою. Кожен введений в експлуатацію МВт альтернативної енергетики – це крок до енергонезалежності та поліпшення екологічної ситуації в країні.

Щодо світових тенденцій в енергетиці можна стверджувати, що ера вуглеводнева скінчилась. Ми стоїмо на порозі неймовірних змін. Ці зміни набирають оберти швидше, ніж прогнозувалось нещодавно. Сонячна енергія і вітер стали дуже конкурентоспроможними, а витрати на зведення таких проектів продовжують падати. Прогнозується, що протягом наступного десятиліття ціна сонячної енергії знизиться до половини вартості електроенергії, отриманої з вугілля або природного газу.

Щодо питання вартості сонячної електроенергії для споживачів, можна буде повернутись в разі лібералізації ринку електроенергії в Україні. На сьогоднішній день існує правило «єдиного покупця» електроенергії. ДП «Енергоринок» купує всю електроенергію, вироблену з різних джерел. Але вже сьогодні «зелена» електроенергія може стати реальною альтернативою традиційній.

Спілкувався Сергій МАКОГОН
"Каховська Зоря"

Фото Віталія СУХОМЛИНА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон