Один район - одна громада?

На Бериславщині розповіли про недоліки децентралізації і закликали не ділити район на різні громади.

Ідея створення кількох ОТГ нині активно обговорюється в Бериславському районі.

Про підтримку раніше прийнятого рішення своєї сільради про створення ОТГ на базі Новорайська підтвердив новорайський сільський голова Олександр Шокуров.

У Козацькому сподіваються залучити до своєї об'єднаної громади села від Веселого до Ольгівки. Качкарівський сільський голова Юрій Бутівчак говорить, що, крім Новокаїрської і Милівської сільрад, об'єднатися з ними висловили бажання Дудчани Нововоронцовського і Нова Кам'янка Великоолександрів­ського районів.

А ось за словами лиманецького сільського голови Володимира Дмитрука, до них «проситься» село Інгулець Білозерського району. «Було б вигідно об'єднатися нам також із селами Новотимофіївка, Галаганівка і Лиманці, з яких до нашої школи їздять навчатися діти. Проте вони відносяться до Миколаїв­ської області, з якою ми межуємо. Але таке об'єднання навряд чи дозволять законодавці», — додав він.

Про децентралізацію, про яку останні роки на Бериславщині було мало що чути, тут згадали наприкінці березня. Одна за одною в райцентрі пройшли кілька протилежних за своїм змістом нарад. «Два роки район не рухався в бік створення жодної ОТГ, але тепер я попросив місцеві громади визначитися, чого вони хочуть. Сподіваюся, що вже найближчим часом цей процес зрушить з мертвої точки», — розповів ініціатор однієї з нарад голова райдержадміністрації Олександр Гомон.

— До нас приїжджають так звані експерти, які починають розповідати про цю реформу, абсолютно не розуміючись на предметі розмови. Нас же цікавить: якою буде користь від об'єднання простій людині. Ми повинні робити так, як того вимагає життя, а не слухати когось, а потім наступати на граблі. І думати, куди ведемо народ, — закликав ініціатор другої наради, голова районної ради Володимир Коновалов.

На останній пролунало багато критики в бік реформи. Про те, що ідея децентралізації «красиво звучить, але реальність буде зовсім іншою», у доволі критичному контексті довго і розлого розповідав запрошений в якості експерта голова ОДА часів Ющенка Борис Сіленков.

Але більш жорстка критика пролунала з вуст іншого гостя — голови Чаплинської райради Володимира Бериславського. Він зауважив, що сутність реформи не в об'єднанні громад, а в укрупненні деяких місцевих рад. «Хлопців, які створили ОТГ, обдурили одразу після виборів, — заявив він. — Приміром, Присиваська ОТГ нині не платоспроможна. Не може собі пробачити об'єднання і чаплинський селищний голова, бо нікому з них держава жодної копійки так і не додала. Натомість проблем тепер у них безліч — починаючи від дефіциту освічених кадрів і завершуючи роздуттям чиновницького апарату. Адже за кількістю чиновників одна лише Чаплинська ОТГ, де працюватиме 78 штатних одиниць, уже переплюнула Чаплинську РДА».

Втім, за словами Берислав­ського, реформу на місцях проводити необхідно: «Я впевнений: яка б у країні не прийшла наступна влада, децентралізацію ніхто не зупинить. У такому разі я за­кликаю вас із двох зол вибрати менше і створити в Бериславському районі одну ОТГ».

Присутні на цій нараді сільські голови були, м'яко кажучи, шоковані почутим. Хоча деякі з них зауважили, що було б набагато корисніше почути думку не експертів-теоретиків і не голову райради, який вна­слідок реформи залишився без значної частини ресурсів, а представників діючих ОТГ. Підтримав цю ідею і Володимир Коновалов, пообіцявши організувати автобус для таких поїздок.

— Негативна позиція ра­йонного керівництва стосовно реформи цілком зрозуміла. Адже нині ми ще перебуваємо з ними у стадії розлучення, — прокоментував «Новому дню» григорівський сільський голова (Присиваська ОТГ Чаплинського району) Сергій Кліщевський. — Бо всі вони звикли жити, як раніше, а тепер, коли районна влада втратила значну частину повноважень, виникають по­дібні дискусії. Стосовно ж проблем, то їх справді вистачає: держава відібрала у нас частину податків і скинула на нас питання соцзахисту та деякі інші. Однак ми жодним чином не жалкуємо, що створили об'єд­нану громаду.


Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон