Херсонцям слід очікувати проблем з ліками?

Стосунки між двома державами Україною та Росією торкнуться й питань закупівлі російських ліків для українського фармацевтичного ринку.

Не секрет, що наша вітчизняна галузь по виробництву ліків, далеко не на 100% задовольняє потреби українського споживача.

Більшість провідних фармацевтичних фірм, ліки яких в України у великому попиті, знаходяться далеко за межами нашої держави.

Не секрет, що частину ліків, які вкрай потрібні для наших співвітчизників, що хворіють, закуповують у т.ч й в Росії.

Історія з «економічним» війнами дісталася і цього напрямку. «Активісти» все більше ратують за те, щоб ми повністю відмовилися від закупівлі ліків у «агресора». Чи правильно це? Судити будуть ті хворі, які не зможуть задовольнити свої потреби і змушені будуть купувати замінники.

У Міністерстві охорони здоров'я переконують, що чим замінити ліки з Росії вони знають. Без сумніву замінники є, але яка їх якість, а вартість?

Як заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун: «Ми провели аналіз. Дуже мало ліків або медичних виробів, які виробляються тільки в Росії і є єдиними у наявності в Україні на ринку».

Вона так само повідомила, що вже підготувала відповідний лист до КМУ з пропозицією аби санкції проти Російської Федерації були поширені і на лікарські засоби та препарати. Це, на думку пані Супрун, ще пов'язано й з тим, що зараз Український Державний експертний центр, у разі виникнення необхідності, не має можливості проводити перевірку виробничих потужностей російських виробників, а, отже, і не має можливості гарантувати Українцям якість того, що надходить на наш ринок з Росії.

При цьому пані міністерша не приховує, що у питанні присутня «політична складова»: «Ми воюємо з країною. (Офіційно Україна не знаходиться у стані війни з Росією – прим. авт.). Це неправильно, щоб ми додавали в їх економіку додаткові кошти з нашого державного бюджету, купуючи ліки». Тут слід нагадати, що більшість ліків закуповуються не за рахунок бюджету, а дистриб'юторами і далі надходять у мережі аптек, де їх купують українці за власні обігові кошти, з яких аптеки сплачують податки в Український бюджет.

Нагадаю, що з 1 квітня в Україні офіційно повинна була стартувати Програма безкоштовних ліків для українських громадян, які страждають на певні захворювання.

У понеділок, під час презентації Програми дій Уряду на 2017 рік, Прем'єр Володимир Гройсман заявив: «З кожним днем аптек, які будуть надавати такі можливості (безплатні ліки – прим авт.), буде більше. І хочу запевнити українських громадян, кому це необхідно, ви будете отримувати безкоштовні ліки. Це рішення прийнято».

Мабуть Прем'єру ніхто не ризикнув доповісти, що рекламована ним Програма так і не почала діяти, адже вона «фізично» не готова. (Більш детально про це тут)

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон